Nu är musiken prio ett för Adrian Macéus

Reklam

Adrian Macéus är en grabb med många järn i elden. Musikalartist, skådespelare, nätängel, ambassadör för Friends, poddare, popstjärna – mångfacetterade Adrian Macéus har trots sin unga ålder hunnit med mer än vad många av oss gör under en hel livstid. 

Nu är det musiken som är prio ett, men kan det bli gästspel inom andra nöjesgenrer framöver?

Jag ska filma lite nu i sommar och det ska bli jättekul, en svensknorsk långfilm. Sen dubbar jag ju lite hela tiden både film och tv-serier. Gjorde bland annat den svenska rösten till huvudkaraktären Miguel i Disneys Oscarsbelönade biofilm Coco och nu senast unge kung Ragnar i Frost 2. Men någon musikal som Billy Elliot tror jag inte jag kommer göra på ett tag i alla fall. Förberedelsen för den rollen tog 2,5 år och många, många danstimmar.

Dina singlar som du släppt, har du skrivit dem helt själv?

Jag har skrivit dem tillsammans med låtskrivare. Det är alltid ett teamwork. Låten Girl Girl som kom i april, där skrev jag refrängen hemma och hade idén på versen, sen tog jag med det till studion där vi fortsatte skaparprocessen genom att slå ihop våra kreativa huvuden. Vilket resulterade i en grym låt som jag är jättenöjd med. Men det är kul att gå tillbaka och lyssna på demon som jag gjorde i mitt rum och höra hur lik den är ändå.

Brukar du jobba ihop med samma gäng eller är det olika personer från gång till gång?

Det är lite olika. Och det är också jättekul. För alla jobbar lite olika. Nya singeln Get Your Number” skrev jag med låtskrivartrion Melanie Wehbe, Herman Gardarfve och Patrik Jean som bland annat ligger bakom The Mamas vinnarlåt ”Move” i Melodifestivalen.

Hur kommer det sig att du väljer att skriva texterna på engelska?

Jag började med att skriva på engelska och sen gick jag över till svenska för att testa. Man måste ju experimentera lite. Sen gick jag tillbaka till engelska igen för att jag tycker det är lättare att skriva på engelska. Det är mer naturligt för mig just nu när jag skriver hemma. Och så var det med Girl Girl, jag började skriva hemma och sen fortsatte vi i studion. Men jag tycker man kan skriva både på engelska och svenska, det beror på vad man känner för i stunden.

Med tanke på språkvalet antar jag att du även har publik utanför landets gränser?

Kanske. Man hoppas på det. Några är det säkert. Får en del kommentarer från Peru, Turkiet, Indien, Italien, Polen, Mexico, Norge, Finland och Tyskland bland annat.

När en låt är klar, sitter du då och funderar på när och i vilken ordning du ska släppa dem? Eller gör du klart en låt och sen så släpper du den?

Det är lite olika. Men ofta är det flera låtar på gång samtidigt. Kanske kommer jag på någon låt men så har vi någon annan som vi tycker är lite bättre, då tar vi den istället. Men sen kan det vara nåt med den andra låten vi inte släppte som jag gillar och då kanske man kan ta den vidare och börja om på nytt. Man sitter då och experimenterar med ackord och melodier, kanske gör om texten. Ofta känner man när det känns bra.

Då kanske du har en mapp med arkiverade låtar…

Hahaha, ja det kan man säga. Det är ofta många låtar på g. Och jag spelar hela tiden in nya idéer som jag testar på olika sätt.

Innan pandemin slog till, var du ute och spelade live då?

Ja och det var jättekul att få träffa fans runt om i Sverige. Att få sprida kärlek och musik, det är ju det det handlar om. Jag var också gästartist på Barnens Allsång på Skansen förra sommaren. Jag saknar de tiderna.

Blir det nån streamad konsert eller liknande med dig?

Jag var med på SVT:s Sommarlov på midsommarafton och sjöng mina låtar. Och så hade jag grymma dansare med mig också. Sen så försöker jag att köra live på min Instagram. Har även kört ett live gig på SessionsLive, en plattform för just streamade konserter. Man försöker att nå ut till alla därhemma på olika sätt.

Måste kännas lite konstigt att spela live och inte få publikens omedelbara respons…

Jo man får ju mycket energi från publiken så det är klart att man saknar den. Men man får fortfarande kommentarer i chatterna och då blir man glad. Även om det är med lite fördröjning.

Du har även en podd…

Jag har en podd som heter Adrian & Klara – Tonårsliv. Vi pratar om allt som rör tonåren och det är mycket, hahaha. Vi lyssnade mycket på poddar men insåg att det inte fanns någon podd för tonåringar av tonåringar. De flesta som poddar är äldre. Men nu finns den där poddar finns så det är bara att lyssna! Och så finns den på min YouTube-kanal också!

Du är ambassadör för Friends. Vad innebär det rent praktiskt?

Jag hoppas kunna vara en förebild för många. Hoppas att jag kan nå ut till yngre på ett annat sätt än vad en äldre person skulle kunna göra. Jag skulle vilja komma åt de som är passiva. Ska man försöka förändra problemet med mobbing måste man nå de som är passiva, som ser men inte gör nått utan bara står bredvid. Får man dem att reagera och våga säga ifrån kanske de kan få mobbarna att märka att det inte är okej att mobba och frysa ut.

Får du åka ut och prata i skolor om detta?

I och med Corona så har det blivit dåligt med det. Men tanken är väl att jag ska göra det så fort läget är under kontroll.

Och under tiden så blir det musik…

Det blir mycket musik, sitter hemma och skriver låtar hela tiden. Försöker utveckla mig på olika sätt. Sitter mycket med musikprogram, gitarren och pianot. 

Nu är du femton år, men när började ditt intresse för musik?

Intresset för musik har funnits sen jag var pytteliten. Jag har alltid sjungit när mamma eller pappa har satt på barnlåtar i bilen på väg hem från dagis och hemma. Det var liksom höjdpunkten på dagen. Och var vi på julbord på restaurang så gick jag mellan borden och sjöng för olika sällskap. Under Idol-pauserna på tv stängde vi av ljudet och då hade jag mina egna konserter där jag sjöng. Jag var väldigt tydlig med att alla skulle lyssna på mig, man fick inte göra något annat och inte gå därifrån. Sen när Idol började efter pausen var jag igång och då ville jag inte att vi skulle titta vidare utan jag var tydlig med att nu uppträder jag. Så det blev inte mycket tv för familjen, men mycket uppträdanden för mig. I början var jag enda barnet och såg till att vara i centrum. Jag sjöng, trummade och gjorde mig påmind hela tiden.

När tror du att nästa singel från dig kommer ut?

I augusti. Den är redan klar, men vi har inget exakt datum spikat Det är en riktigt grym låt som jag också hade en idé till och sen jobbade vidare med i studion.