Det där att göra egen pasta

Efter att i åtskilliga TV program se hur de gör sin egen pasta kändes det som nu var det dags att testa själv. Vem vore då bättre läromästare än en italienare?
Så vi anmälde oss till en pastakurs hos Oliviriet i Kristinehamn.

Efter att vi snörat på oss våra förkläden samlades alla förväntansfulla deltagare runt bordet mitt i lokalen. På bordet samsades ingredienserna till degen med pastamaskiner.

Ingredienserna till pastadegen. Foto: Jörgen Fredriksson

Andrea visar hur vi ska göra för att få ihop våra degar. Vi blandar ihop 100g durumvetemjöl med ett ägg. Sen häller vi på lite olivolja.
På frågan hur mycket olja det ska vara, får vi svaret: - quanto basta! (så mycket som behövs)
Vi får även del av hans mors odlade rödfärgade saffran.

När degen har blivit smidig är det dags att knåda ut den.
Äntligen dags att testa pastamaskinerna!
Degen valsas ett flertal gånger och blir tunnare och tunnare.
Sen gör vi tagliatelle av hälften av degen och ravioli av resten.

Foto: Jörgen Fredriksson

När våra kreationer tas om hand av kocken i köket får vi deltagare ta del av ett bord med italiensk plockmat.
Vi låter oss väl smaka. När våra egna pasta rätter kommer in är vi redan halvmätta.

Som sammanfattning kan jag bara säga att hela tillställningen och sällskapet var trevligt.
Om jag kommer stå hemma i köket å göra egen pasta?
Ni som känner mig vet svaret...