Anna Folkesson kliver fram och satsar på en solokarriär

Reklam

Anna Folkesson har precis släppt sin första efterlängtade singel End This Fight. Till sin hjälp har hon haft några av Sveriges främsta och mest anlitade musiker; Torbjörn Fall (gitarrer), Anders Johnson (bas), Jonas Lidholm (trummor) och Patrik Svedberg (arr., produktion samt keyboards). Anna Folkesson står för text och musik samt all percussion. Efter att ha jobbat som bakgrundssångerska och musiker åt ett gäng svenska artister började Anna skriva egen musik och satsar nu på en solokarriär.

Kan man säga att du är en debutant men ändå inte?

Det skulle man kunna säga. Under några år har jag frilansat och körat bakom andra, spelat, men inte gett ut något eget. Så jag har varit inne i branschen.

Har det här med att göra något eget växt fram eller har tanken funnits där hela tiden?

Det har väl funnits som ett litet mål och som en slags dröm sen jag var liten. Jag har skrivit lite för mig själv så det har funnits en tanke om att satsa på något eget med tiden. Nu kände jag att det var dags.

Under åren när du sjungit med andra artister, har du bollat idéer med dem?

Lite grand har jag gjort det. De har sagt till mig att jag borde satsa på något eget. Ibland har de gett mig tips om hur jag borde sjunga eller sagt att du borde göra så här. Jag har hållit på i olika genres när jag varit ute och sjungit. Då hade jag inte riktigt hittat min nisch och därför haft olika infallsvinklar från folk.

Du kommer från en musikalisk familj…

Det gör jag. Mija och Greta Folkesson har alltid varit bollplank då de vetat om min dröm.

Din första singel sägs handla om en dagboksanteckning…

Det skulle man kunna säga. Det var lite som en dagboksanteckning som skrev ner sig själv. Det gick väldigt snabbt att skriva text och musik. Det var väl något som ville ut helt enkelt.

Det känns inte utlämnande? När jag växte upp satt det alltid små hänglås på dagböckerna…

(skratt) Det är klart att det kan vara lite utlämnande. Samtidigt är det lite terapi för en själv. Det är utlämnande, men ändå inte för utlämnande. Det är många som kan relatera till låtens innehåll.

Antar att du har fler singlar på gång…

I alla fall en till som är klar och som jag tänker släppa till sommaren. Sen är målet att jobba på en EP.

Då låter det som att du gör låtarna allt eftersom…

Nja, nu har det blivit lite eftersom. Tanken innan första singeln var att jag ville göra en EP. Så jag tänkte att jag gör klart en till låt och sen får det bli en tredje och kanske en fjärde så småningom. Släpper nån singel så jag får ut musik och kommer igång. Så kände jag.

Kommer det enbart bli digitalt eller kan det även bli något fysiskt?

Jag har haft funderingar på att kanske släppa nån CD. Nu är det inne med LP. Så det kan nog hända att jag går det spåret och att det blir något fysiskt. Det vore kul att ha något fysiskt att titta på. När man växt upp så har det alltid funnits skivor. Det har också varit en dröm att se sig själv på ett omslag.

Förutom att du sjunger så har du tagit trumlektioner…

Jag spelar trummor och slagverk sen jag var nio år. Började på Kulturskolan och körde upp till gymnasiet. Har haft det parallellt med sången. När jag har varit ute och background sjungit har jag spelat slagverk och lite trummor. Inte så jättemycket till andra, utan mer till mig själv och så hade jag nåt band i tonåren. Det har alltid funnits som mitt andra instrument.

När du komponerar en låt, sitter du med ett instrument då?

Då blir det vid ett piano. Jag är lite så att jag får melodislingor i huvudet och då går jag lite efter det och skriver en text. Sen tar jag lite hjälp av andra musiker som är bättre på att få några snygga ackord.

När du får melodislingor går du och nynnar på dem då?

Då nynnar jag på dem och sen så kan jag få lite beat i huvudet, vilket nog har med trummorna att göra. Beatet kan också komma först ibland.

När man är ute och spelar med andra musiker får man blomma ut då eller är det strikta regler att hålla sig till?

Jag var ute på Roger Pontares julturné och då fick jag verkligen blomma ut. Då hade jag till och med ett solonummer. Vi var två musiker så där fick jag ta ganska mycket plats. Men det är väldigt olika. Jag kan uppskatta båda delarna. Det kan vara skönt att bara finnas i bakgrunden, men ändå få sjunga och känna att man är en del av en helhet.

Det måste vara nervöst när man ger ut sitt första alster? Vilka reaktioner har det fått?

Det har varit ganska mycket positiva reaktioner. Det är alltid nervöst, särskilt när man har lagt ner mycket möda och kraft på det.

Är du lika nervös inför nästa singelsläpp?

Lite så är man ju det. (skratt) Hur ska det tas emot? Är det för likt den förra? Får man ett eget sound som folk kan känna igen? Det är lite andra tankar som dyker upp. Kanske inte lika nervöst som vid första släppet.

Blir det samma musiker på kommande singlar?

Det beror nog lite på… vissa kommer jag att behålla. Det beror nog på vad man har valt för sättning, om det ska vara något akustiskt eller fullband. Det kommer nog att skifta lite grand.

Vilka är dina inspirationskällor?

Kate Bush och Sheryl Crow. De har hängt med ganska länge.

Är det deras sångteknik, musik eller en kombination som inspirerar dig?

Tror det är själva soundet. Inte bara sången. När det gäller influenser på sång så har jag Linda Ronstadt. Brukar få höra att jag låter lite likt henne, att jag har lite mer country i rösten, medan soundet låter mer Bush och Crow.

Du har studerat musik i både Stockholm och i London…

Ja, på tre olika skolor. Kulturamas yrkesutbildning i sång, London Music School, Musikhögskolan där har jag gått halva utbildningen och är på paus nu för att jag ville satsa på min solokarriär.