Laszlo Jones är en positiv person som är fascinerad av döden

Reklam

Den femte november släppte multiinstrumentalisten, kompositören och producenten Laszlo Jones EPn Beyond The Door som innehåller fem låtar som alla handlar om det oundvikliga, döden ur ett hallucinerat perspektiv. Han beskriver sitt låtskrivande som ett sökande av melodier och texter tillsammans med ett rockigare sound. Vi frågade honom vad som är upprinnelsen till några av låtarna och när han visste att det var musiken han skulle satsa på.

Inspirationen till de här fem låtarna om döden har den något att göra med den pandemi vi upplever nu?

Nej, egentligen inte. Några av de här låtarna är sådana som jag har funderat på under en längre period. De har mognat under tiden och den musikaliska inspirationen kommer uppenbarligen från den mix av pop rock metal etc som jag sysslar med. Inspirationen till texterna kommer nog ifrån att jag är fascinerad av döden. Jag är en ganska positiv person (skratt), men jag har en annan sida inom mig som är lite mörkare och som jag lät komma ut. Döden är ett brett ämne och för mig är det något som sammankopplar hela mänskligheten. Oavsett ras, status, eller vem du är så kommer du gå genom den dörren. Döden är något vi har svårt att prata om och acceptera. Varje civilisation och religion har funnit sitt sätt att hantera det. För egen del tror jag att det finns något som är starkare än döden, nämligen kärleken. Och det är det jag vill uttrycka med dessa låtar.

Hur skulle du vilja beskriva låten ”Save My Soul”?

Save my soul handlar om något vi alla gör eller har gjort. Vi har alla haft en ursäkt för att kunna göra dåliga/hemska saker och kunna leva med det. Något som jag funnit och inte gillar utan ser som hyckleri är de som är dåliga personer och efter att de gjort något hemskt så går de och erkänner det och en högre makt kommer till deras räddning och gör dem till en bra person. Jag anser att ska man vara en god person så måste man vara en god person. Så jag tror ingen person kommer att rädda min själ, utan om min själ ska vara en bra själ så måste jag själv se till att den är det. Jag respekterar om man tror på en gud eller inte, jag själv befinner mig lite mittemellan de två ståndpunkterna, men jag har inget till övers för tanken att man kan göra hemska saker för att sedan städa bort det. Utan gör goda saker från början. Mänskligheten borde ha nått den nivå av civilisation där vi vet vad som är ont kontra gott. Även om det finns en gråzon. Vi behöver inte en högre makt som berättar det för oss, för innerst inne så vet vi.

Ett annat spår på EP´n heter ”Kill Myself”. I Sverige pratas det om att killar har svårt att uttrycka sina känslor och att detta kan leda till att de tar sina liv. Är det på liknande sätt i ditt land?

Det blir lite komplicerat att svara på för jag har inte riktigt ett hemland. (skratt) Min far är holländare och min mor är från Beirut och jag har levt runt omkring på vår jord. Jag har bott femton år i Paris så jag börjar att bli fransman. Men jag kan ge dig ett svar utifrån vad jag tror och vilket även är ämnet för låten. Den huvudsakliga inspirationen till den här sången kommer från något som jag läste om ungarna som är mellan elva tolv år och som utsätter sig för farliga lekar/utmaningar där de bland annat sätter plastpåsar över sina huvuden och så att säga kväver sig själva, vilket ibland slutar det med olyckor. Jag reflekterade över vad som kan driva en person att gå så långt att han sätter sitt liv på spel bara för att känna något. Har han inte tillräckligt med känslor i sitt normala liv? Det fick mig även att reflektera över självmord i allmänhet. Vad kan göra att en person innesluter sig i sig själv tillräckligt mycket så att han når en nivå av ångest där han tar steget och avslutar sitt liv. Så för att svara på din fråga så vet jag inte. Min reflektion är att du kom till den här världen på det sätt som du är, men under din tid kan du göra olika förändringar. Som att du kan utbilda dig för att bli det du vill vara. Men i en mening så är du den du är och det finns inget rätt eller fel i det. Jag tror att varje person måste jobba med sig själv för att förstå vem han är och acceptera sina dåliga och bra sidor. Och sen tillåta dig att vara nöjd över vem du är. Är du nöjd med dig själv så kommer du vara nöjd över ditt liv till 50, 70 procent och de resterande procenten är bara skitsnack. Att ha ett ideal som inte motsvarar vad du är är ett stort misstag.

