Efraim Leo brinner för att skriva och framföra sin musik

Reklam

Den unge begåvade artisten och låtskrivaren Efraim Leo från Stockholm är aktuell med sin senaste singel ”Talk To Me”. 2018 tog Efraim med sig gitarren och sin musik och gjorde sin egen inofficiella gatumusikant-turné, då han följde det brittiska bandet The Vamps runt UK. Där spelade han för de tusentals tjejer som stod i kö utanför arenorna. Det ledde till något som de flesta nykomlingar drömmer om: en spelning i Londons O2 Arena, där arrangören hade satt upp hans egna scen inne i lokalen. Vi ringer upp och stör honom lite i hans studier för att få veta lite mer om honom och hans kommande alster. Efraim pluggar musik i Örnsköldsvik på Dreamhill som startades av Anders Bagge och drivs i samverkan med Musikmakarna. – Det finns nog ingen bättre utbildning för artister eller låtskrivare i Sverige, säger han.

Är detta det första du pluggar som är musikinriktat?

Ja, jag går en av de ettåriga linjer som de har.

Och nu får du lära dem, med tanke på dina framgångar?

(skratt) Nja det vet jag inte. Man lär sig av varandras erfarenheter och kunskaper. Man kommer alltid härifrån med att ha lärt sig något nytt.

På en sån här linje, hittar man nya vänner som man skriver låtar ihop med?

Absolut! I varenda klass är det mellan 20 till 30 personer och man lär känna alla jättebra. Alla är duktiga då det är intagningsprov för att bli antagen. Man skapar sig kontakter så man har folk att skriva ihop med i framtiden. Man lär känna folk från alla utbildningar då de alla är under samma tak.

Det handlar mer om att man samarbetar och inte att man tävlar mot varandra?

Precis, man samarbetar och får olika uppdrag från branschen. Man jobbar på riktigt, men lär sig på vägen.

Din singel ”Talk To Me”, hur kom den till?

Jag jobbade mycket med Hampus Westermark som är producent och låtskrivare. Han har gått på musikmakarna tidigare. Vi träffades i hans studio i Stockholm och gjorde som vi alltid brukar göra: först kommer vi på ett ackordriff, sen nynnar vi melodier, ställer oss vid micken och hummar in dem såsom de kommer upp. Sen lyssnar vi igenom det vi har gjort och väljer ut de bästa melodierna. När vi valt melodierna och bestämt strukturen börjar vi skriva texten. Jag hade gjort slut med min tjej, men trots det så saknade jag henne lite och man vet inte vad man ska göra. Hon vill inte prata med en längre samtidigt som man inte vill vara ovänner. Det fick bli temat på låten, you don´t wanna talk to me.

Det här är den första av fyra singlar…

Ja, det är egentligen en EP, men vi släpper låtarna periodvis. Första låten var ”Talk To Me” sen kommer ”One of Them Girls” i juni, sen släpper vi två låtar samtidigt och där har vi EP´n som liksom en av låtarna heter ”Timing”. Hela EP´n är en kärlekshistoria förklarad i fyra delar. Fyra stadier av kärleken. Hjärtekross, hoppfullheten och att man blir kär i någon.

Men alla låtar handlar inte om samma tjej…

Nej, det är mer att det tar slut med en och så hittar man en ny tjej. Sista låten som heter ”Timing” handlar om att man blir hoppfull över att man vet att man kommer att hitta rätt person till slut. Man vet att den personen finns där ute fast man inte hittat den än. Det gäller bara att ha tålamod.

Då skulle du möjligen ha träffat denne någon när du spelade i London. För jag förstod att det var mycket tjejer i publiken…

Väldigt mycket tjejer! När man är i ett sånt mood, ska uppträda och bjuda på sig själv så vill man bara underhålla publiken. Då blir det så mycket fokus på det att man tänker inte på så mycket annat. Men det var en fantastisk upplevelse att få åka dit och se tretton olika städer i England, träffa många olika människor och få visa upp vem jag är för dem. Även att få lära mig att hantera nervositeten över att ställa sig framför folk som man aldrig träffat förut och sjunga. Det var en upplevelse som gav mig supermycket.

När det kommer till att sjunga inför en publik, upplever du att det är lättare när det är många eller om det är få som är där?

Det är egentligen lättare när det är fler. Att stå inför typ två personer som du aldrig har träffat förut och sjunga kan vara så mycket jobbigare än, som när jag var förband till Icona Pop på Pride i somras med ca 4000 i publiken. Då var jag mycket mindre nervös än när jag stod framför fem tjejer i England. Gör man ett fel blir det mycket tydligare i ett litet sammanhang än i ett större.

Hur gör du när du uppträder, har du förinspelad musik?

Jag har alltid haft gitarren som fokus då jag kört gig på barer med egna set. I somras spelade jag med ett band och hade även backing tracks. Många av låtarna som jag släpper nu är synthbaserade och har inte lika mycket akustiska element i sig så i framtiden blir det nog mer digitala framträdanden. Men jag gillar att ha ett band. Det är alltid en härlig känsla.

Har du något kul eller udda turnéminne du kan delge oss?

Det hände jättemycket grejer på Englandsturnén, men en rolig grej hände i Birmingham. Då hade jag lite problem med att vakterna runt arenan inte blivit informerade om att jag skulle stå där och spela. Efter ett tag resulterade det i att jag inte fick stå där och spela utan blev avvisad. Då var det ett fan som rest dit från Cardiff bara för att se mig spela utanför arenan. För att hon inte skulle rest förgäves tog jag med henne till en spelhall i en galleria i närheten. Vi spelade lite arkadspel ihop och hängde. Hon var mycket tacksam över det.

Vilka är dina egna idoler?

Jag började med att tycka om Justin Bieber väldigt mycket. Han var en av mina stora förebilder när jag var yngre och det var han som fick mig att vilja lära mig att sjunga. Sen kom Ed Sheeran in i bilden och jag blev fascinerad över det här med att skriva musik enbart med gitarren. Att vara en singer-song writer kille liksom. När Post Malone som gör popig hiphop blev lite större fastnade jag för honom. Jag tar element och inspiration från det jag gillar i hans musik till mina låtar.

Då skulle du vilja göra nån låt ihop med nån av dem…

Jag hade gärna gjort en låt med dem alla. (skratt) Det hade varit en dröm.

Har det hänt att du blivit starstruck när du spelat ihop med nån?

Grejen är att jag blir inte starstruck om det inte är en person som jag verkligen ser upp till. Skulle jag träffa nån av mina tre idoler hade jag säkert bara tappat det och inte kunnat säga nånting.

Är du uppväxt i en musikalisk familj?

Absolut. Min morfar spelade i jazzband, min morbror är utbildad musiker, mamma och pappa har spelat och sjungit sen jag var liten. Det kommer säkert från att jag kommer ifrån en musikalisk familj som har gjort att jag brinner för det såpass mycket. Men jag hade lite andra intressen i början, som film. Jag gick på filmgymnasium. Sen insåg jag att det var musiken jag ville satsa på och då fokuserade jag på det istället.

Men att ha gått på filmgymnasium måste vara bra med tanke på musikvideos…

Videon till ”Talk To Me” gjorde jag själv. Den var inte speciellt komplicerad. Jag har även gjort mina egna teasers på sociala medier. Mina artcovers har jag själv designat. Så att ha gått på filmgymnasium har jag definitivt haft nytta av.