En liten del av Italien finns i Kristinehamn…

Reklam

...närmare bestämt i butiken Oliveriet. En kombinerad delikatessbutik och trattoria som drivs av paret Jenny Svensson och Andrea Masci.

När man kliver över tröskeln möts man av allehanda italienska delikatesser. På hyllorna samsas pasta i olika kulörer med kryddor, sardeller och olika bröd. I kyldiskarna finns italienska charkuterier, ostar och glass.
-”Vi har valt att ta in det typiskt italienska, som bland annat Pecorino ost, lufttorkat kött och naturligtvis pasta.
Vi importerar och tar in lokalproducerat. Blandar Italienskt med Värmländskt.”

-”Vår glass kommer i från Maranello, vilket är samma ställe som Ferrari kommer ifrån. Det är riktig racerglass”, berättar Jenny.

Tar man sig en espresso kan man köpa sig en chokladbit till. En Fiat. Mat och bilar är något som går igen som en röd tråd i parets engagemang.

Foto: Jörgen Fredriksson

Hur kom det sig att ni valde Kristinehamn?

Andrea ville till Sverige och jag har bott i Italien ett antal år så det passade bara att komma hem till Värmland igen. Italien är ett land i kris, korrumperat, så det känns bättre att våra barn får växa upp här.

Ni anordnar även matresor…

Efter ha bott i Italien och ha anordnat matresor där kom idén att göra lokala matresor här i trakten. Då tar vi en veteranbuss, en Volvo B58-60T från 1969 ut till gårdarna. Nästa gång blir i september.
I november har vi planerat för en kombinerad mat och bilresa ner till Italien. Tanken är att vi ska besöka Ferrarimuseet och äta mycket god mat förstås. Det hänger ihop med vårt egna mat och bilintresse.

Vilka är dina egna favoriträtter?

Oj, det är så många. Havsrätter, fisk och på vintern en mustig köttsås. Och så pasta såklart.

Är det stor skillnad i våra länders matkultur?

Ja, Andrea börjar dagen med att tänka ut vad som ska bli dagens mat. I Italien är mat lite av en religion. Där njuter man av maten och av samvaron kring bordet. En samlingsplats där man umgås.
Andrea har som motto "jag äter inte för att leva utan lever för att äta".
Något annat som påverkar är klimatet. I Italien har de bra grödor under hela året och inte som vi, att allt är säsongsbetonat.

Medan jag njuter av min espresso jobbar ägarna på med dagens beställning. Jag tackar för pratstunden och får ett -”Ciao!” tillbaka.