Maria Mattsson – mitt i livets flöde

Reklam

Maria Mattsson har en gedigen erfarenhet från affärslivet, och har arbetat i ledande befattningar i över 20 år. Sedan valde hon att ta steget från tryggheten att vara anställd till att driva eget. Hon jobbar nu som inspiratör och har nu givit ut sin första bok, ”Livsformen – så får du ut mer av livet”. En bok där hon vill dela med sig av sina insikter och som kanske kan hjälpa dig att leva ditt liv fullt ut. Och kanske våga ta steget till det som du drömmer om innerst inne.
Maria tycker om möten med andra människor, att dem berikar. Nu låter hon oss möta henne...

Under din karriär blev du utbränd. Hur märkte du att du gått in i väggen?

Det var en lång smygande process. Kände mig stressad och trött. Jag hade sömnsvårigheter och ont i magen. Samt ont i lederna.

Kan du säga hur lång den processen var?

Det är svårt att säga. Det handlar mycket om det liv som man lever. Man stressar och inte har tillräckligt med egentid. Så det är en långsam process. Jag förstod egentligen inte att jag var utbränd förrän efteråt.

Som förälder till två pojkar kan jag tänka att det blev svårt att få egentid efter jobbet. Barn pockar ju på sin uppmärksamhet.

Ja absolut. Familjen har alltid varit viktig för mig. Men när man jobbar så är det en viss press i vardagen. Från det man vaknar på morgonen, barnen ska till dagis eller skolan, man kanske sitter i bilkö på väg till jobbet, man har olika möten på jobbet, internt och externt, hundra mail, och så har man en tid när man vill hämta barnen. För att kunna umgås med dem så mycket som möjligt. Då sitter man i bilkö hem. Sen kanske de har aktiviteter, man vill äta middag tillsammans. Det är så många människor har det.

Ett fullspäckat schema.

Ja och allting har jag upplevt som roligt. Jag har älskat mina jobb och älskar mina barn. Så man vill göra allting. Och för att hinna det har jag nog dragit in på min egen tid.

Men egentiden kanske kan vara bra för kontakten sen med andra också?

Jag tror det. Jag tror den är bra för allting.

Foto: Paulina Westerlind

Många gånger hör man att stress inte är så farligt så länge man har kul på jobbet, vilken är din uppfattning?

Stressar man upp sig så att man inte mår bra, oavsett om man är i ett roligt eller spännande sammanhang, så jag tror inte att stress är nyttigt för kroppen.

Hur gjorde du för att läka dig?

Även det var en lång process. Men det börjar alltid med att ge sig själv tid, egentid. Naturen ger mig energi, och jag tycker om att gå promenader.

Tips till drivna entreprenörer för att få balans i livet.

Att skapa utrymme för egen tid. Tid till reflektion. Promenader, motion och att tänka på vad man äter. Hälsan är avgörande för vår livskvalitet och för att orka.

Har du tydliga gränser mellan jobb och fritid?

Nej, jag jobbar mycket och många gånger även på kvällar och helger. Men jag ser alltid till att skapa utrymme för egentid varje dag. Och att se till att inte bli stressad.

Du jobbar idag som inspiratör?

Ja, och min bok kan man säga är startskottet för det. Att jobba som inspiratör, hålla föredrag och workshops. Jag är genuint intresserad av andra människor. Jag älskar möten. Det berikar och ger. Jag hoppas att kunna nå ut med mina ord genom den här boken. Inspirera människor att finna sig själva. Och finna sin väg att gå.

Att inte falla in i ledet som alla andra?

Ja, för det kan vara lätt.

På baksidan boken finns strofen ”För hon talar inte om exakt hur du ska göra. Det vet du bäst själv”.

Jag tror att vi alla har svaren inom oss när det gäller oss själva. Så det jag gör är att jag ger ut nycklar, eller en formel för hur man kan nå dit lite snabbare, om man vill.

När jag läst managementlitteratur stöter man ofta på riktlinjer som säger gör si och så. Vilket kan funka ett tag.

Ja det är så lätt att man tänker: vad som är rätt och vad som är fel. Det viktigaste är nog att man gör det på sitt eget sätt. Och jag skriver det; att man kan plocka russinen ur kakan från flera olika håll.

Hur kändes det att sadla om från anställd till att driva eget?

Det var ett stort steg. Men vi har ju drivit företag i min familj i generationer. Så tanken var inte främmande.
Dessutom ger det mig en frihet att styra över min egen tid.

Hur långt tillbaka har detta med företagande funnits i släkten?

Det var min farfar som började köra mjölk på 30-talet. Och på den vägen är det.

Många av oss tycker inte om att prata inför folk men det är inget som gör dig nervös?

Nej. Jag har tidigare jobbat som konsult i 8 år och då har jag arbetat med den formen, men riktat mig mer mot affären i företaget.

Och nu har du växlat om mer mot människan istället?

Ja precis. För det är där jag tror att det måste börja, och det är det som intresserar mig.

Omslag "Livsformen".

Hur känns det att få ge ut en bok?

Både overkligt och fantastiskt. Det känns härligt att ha kommit så här långt. Jag började skriva för 4 år sen. Och för ett och ett halvt år sen bestämde jag att det här måste bli en bok.
Det har varit en lång process. Jag började inte att skriva en bok utan jag började skriva egna tankar, reflektioner och insikter. Och så kände jag att det här måste bli mer än bara mina egna insikter. Jag ville dela med mig. Jag känner att det har gjort en skillnad för mig och kanske kan det göra det för någon annan också.

Kommer det bli fler böcker?

Jag tror att jag kommer att skriva fler böcker.

Inom samma område?

Det vet jag inte just nu. Nu lever jag i den här boken som nyss publicerats. Så det får vi se.

Brukar du koppla av med att lyssna till musik?

Ja, det gör jag. Jag älskar musik. Och sjunger i kör till och med.

Minns du vilken din första skiva du köpte själv var?

En skiva som jag minns var min första ABBA skiva. Då var jag nog sju år.

Är det en musikstil som hängt med genom åren?

Jag är allätare. Jag tycker om att lyssna på olika typer av musik vid olika tillfällen.

Framtidsplaner?

Just nu håller jag på att få boken översatt till engelska och min förhoppning är att det blir en fortsättning i Europa. Sen även i USA, där jag har kontakter för att kunna gå in på den marknaden längre fram. Det är min dröm.

Man ska sikta högt?

Jag skriver om det, att man kan lägga ribban högt.

svip.se tackar Maria för att hon delat sin tid och sina tankar med oss och önskar henne lycka till med författandet.