Dags för Timbersports på hemmaplan

Reklam

25 maj kommer Champions Trophy och Rookie-VM arrangeras på Tjolöholms Slott. Det är för första gången som  Champions Trophy avgörs i Sverige. Champions Trophy är en internationell tävling inom Timbersports och är startskottet på tävlingssäsongen. Det är en minst sagt fysisk krävande tävling med krav på styrka, kondition och teknik. För att få veta lite mer om sporten kontaktade vi Annika Folkesson, Nordic Marketing Assistant på STIHL Norden AB.

Vad är skillnaden mellan Champions Trophy och rookie-VM?

I Champions Trophy är det de 12 bästa atleterna i världen som möts för att göra upp om mästartiteln. I tävlingen möts atleterna i heat om två och två. Varje heat består av fyra intensiva grenar som avlöser varandra och den som slutför heatet först avancerar vidare i tävlingen. När det gäller Juniorvärldsmästerskapet (rookie-VM) arrangeras det alltid i samband med Champions Trophy. De tio bästa juniorerna i världen tävlar i fyra grenar om världsmästartiteln. Till skillnad från Champions Trophy utförs rookie-VM gren för gren och på snabbast möjliga tid. Den atlet som har högst totala poäng utses till juniorvärldsmästare. En rookie är under 25 år och kvalificerar sig till VM genom nationella uttagningar.

Foto: STIHL Timbersports

Finns det nån klass för kvinnor?

I Sverige är kvinnor välkomna att tävla i samma klass som männen.

Vilka fyra grenar av de sex grenar som Timbersport består av kommer det tävlas i?

I Champions Trophy och Rookie-VM tävlar atleterna i fyra av sex Timbersports® grenar; stock saw, underhand chop, single buck och standing block chop. Springboard och hot saw ingår inte.

Underhand Chop simulerar uppdelningen av ett redan fällt träd. Den tävlande står på en 32 cm tjock stock som ska bearbetas med en yxa från båda sidorna tills den klyvs.

Stock Saw. En motorsåg används för att två träskivor ska sågas med ett skär nedåt och ett uppåt inom ett förmarkerat område på 10 cm. Om skivorna inte är hela eller markeringslinjen överträds diskas atleten.

Standing Block Chop simulerar fällningen av ett träd med yxa. Den upprättstående stocken med en diameter på 30 cm ska fällas med slag från båda sidor.

Single Buck genomförs med en två meter lång handsåg. En träskiva sågas av från en vågrätt placerad stock på 46 cm i diameter. För att sågen inte ska fastna minskas friktionen med hjälp av en olja som sprejas på under tävlingsmomentet.

Är det nån speciell sort träslag som används under tävlingarna?

Under Champions Trophy används poppel som har odlats speciellt för att användas till tävlingar inom Timbersports och för att alla tävlande ska ha exakt samma förutsättningar. Efter tävlingarna återanvänds resterna.

Vilka redskap använder man sig av?

Det är tre olika redskap. Yxa, handsåg och motorsåg.

Yxa Yxor används i två grenar: Underhand Chop och Standing Block Chop. Yxorna har tillverkats av specialstål, är slipade för hand och sylvassa. De väger 2,5 – 3 kg och är ca 80 cm långa.

Handsåg I grenen Single Buck används en enmans handsåg som är två meter lång och har 10 cm långa tänder som är handslipade. Sågen väger ca 5 kg. Under tävlingsmomentet kan en lagkamrat olja sågklingan för att den inte ska fastna i blocket.

Motorsåg Motorsåg används i Stock Saw. Motorsågen är en STIHL MS 661 C med 7,3 hästkrafter, en cylindervolym på 91,1 cm3 och väger 7,4 kg.

Från vårt eget avlånga land kommer 17 årige Emil Hansson att ställa upp i rookie-VM.

– Jag har stora chanser att vinna i år och det såg man redan förra året. Det gäller att göra det man ska och har planerat. För Timbersports är det jättebra att ett världsmästerskap arrangeras på hemmaplan och ett bevis på att vi har flera bra atleter i Sverige, säger en revanschsugen Emil Hansson.

En annan man som ställer upp i Champions Trophy är Ferry Svan. Han var den yngsta någonsin att tävla i ett Champions Trophy när han genomförde världsmästerskapet 2018. Sedan tidigare har Ferry en juniorvärldsmästartitel bakom sig från 2017 och har sedan dess tävlat i seniorklassen.

– Göteborg är som hemmaplan för mig då jag har bott här. Förra året jag var fyra slag efter tjecken Martin Komarek som slog ut mig. I år hugger jag snabbare och är i helt klart bättre form. Nu satsar på en bättre placering än fjolårets åttondeplats, säger Ferry Svan.

Vill man uppleva tävlingen på plats ska man vara på Tjolöholms Slott (utanför Göteborg) den 25 maj. Rookie-VM börjar klockan 14.15 och sen klockan 17.30 är det dags för Champions Trophy.