En öl till maten? Vad ska man tänka på?

Reklam

Tycker du att en öl är gott till maten? Då är du en av många. Och inte en av de första för öl  har producerats i uppskattningsvis 7 000 år.  Men ibland vill man kanske bjuda på något extra och undrar hur man ska tänka för att ölen ska vara den rätta. För precis som med vin så kan drycken förhöja smaken av maten. Här följer några tips ifrån Nicole Garneau, som är en är amerikansk smakforskare och en av världens ledande experter när det gäller vetenskapen att kombinera mat och dryck.

1. Matcha lika med lika
Ölet och maten måste vara ungefär lika smakstarka. Det är vanligt att missbedöma smakstyrkan i till exempel en IPA och kombinerar den med en alldeles för smaklös maträtt.
– IPA är smakstarkt på grund av dess höga alkoholhalt och bittra smak. Då gäller det att matcha ölet med något som väger upp smakerna, exempelvis söt frukt. Vår hjärna väljer nämligen alltid att fokusera på den mest intensiva smaken så det är viktigt i att skapa balans i smakkombinationen för att få en god upplevelse, säger Nicole Garneau.

2. Överkomplicera inte smakerna
Att laga mat som ska passa ett speciellt öl behöver inte vara svårt menar Garneau, men ofta överkomplicerar vi maträtterna.
– Att överkomplicera maten är en vanlig miss. Detta är något jag ofta ser när folk vill para desserter till öl. Man försöker kombinera ölet med en dessert som innehåller många olika frukter och smaker. Det kan lätt resultera i ett rörigt intryck och att en smak blir för dominerande. Fokusera hellre på en eller ett litet antal smaker, säger Nicole Garneau.

3. Var inte rädd för att testa nytt
Nicole menar att de flesta är rädda för att testa nya smakkombinationer och håller sig till klassiker som stout med choklad. Hennes tips för att hitta nya kombinationer är att börja med grundsmakerna i ölet och maten och utgå från det.
– Smaka på ölet och maten var för sig och börja med att bena ut deras olika karaktärer och smaker. Efter det kan du börja fundera på hur du ska kombinera dem. Våga testa hela tiden. Det är det absolut viktigaste, säger Nicole.