Vulkan tar upp kampen mellan moder jord och det teknologiska

Reklam

Vulkan är ett progressivt rockband från Karlstad. De har spelat på flera av Sveriges rockklubbar och festivaler bland annat på Sweden Rock samt släppt två album tidigare album Mask of Air (2011) och Observants (2016). I början av maj släpptes deras tredje album Technatura. Albumets genomgående tema är kampen mellan den framrusande teknologin och den uråldriga moderjord. Vi ringde upp sångaren Jimmy ”Bob” Lindblad.

Kampen mellan moder jord och det teknologiska, är det en frågeställning som funnits på era tidigare plattor också?

Vi har väl alltid haft några sorts frågeställningar eller funderingar om orättvisor eller felaktigheter i vår värld. Nu föll sig valet på detta då det känns aktuellt. Utvecklingen går framåt i rasande fart och det finns inga gränser för hur lätt vi gör det för oss med all teknologi. Hetsen kring vår kommersialism och konsumtion går hand i hand med den teknologiska utvecklingen tänker vi. Vi har inga svar att komma med, utan bara funderingar. Inte så att man sitter på en hög häst, utan vi är själva en del av samma problem och gör samma misstag, men vi vill ändå belysa problemet. Men det är blandat med en gnutta hopp då det finns ett ljus i tunneln.

Nu med tanke på pandemin så har vi inte så mycket annat att välja på än att nyttja teknologin…

Nej, det finns alltid två sidor av myntet. Teknologi är bra på många sätt och har hjälpt oss i så många avseenden, men det är de här bekvämligheterna som ibland tenderar att gå lite över styr.

Är såna här funderingar något som hängt med sen barnsben?

Vi är alla i bandet runt trettio år så det känns som att vi har varit med under resans gång. Är man född på 80talet så har man sett hur utvecklingen gått så otroligt snabbt. Man hade inte internet eller dator när man var liten själv, men nu är det liksom det allseende ögat. Vem som helst kan ha en åsikt och sprida den ofiltrerat. Innan var det kanske bara folk som hade något att säga som sade det och fick ut det. Det var nog både bra och dåligt. Nu kan alla yttra sig. Det är bra att det är freedom of speech, men de som skriver i affekt och det är mycket lögner som sprids lätt, folk är snabba att döma och tycka, man kollar inte efter den faktiska källan, utan tror på det man läst. Det hänger nog ihop med att människan av sin natur är lite latare nu än under min tidigare livstid. Man tar lättaste vägen för att inhämta information.

Ni har tre låtar på värmländska…

Precis. Poetisk värmländska som vår gitarrist skrivit ihop. Vi provade en låt på svenska och tyckte att det kändes så himla gött. Då blev det två till av bara farten. Och vi känner att det här är något som vi kommer att fortsätta med, blanda svenska och engelska låtar. Det känns skönt och befriande att få sjunga lite på sitt modersmål.

Då gör ni specifika låtar på svenska, ni översätter inte nån av era engelska låtar?

Nej, utan vi skriver olika låtar på de olika språken. Förut har det enbart varit låtar på engelska och det har ibland känts lite krystat för det är inte det språket man pratar till vardags. Vill vi förmedla nånting så vill vi att det ska vara korrekt för att de som är uppvuxna med det engelska språket inte ska behöva undra vad det är vi snackar om. Det är en krångligare process, men jag tycker att engelska gör sig väldigt bra i musik överlag. Svenskan blir ett sidospår.

Hur går det till när ni skriver era låtar?

Vi skriver musiken först och sen så läggs sången på efterhand. Då får man se vilket språk som passar.

Är skrivandet av musiken ett lagarbetet?

På de två första skivorna var det mycket så att vi jammade i replokalen. Nu har vi två nya medlemmar, Christian och Oscar, sen nåt år tillbaka. Varav Christian har skrivit mycket musik i olika metalgenres. Han har axlat rollen som kompositör och skriver mycket till Vulkan nu. Han kommer med ett skal till replokalen och därifrån lägger vi alla vår touch på det vilket resulterar i Vulkan. Och vi är väldigt nöjda med i princip allt han gör, så det är väldigt smidigt.

Ni valde att stava ert bandnamn Vulkan på svenska…

Ja, vi tyckte inte att Volcano lät lika distinkt. Det är väldigt många som tror att vi är Star Trek fans. Star Trek är bra, men det har ingenting med det här att göra. Vi ville beskriva vår musik med namnet. Musiken är väldigt varierad, från mjukt och försiktigt till hårt och tungt. Musiken ska vara en resa i varje låt. Vår förhoppning är att man ska få med sig något efter varje lyssning. Lyssnaren får tänka till lite själv då låtarna har många lager. Det finns lite påskägg och sådant i låtarna.

Känns det som att ni funnit ert sound i och med nya plattan?

Med tredje skivan känner vi att vi har hittat nåt slags grundljud som vi är hemma i. Vi har hållit på i många år och experimenterat. Nu känns det som att det här är Vulkan. Det låter som vårt tidigare material, men det känns som att vi har finslipat det dit vi vill. Så nu är vi än mer sugna på att skriva nytt material i samma anda.

Har ni spelat utanför Sveriges gränser?

I Norge för länge sen. Det är vår förhoppning att vi ska få göra det. Vi har aldrig marknadsfört oss tidigare. Vi har gjort musik och sen i princip gått under jorden. Nu har vi fixat med marknadsföring och släppt en singel, video och album. Som en trestegsraket. Vi har tagit hjälp av folk som kan marknadsföring bättre än vad vi kan. Vi vill fokusera på musiken. Men sen är vi även som en postterminal. Vi tar emot beställningar och packar allt själva.

Blir det nån streamingkonsert för er del?

Vi har fått förfrågningar och ska troligtvis göra en i början av juni. Det blir på ett lokalt ställe i Karlstad. Ett arrangemang för att rädda livemusiken i Karlstad. Sen har vi haft lite tankar själva på att göra nåt liveset från replokalen. Sen så väntar vi på att viruset ska försvinna så vi kan ge oss ut på vägarna igen. Då är förhoppningen att det blir Europa. För vi känner att musiken och vi är redo.

När började du spela musik och har du gått i nån musikskola?

Ingen av oss har gått i nån musikskola, utan vi har harvat i replokalen. Fått lära oss från grunden själva. 2006 startade jag och trummisen Johan med två andra ett band som kom att bli Vulkan 2010. I början lät vi som sämre versioner av band vi gillade. Det har tagit den här tiden för att utforska det här musikaliska universumet och för oss att känna att nu är formen klar, liksom.