Så då ska jag bara fokusera på mina goda sidor?

Ja och inte på de dåliga. Som ett exempel så gillar jag att rita, men jag är riktigt kass på det. Jag ritar som en tvååring. Jag har försökt, försökt och försökt tills jag kommit till den punkten att jag sagt: – Glöm det! Jag gör musik istället! (skratt)

Så dina teckningar kommer inte dyka upp som omslag?

Nej, nej. Det är fruktansvärt för när jag vill göra t ex en skiss för ett albumomslag så kan jag inte ens göra skissen, den blir så dålig. Så jag får be nån annan att göra den. När det kommer till musik så kan jag skriva musik, men jag är dålig på att få till sound. Jag vet hur jag vill att det ska låta, men jag vet inte hur jag ska göra för att få det att låta så. Jag kan spendera timmar på det, men det låter ändå som skit. Min vän som är producent är expert på sound och fixar på två minuter vad som tar mig 24 timmar att göra och det låter fantastiskt. Så det är bara att glömma det. (skratt)

Du lär ha ett bolag i vilket du har skrivit filmmusik…

och förr gjorde jag även reklammusik. Jag har inget eget företag för jag är ingen bra administratör, utan när det kommer till papper så läser jag dem, skriver under och springer iväg. (skratt) Jag skulle vilja skriva mer filmmusik. Skriva för en orkester är något jag finner otroligt kul och givande. Så det vill jag göra allt oftare framöver. När det kommer till filmmusik så har jag lätt för att få till musik som tolkar bilden och med en del regissörer så överensstämmer det med deras vision och ger filmen en emotionell skjuts. Allt beror på om de gillar det eller inte.

Du har föräldrar från olika länder och levt runt om på jorden, plockar du inspiration från de olika platserna och på något sätt för in det i din egen musik?

Lite grand. Jag är en nyfiken person. Som barn reste jag mycket och när man är ett barn så absorberar man allt man ser och hör. Jag har haft olika sorters grupper av vänner från väldigt olika kulturer. När jag var i Singapore så gick jag i fransk skola och hängde med franska kompisar, men jag var även med kinesiska kompisar. Jag var som en av dem och de tyckte inte att det var något konstigt. Detsamma hände när jag var i Italien och i Bangkok. Vi börjar leva i en värld där kulturen idag är internationell. Så även om du hänger med asiatiska tonåringar så lyssnar även de på amerikansk hip hop. De lyssnar inte till traditionell asiatisk musik. Men du har ändå något traditionellt som finns inom dig och det är berikande.

När upptäckte du att det var musik du skulle hålla på med?

Bra fråga för det kom i olika steg. Första steget var när jag spelade ihop med mitt skolband. Vi var tonåringar som spelade i ett rockband och du kände dig uppskattad och var väldigt nöjd över det. Alla tonåringar behöver känna att de är älskade för det gör att de känner sig bättre till mods. Nästa steg var när jag flyttade till Beirut och där träffade ett fantastiskt gäng som var metal fans. Det var lite lustigt för myndigheterna sa att metalmusik var förbjudet i landet. Så vi spelade våra gig i tunnelbanor och ett par gånger kom snutarna och tog oss med till häktet. Vi behövde inte stanna där så länge. Grabbarna som var i bandet som kallade sig Whiplash var väldigt inne i att utforska musikens kärna. Det handlade inte om kändisskap, spela gig och dricka öl, utan om att lära sig musiken inifrån och ut. Jag lärde mig mycket av dem och blev intresserad av att skriva musik. Det var då jag skrev mina första låtar och jag gjorde en första liten skiva när jag var tretton år gammal. Det var en tvåspårs skiva. Då väcktes mitt intresse för att skriva låtar utifrån något abstrakt i mitt huvud och försöka få ner det på en inspelning för att i slutändan ha en sång som får liv. Det är lite av skapelsekomplexet. Jag tyckte det var så kul att skapa låtar att jag aldrig har slutat med det.