Emili Milou är en tjej med träffsäkra texter

Reklam

Det finns få ämnen som Emili Milou inte skulle skriva om. Hennes signum är just skarpa och träffsäkra texter som de allra flesta kan relatera till – svartsjuka, kärlek, hämnd och revansch. ”Låt mig slippa se dig” som  är hennes senaste singel är inget undantag. På nya singeln har Emili dock ändrat musikalisk riktning. Genom producenten Anton Nessvi har hon hittat ett sound som känns Emili Milou rakt igenom – elektronisk danspop med refränger som fäster. Och framförallt är det samarbetet med musikjournalisten Christel Valsinger som satt sin prägel på ”Låt mig slippa se dig”. Men hur kom sig detta samarbete och varför har hon valt att skriva sina texter på svenska?

Man skulle kunna säga att dina texter är rätt så självutlämnande, är det något som känns svårt att ge ut?

Jag tycker inte att det är så svårt, utan jag tror att när man skriver låttexter så utgår man från sig själv. Det som jag tycker är det fina med att skriva är att jag kan välja vad jag vill lämna ut och vad jag vill behålla som mitt eget. Jag minns när de skulle ge ut Nobelpriset i litteratur och då var det någon i Svenska Akademin som sa; här är det någon som kan konsten att ljuga sant. Så jag tror absolut att det finns en sanning i mina låttexter, men jag tror också att det är viktigt att hitta balansen för vad jag känner mig bekväm med, vad känns bra och kul att dela med mig av. Jag balanserar på en skör tråd med vad jag kan respektive inte kan lämna ut. Det handlar även om att skydda sig själv som artist.

Din låt ”Låt mig slippa se dig”, handlar det om någon specifik person?

Nej, jag tänker mer att det kan handla om ett ex, men det kan också handla om nån som man känner sig sviken av. Någon som man har kommit på fel fot med.

Kan man säga att det är lite vad lyssnaren lägger in för betydelse?

Precis! Vad som man väljer att tolka in i sitt eget liv och applicera det på. Sen är det den där klyschan, finns det kärlek så finns det även hat. Människor har både bra och dåliga sidor. Så det är inte bara nattsvart. Jag har försökt att nyansera det i sticket i alla fall för att få fram mer svärta. Om man är arg eller ilsken så är man ofta bakom de reaktionerna sårad eller ledsen för att man tyckte om eller älskade den personen och ville känna närhet och samhörighet med hen.

Jag tycker om strofen ”du klappar så hårt i händerna att jag får ont i örat”…

Det är hämtat från en sann händelse. Det var en kille som jag var väldigt förälskad i tonåren och på skolavslutningen lyckades jag sätta mig bredvid honom i kyrkan. Vi skulle tacka av en lärare som jobbat länge på skolan och då applåderade jag på ett sätt som fick honom att säga de orden. Jag blev såklart jättesårad och ledsen. Jag tyckte det var en lätt klappning, men han gillade uppenbarligen inte att jag hade satt mig så nära honom. Mitt tonårshjärta tog det hårt.(skratt)

Har du nämnt detta för honom vid ett senare tillfälle?

Nej, faktiskt inte.

Men han kanske drar sig händelsen till minnes om han hör låten….

Jag vet inte. Det är som, vilket man fått höra, att vissa killar inte alltid fattar om en tjej är intresserad av dem.

Har du alltid skrivit dina texter på svenska och i så fall vad har varit anledningen till det?

Jag har alltid skrivit på svenska och jag tror att det hänger ihop med att när jag var liten så var första plattan som jag fick Lisa Ekdahls ”Vem vet”-plattan. Jag lyssnade på Idde Schultz ”Fiskarna i haven”. Jag tror att det bottnar i det att jag då tyckte om låtar på svenska. Sen så är det mitt modersmål och det finns så mycket ord att använda sig av. Jag har känt mig bekväm i det och det har gett mig större självförtroende vilket har resulterat i att jag känt mig tryggare med det än engelska. När det gäller engelska så känner jag att det finns bättre låtskrivare som skriver på det språket. Det får liksom Robin, Tove Lo och Lykke Li ta hand om. (skratt)  För mig skulle det kännas mer som att jag vore ute på hal is om jag skulle skriva på t ex. franska. Det är ändå skillnad när man har ett språk som modersmål för då vet man exakt vad som smakar i mun, vilka formuleringar som känns bra. Jag har ju även hela ordförrådet. Jag tror att även om jag lär mig engelska eller franska skitbra så kommer jag ändå inte upp i ordförrådet som en person som har de språken som modersmål. När det gäller svenskan så har jag glädjen av att ha hela paletten och kan använda mig av allt. Det är det som jag tycker är woaw liksom.

Då kan du mer blomma ut som en artist eller konstnär?

Exakt! Och det är roligt att skriva på svenska för jag känner mig fri och kan testa grejer. Det finns så mycket inspiration att hämta från bra svensk musik, svenska tv-serier och man kan snappa upp saker från konversationer man hör på caféer, i tunnelbanan eller kolla insändare i lokaltidningen. Svenskan är så levande i och med att jag bor i Sverige. Jag kan hämta inspiration från var som helst.

Du har skrivit låtar ihop med Christel Valsinger (musikjournalist) ett par gånger nu, hur uppstod det samarbetet?

Det var via en gemensam kontakt som heter Niklas Rune som tipsade mig att ta kontakt med henne. Han tyckte att jag skulle börja skriva med en tjej. Så det var bara ganska mycket slump för det var inte tänkt att jag skulle ha kommit i kontakt med Niklas heller.

Är ”Låt mig slippa se dig” er andra låt som ni skrivit ihop?

Ja som vi släpper. ”Om han visste”, som var med på min EP som kom förra året, var vår första låt vi skrev ihop.

När det gäller låten ”Om han visste” så sa du att han låten handlar om kanske skulle börja gilla dig om han fick höra låten. Så nu är jag nyfiken på hur det gick…

(skratt) Det är fortfarande oklart med den här snubben. Men han fick sen reda på att han hade fått den här låten tillägnad sig. Tror att han blev lite chockad. Han sa att han aldrig hade varit med om det tidigare att någon hade skrivit en låt till honom.

Videon till ”Låt mig slippa se dig” är inspelad i Luleå. Hur kom det sig att ni valde det stället?

Det var för att filmaren som filmade bodde där uppe. Så det var mer för att spara pengar. Vi hade all utrustning där uppe. Jag har bott i Norrbotten och älskar vintern. Det var ingen snö i Stockholm och har inte varit sen 2015, 2016. Jag saknar snön väldigt mycket. Sen så är det väldigt vackert där uppe. Det var så perfekt, soligt och inte för kallt. Ca minus 5 grader. Vi har väldigt vacker natur i vårt land. Jag blev väldigt inspirerad och skulle vilja åka till fler platser, fler naturmiljöer och filma i runt om i Sverige.

Kommer det att bli en ny EP framöver?

Jag kommer nog att släppa en singel till innan sommaren och sen så blir det ett album efter sommaren. Jag och Christel håller på och skriver på låtar. Det är tänkt att Anton Nessvi som producerat den här låten ska producera några fler låtar på albumet. Sen så har jag en dialog med en annan producent också. Det ska bli spännande och kul. Fick hem musik från Christel till en text som jag skickat till henne för några dagar sedan. Så nu är jag verkligen jättepepp.

Blir albumet enbart digitalt eller skulle det även kunna bli på vinyl?

Ja det blir bara digitalt. Men nu när du säger det så känns det som att jag ska tänka på det ändå. Det kanske vore kul att släppa några vinyl för de som gillar vinyl.