Mr. GT alias Olof Mattson

Reklam

Göteborgaren Olof Mattson, som även går under namnet Mr. GT har ett ovanligt specialintresse; Gin och Tonic. Han säger att han gillar själva tanken på att man kan nörda in sig på något som förefaller så enkelt som Gin och Tonic. Det är lite som en omelett. Det är ägg egentligen, men man brukar säga att det som visar om man är en bra kock är om man kan göra den perfekt. Det finns många små komponenter som skapar den perfekta omeletten. På samma sätt är det med GT, det är bara Gin och Tonic. Men det finns många små detaljer som är viktiga att tänka på för att lyckas göra den riktigt bra.

Hur började ditt intresse för Gin?

Jag har alltid tyckt om mat och dryck. Ända sen jag var liten har jag haft det intresset. Att jag gled in på just Gin är för att jag har en kronisk tarmsjukdom som heter Crohns. Den gör att öl, saker med mycket gluten och sånt som kan vara tungt för magen, inte är det bästa för mig. Sommaren 2013 var jag och några vänner vid en kompis sommarstuga. Det var en varm sommardag, vi slappade och hade det gött. När det var som varmast och vi var som törstigast blandade min kompis Arvid en riktigt god Gin och Tonic. Då kände jag att, vad god den här GT:n var! Det här kommer jag att dricka istället för öl i sommar. Så där började intresset. Jag har alltid haft lite roliga event för mina vänner och med tiden började jag blanda GT:s på mina fester. Då jag alltid gillat teater skapade jag karaktären Mr GT. Sen har jag blivit mer och mer intresserad av gin längs vägen.

Röker du eller är det bara karaktären som har en pipa?

Nej, jag röker inte. Det är bara karaktären.

Då intresset kom en sommar undrar jag om du vill ha mycket is i eller om du tycker att det blaskar till det?

Is är en väldigt viktig komponent. Ibland kan man tänkas vilja späda ut GT:n lite grand. Men generellt sett tycker jag att man ska ha is som behåller drinken så mycket som möjligt.

Det skulle funka att kyla med täljsten?

Jag har faktiskt aldrig provat det, men det gör det säkert.

Foto: Jörgen Fredriksson

Har du någon favorit bland gin sorterna?

Jag har så klart olika favoriter för olika tillfällen. Olika beroende av säsong och tider på året. Men min absoluta favorit i alla kategorier är Monkey 47. Det har jag tyckt länge. Det är en tysk gin. När jag började intressera mig för gin så hade den ganska nyligen kommit ut. Man kunde bara få tag i den via Systembolagets beställningssortimentet. I dag finns den på ganska många Systembolag och i många barer. Den har blivit en ganska populär sort. Som fungerar att dricka rent eller i GT. Den är aromatisk och har skogiga toner. Vilket kommer sig av att man destillerat ginen b la på lingon. Och alla 47 ingredienserna kommer enligt tillverkaren från tyska Schwarzwald skogarna. Sen är den relativt stark, 47%. Den ginen har karaktär tycker jag.

Det är inte som en Beefeater?

Beefeater i all ära. Det är en god gin som kanske kräver lite mer kärlek, om man säger så. En Monkey 47 kan man sitta och smutta på smaken, medan en Beefeater kanske mer känns väldigt fräsch och gott.

Du driver en GT bar?

Jag har några goda vänner som har en café/restaurang ute på Styrsö som heter Öbergska. De har låtit mig få
ta hand om deras utomhusbar i ett par somrar. En eller två dagar i veckan står jag där på sommaren och serverar gin och tonic till gästerna. Det är något som jag tycker är väldigt roligt att få göra. Det brukar vara väldigt uppskattat. Folk tycker att det är kul att komma fram till en bar där det bara finns gin och tonic. Många kan inte förstå att det finns så många olika typer av gin och tonic. Eller att det är bara det som jag serverar. Jag serverar inte vin, öl, rom eller cola, utan det är bara gin och tonic. Det är det enda man kan få.

Men då serverar du olika sorters gin?

Jag kör olika sorters gin och olika sorters tonic. Sen jobbar jag med olika garnityrer och smaksätter dem. Antingen hittar man en kombination av smaker eller så kanske man speglar smakerna i ginen. Om man tycker om en viss komponent i ginen eller tonicen så lyfter man fram den. I en Monkey 47 finns det lingon och enbär, då jag gillar de smakerna kanske jag kör enbär för att lyfta fram de smakerna.

Du gör även egen gin?

Det är mer på experimentstadiet. Bara för att ha hemma. Testa lite olika smaker och prova mig fram lite.

Du har även funderingar på att ta fram egna glas…

Det är något som man framför allt kan drömma om att få göra. Det finns jättemånga såna saker som jag tänker på. Man upptäcker saker som man tycker inte är 100% i det som man får i en vanlig bar eller ens det som jag serverar i min bar. Där är glasen en jätteviktig komponent tycker jag. Jag kan leta efter det perfekta GT glaset. Nu är ballongglasen populära. De är som ett extra stort vinglas på fot. Det kommer från Spanien där Gin och Tonic har blivit väldigt populärt de senaste åren. Spanien är mer eller mindre det land som har dragit igång den här kulturen. Jag tycker att de glasen kan vara lite stora, så att få ta fram egna glas hade varit väldigt roligt.

Nyfiken som jag är, ungefär hur hade du tänkt dig ett sådant glas?

Oj, det är en bra fråga. Jag tycker att det finns Gin och Tonics som passar för olika glas. Generellt sett kan man säga att ballongglaset är bra för att få in dofter. Samtidigt kan jag tycka att det är trevligt att få en GT i ett old fashion glas. Ett klassiskt glas med en ganska bred cylinder med stor volym där du också kan få in mycket av dofterna. Jag skulle nog ta fram ett glas som ligger mitt emellan ett klassiskt vinglas och ett ballongglas. Ballongglasen som finns nu är ofta tjocka. Jag tycker det är trevligt att få en tunn kant som man har i kristallglas. Det finns mycket där som man kan addera.

Du har även GT provningar…

Jag har börjat hålla en del provningar och då testar man gin och man testar tonic. Man lär sig förstå hur de går ihop och smakar av. Generella upplägget är att man provar gin, sen tonic och slutar med Gin och Tonic. Det är en kul del av det hela.

Åker du ut eller kommer man till dig då?

Man kan göra på båda sätten. Hittills har jag åkt ut till företag och privatpersoner. Sen kommer jag att kunna ha det i min GT-bar på Öbergska.

Detta är något som ligger i tiden?

Jag tror det. Gin har fått ett väldigt uppsving de senaste åren. Det har blivit en populär spritdryck. Så jag tror det kan vara ett kul alternativ till den klassiska vinprovningen.

Du gick till final i en GT tävling…

Jag var med i en tävling som Schweppes arrangerade för två år sedan. Sveriges bästa Gin och Tonic, som de har börjat ha årligen. Jag gick till final men vann tyvärr inte. Det var väldigt roligt, men så här efterhand har man utvecklats otroligt.

Hur skulle du säga att en perfekt GT ska vara?

Ett klassiskt ratio är en del gin och tre eller fyra delar tonic. Själv tycker jag att en perfekt GT ligger nånstans på en del gin och två delar tonic. Jag tycker att felet blir ofta att man serverar en för stor GT där man har för mycket vätska och is istället för att man koncentrerar smakerna och har en lite mindre variant. Men det där är en smaksak. Jag gillar ju ginsmaken, andra gör det inte i lika hög grad och vill hellre späda ut den med lite tonic.