Marlene Oak vill förmedla känslor

Reklam

Trots ett traditionellt tänk och traditionella musikaliska influenser har Marlene Oak lyckats skapa ett eget, modernt sound. Toppa det med ett befriande självförtroende som bottnar i många, många timmar på livescener runt om i Sverige och Europa. Nu är det dags för Marlene att kliva fram i rampljuset ordentligt. Hennes album ”Northern Winds” släpps den 28 augusti. Vi ringde upp henne för att få veta lite mer… 

Du släpper ditt debutalbum den 28 augusti, men det är inte det första musikaliska vi har kunnat höra ifrån dig.

Jag har släppt två EP´s och rätt så mycket musik, men det här blir mitt första album. Och det innehåller åtta låtar. Bl.a. mina singlar ”Lovesick” och ”Sailing Home”.

Känns det annorlunda att göra ett helt album mot att göra en EP?

Det ska bli kul att få släppa det här albumet för det blir mer som en helhet. Jag skriver låtar och tycker att det ska bli kul att få dela med mig av dem. Min dröm är att bara släppa album, men i dag är det mycket så att man bara släpper singlar. Så skillnaden är att jag främst strävar efter att få släppa album. Så här i början av karriären tror jag att det har varit bra att släppa lite singlar så att folk får upp öronen för min musik.

Blir albumet enbart digitalt?

Ja även om jag har tänkt på vinyl, men det blir nog längre fram eftersom det inte blir så mycket spelningar i år. Vinyl är enklare att sälja på plats.

Speglar dina texter sånt som du själv har upplevt?

Det har alltid varit så att när jag skriver låtar så har det varit egna upplevelser och känslobaserade texter. Jag skriver väldigt mycket utifrån känslor. ”Lovesick” har en mer berättande text än en känsla jag försöker beskriva. Den handlar inte om mig själv utan är en historia, även om den är inspirerad lite från verkligheten. Speciellt det här albumet är ett sätt för mig att bearbeta mycket självupplevt. Därför är det känsligt för mig då man delar med sig av så mycket av sig själv. Det är väldigt naket, så jag är lite orolig inför responsen.

Funkar det även när man skriver låtar ihop med andra?

På albumet har jag jobbat med flera olika och då har jag valt ut vilka som jag känner att jag klickar med på ett djupare spår.

Då vill man ha nån som man inte behöver förklara allt för utan som ändå förstår?

Exakt. Man kan ändå prata lite kring idén till låten, men oftast förstår man varandra på ett djupare plan.

Var det så med låten ”Lovesick” och samarbetet med Niclas Edenholm.

Där kom jag med en idé som jag hade och beskrev tanken med låten. Den handlar om otrohet och att man stannar kvar i ett förhållande som man känner att man vill bryta sig loss ifrån. Idén var att det är en kvinna som blir förälskad i en annan och sen så grävde vi oss djupare ner i den känslan. Vi pratade mycket kring låten, men oftast så formade den sig själv. Han är den som jag har skrivit de flesta låtarna med på albumet.

Du lär gilla Janis Joplin och gubbig americana…

(skratt) Mycket 60, 70 tal. Mycket äldre musik, folkmusik. Bob Dylan och Jeff Buckley är mina stora inspirationer. Jag är även inspirerad av mycket nutida musik som Jake Bugg. Har faktiskt skrivit en låt ihop med honom. Han är också inspirerad av blues och countrymusik. Därför så innehåller mitt album blandade låtar.

När det gäller Bob Dylan så jag undrar om det är både hans musik och text som inspirerar dig?

Jag har grävt mig djupare i hans texter och har en tjock bok med enbart hans texter. Eftersom jag skriver låtar själv så gillar jag sättet han skriver på. Han har berättande texter. Jag har sett honom live tre gånger. Många säger att de hör knappt vad han sjunger, de fattar inte vilken låt han spelar för han gör om låtarna. Men eftersom jag har nördat ner mig så mycket i dem så uppskattar jag att han tolkar om sina egna låtar. Det är inte många som kan göra det. Han är en av mina största inspirationer när det kommer till låtskrivande.

Det här med att tolka om sina egna låtar är det något du själv eventuellt kommer att göra framöver?

Det är inget jag tänkt på. Men när man spelat dem så pass många gånger så kanske man skulle vilja testa nåt nytt sätt att spela dem på. Inte tolka om dem helt, utan att man håller kvar melodin.

När började ditt intresse för musik?

Jag har alltid lyssnat på musik och tyckt om att sjunga. Min farfar var väldigt musikalisk och jag har mycket minnen av att han spelade piano. När jag själv började spela gitarr så var jag tretton, fjorton år. Jag började sen skriva egna låtar när jag var kring fjorton, femton år. Det var inte alls bra i början. Man får skriva så mycket innan man känner att det blir en bra låt. Då jag lyssnat på mycket musik så lärde jag mig ganska fort hur låtar är uppbyggda. Tror det hjälpt mig att jag lyssnat mycket på musik för att kunna skriva egna låtar.

Men du har inte gått nån musikskola?

Jo jag gick faktiskt på musikinriktning som låtskrivare i gymnasiet. Det var lite i samband med det som jag fortsatte med musiken. Jag blev även signad av mitt första skivbolag när jag var sjutton, arton. Jag spelade även som gatumusiker med en kompis när jag var sexton. Jag fixade spelningar när jag var sjutton och spelade på pubar i Stockholm, fast jag inte fick det då det är artonårsgräns.

Då är du van att spela inför publik?

Jag har gjort många spelningar med band. Så jag är van att både spela live och skriva musik med andra. Det har gett mig erfarenhet att se hur andra jobbar och det har gett mig kött på benen. Jag har lite scenskräck, men ju mer man utsätter sig för det så börjar det släppa. Jag är alltid nervös, men efter första låten så är jag med.

Man brukar väl säga det att om man inte är nervös så blir det inte bra?

Precis. Men ibland kan jag känna att det blir lite mycket. Det beror på vilken situation det är. Jag blir mer nervös när det är en liten publik för då ser man alla. Det blir det här intima. Med en stor publik blir det mer att man går upp, spelar och sen när man går ner så smälter man det hela.

Nu när det inte går att spela ute, gör du livestreaming eller nåt liknande?

Jag gjorde en livestreaming i april. Jag har inte haft så mycket av det. Kanske blir det en spelning i Danmark i september. Vi får se om den blir av. Då jag släpper mycket musik så är tanken att jag ska spela live, men det blir nog mer av det nästa år. Jag kommer att spela på Nyhetsmorgon 13 september. Det blir kul att få spela lite i alla fall. Att få spela live är det roligaste för det är mitt sätt att få kontakt med publiken. Jag uppskattar jättemycket att folk vill lyssna på mina låtar, men jag gillar att man kommer närmre och kan få ett starkare band till de som lyssnar. När jag uppträder vill jag att det ska vara som när jag skrev låtarna för första gången. Jag vill vara så nära den känslan som möjligt för att kunna dela med mig av den till andra.