Simona Vinternatt ger utrymme för tolkning i sin musik

Reklam

Simona Vinternatt, tidigare barnskådis (Simona Ericsson) i bl.a. filmer som Tzatsiki – Vänner för alltid, har numera  fullt fokus på att skriva och släppa musik. Hon verkar vara på rätt spår då hennes tidigare låtar sammanlagt har  streamats över 125tusen gånger på Spotify. Vi ringde upp henne för att få veta lite mer om henne och hennes tankar kring musiken.

Du har gått från skådespeleri till musik, men är sång och musik något nytt för dig?

Nej, musiken har alltid varit en del av mitt liv.

Men inte så här seriöst?

Exakt, men den har funnits med mig sen jag var liten. Jag har gått på sång-, foto-, dans och musikklass både i Sverige och utomlands, Calle flygare osv. Allt sådant där kreativt. Men jag har aldrig ansett mig själv vara tillräckligt bra på musiken för att våga satsa på den. Sen insåg jag att musik är det som gör mig mest lycklig och därför borde jag ju satsa på det. Då valde jag att börja plugga musikproduktion. Sen blev det mer seriöst!

I och med att du gått olika estetiska utbildningar så antar jag att du är inblandad i hela produktionen…

Det är jag. Jag är med i skapandeprocessen av musiken från idé till verklighet tillsammans med mina underbara medarbetare Oskar Nyman som producent och Mike Eriksson som mixare innan det mastras. Sen har jag själv pluggat foto och har en fantastisk vän Alicia Sjöström som är fotograf och gärna tar bilder.

Jag såg på Vinternatt Studios hemsida att det bland annat är en ”Game Development Studio”, sysslar du även med spelutveckling?

Jag gör tyvärr inte spel, men min man är med och utvecklar ett spel som heter ”GTFO”. Han släpper spel och jag släpper musik. Han jobbar bland annat med att marknadsföra spel och tar nu mera även hand om att marknadsföra min musik. Sen gillar han inte riktigt att vara med på bild och därför har han bara lagt ut bilder på mig på hemsidan.

När det kommer till ditt efternamn, Vinternatt, är det ett taget namn eller ett artistnamn?

Det är mitt riktiga namn och mitt första skivbolag Rockatown Studios tyckte även att det passade som artistnamn. Därför är det nu både och. När jag gifte mig ville vi inte heta varandras efternamn så därför hittade vi på ett eget. Jag älskar snowboard så något med vinter tänkte jag skulle passa bra. Lite afterski, liksom.

Då du sjunger på engelska så antar jag att du har lyssnare även utanför Sveriges gränser…

Ja, jag har flest lyssnare i Sverige och USA. Sen har jag lyssnare från alla möjliga ställen. Även från England, Kanada och Australien.

Har de undrat över ditt namn? Det måste vara exotiskt för dem…

Ja det är ju väldigt Nordiskt. Men det är ingen annan som har frågat om det än. Det kommer väl, kanske.

Nästa singel, I Dream of You, handlar den om någon speciell person?

Både ja och nej. För mig är det väldigt viktigt att det finns utrymme för tolkning i musiken för att den ska bli personlig. Så att lyssnaren kan känna att det här är deras låt. För mig finns det därför ofta mer än en innebörd i en låt. Jag tänker liknande kring foto att det ligger i betraktarens ögon. Men personligen handlar låten om den absolut viktigaste personen i mitt liv, vilket förutom min man är Jesus. Min andra tanke är att den handlar om Corona-pandemin. Vi är alla rädda för distans och längtar efter närhet eftersom närhet är helt livsviktigt för oss människor.

Du kommer även släppa en låt, ”Lean on Me”, i samband med Suicide Awareness Month… varför det?

Den låten fokuserar på psykisk ohälsa. Därför tyckte vi att det passade perfekt att släppa låten i samband med Suicide Awereness month för att uppmärksamma det problemet. Psykisk ohälsa och depression har tyvärr blivit en folksjukdom idag. Jag har själv kämpat med det så jag vet hur svårt det kan vara att prata om. Låten fokuserar på att finnas där för den som behöver.

Vilka är dina egna musikaliska förebilder?

Som artist tycker jag att Laleh är en fin förebild. Jag upplever henne som väldigt ödmjuk. Hon törs gå sin egen väg och skriver om saker som berör. Det känns som att hon har musiken i fokus och låter den tala för sig själv. Det gillar jag med henne. Även när jag haft det kämpigt så har jag lyssnat på hennes låtar som har blivit mina kämparlåtar.

Då skulle jag tro att du gärna gör en duett med henne…

Ja, absolut! (Haha)

Hur ser du på det här med digital kontra fysisk utgivning av musik?

Vi har funderat lite på att ge ut LP-skivor, men det är mer som merchandise. Oftast är det merchandise och spelningar som ger mest intäkter för större artister. Så långt har jag inte kommit än. Men det skulle vara en kul grej att ge ut en LP framöver. Jag samlar själv på vinyl.

När du gör låtar fokuserar du då på en låt i taget eller har du ett albumtänk i bakhuvudet?

Man vill ju absolut att låtarna ska passa ihop och därför har vi sparat och bytt ut några av dem. Vi har alltså inte släppt låtarna i samma ordning som vi har skrivit utan släpper i den ordning som vi tycker passar bäst. Jag kommer släppa tre singlar och sen en EP. Det viktigaste är att släppa låtar regelbundet. Just nu jobbar jag på EP2 innan EP1 kommer ut till sensommaren så att jag ligger i fas. Vi får se om det blir något större albumtänk efter det. I så fall kan det nog bli en LP också. Det blir spännande i vilket fall, vad som helst kan hända!