Kalle Moraeus, Alexzandra Wickman och Doug Seegers redo att ta sig an svensk och amerikansk folkmusik

Reklam

Kalle Moraeus fick en idé om att göra en konsert där svensk folkmusik och historia möter den amerikanska folkmusiken som främst består av country, bluegrass, gospel och blues.  Det resulterade i en turné tillsammans med Doug Seegers och Alexzandra Wickman som går av stapeln i juni. De utlovar en magisk kväll där många stora hits från stjärnor som Dolly Parton, Shania Twain, Alison Krauss, Taylor Swift, Miranda Lambert, Hank Williams, Vince Gill, Johnny Cash, George Strait, B.B. King, med flera kommer tolkas och framföras av trion, ackompanjerade av några av Sveriges främsta musiker. Vi fick oss ett litet snack med trion när Doug var i Sverige på en snabbvisit.

Hur kom sig valet av att du Kalle valde de andra två artisterna till denna turné?

Kalle: Det startade med att jag och Alexzandra pratade om att vi måste få spela mer ihop. Och då så spelade vi `lite ute förra sommaren och kände att vi ville göra en riktig turné. Så jag snackade med arrangören MT Live som sa att vi behövde ha nån mer artist med oss. Då föll det naturligt att fråga Doug som är en stor countryartist i Sverige. Han har haft ett riktigt break i Sverige. Jag var så lycklig när han accepterade vår inbjudan.

Att turnén hamnade i juni, var det ett givet val?

Kalle: Tanken var först att vi skulle varit på turné i mars, men pandemin satte krokben för det. Då fick vi flytta den till juni. Det är för första gången i mitt liv, efter 45 år som musiker, som jag ger mig ut på turné i juni månad. Det har aldrig hänt innan så det kommer kännas lite underligt, men det är underliga tider nu.

Ni kommer spela många hits från många olika stora stjärnor, hur lång speltid blir det ungefär?

Kalle: Det kommer hamna runt en och en halv timme. Vi kommer att hinna med att spela allt vi tänkt oss.

Alexzandra: Vi spelar tills de slänger ut oss. (skratt)

Kalle: Vi har inte riktigt färdigställt vår spellista än.

När ni kommer till att ni ska bestämma låtar, är det en som bestämmer eller gör ni det tillsammans?

Kalle: Doug och Alexzandra väljer ut låtarna och jag kill the darlings. (skratt) Det är alltid det problemet som uppstår när man gör sin spellista, några låtar måste strykas. Det är den tråkiga biten av det här arbetet. Men jag kan försäkra dig om att det kommer inte vara något problem att hitta låtar för vi har en riktig låtskatt att gräva ur.

Alexzandra: Från Hank Willams till Shania Twain och lite svensk folkmusik.

Kommer ni spela några av era egna låtar?

Alexzandra: Absolut! Det kommer inte fattas originalmusik från oss.

Kan det bli så att ni har lite olika spellistor olika kvällar för att ni har olika favoritlåtar som inte alltid hinns med?

Kalle: Jag tror vi håller oss till en spellista. Vi måste nog göra det p g a att det ska passa ljussättningen och liknande. Det skulle kunna hända att vi plockar bort nån låt och sätter in nån annan efter de första spelningarna. Vi måste känna oss fria att göra det, men sen kommer vi hålla oss till en spellista.

Kalle och Alexzandra har lyssnat till amerikansk musik, men har du Doug nån anknytning till svensk musik?

Doug: Nej, nästan ingen alls. Så det här kommer att bli en nystart. (skratt)

Kalle: Du får ställa den här frågan till honom efter midsommar. (skratt)

Jag läste nånstans att du Doug gjort dina egna gitarrer, är det något du fortfarande gör?

Doug: Det är korrekt och det är något som jag kommer fortsätter att göra en lång tid framöver. Jag tillverkar även förstärkare nu.

Är det dags att du lär de andra att tillverka sina egna musikinstrument nu?

Alexzandra: Du måste visa mig.

Kalle: Jag gör fodral. Jag har faktiskt en fabrik som tillverkar dem så det är en perfekt matchning.

När man är ute på en så intensiv turné blir det som att man är en familj?

Kalle: Absolut! Det är väldigt viktigt att alla kan samsas. Bandet är mitt band huvudsakligen. Vi har spelat ihop i över 25 år så vi slåss inte med varandra. (skratt) Vi är vänner och det är viktigt, men vi är även väldigt professionella. Det ingår i jobbet att vara en social person.

Ingen typ av syskonkärlek?

Kalle: Jo så är det naturligtvis. Jag och Alexzandra är bästa vänner sen en lång tid tillbaka och vi känner varandra väl.

Även om ni är professionella, händer det aldrig att ni spelar varandra något spratt?

Kalle: Det händer. Men det är väldigt interna skämt så det är svårt att dela med sig. Det är små små saker som sker hela tiden, men ingen i publiken ser det. Men vi har väldigt roligt. Det är en tradition i musikervärlden att det ska hållas på och krånglas och skämtas hela tiden.

Skriver ni, Kalle och Alexzandra, musik ihop fortfarande?

Kalle: Vi har väl inte skrivit så jättemycket ihop egentligen. Vi har gjort några försök några gånger. Vi bor inte på samma ställe så det blir inte av lika lätt. Under pandemin har Alexzandra tagit det försiktigt och stannat hemma. Nu ska väl livet så småningom börja återgå till normalitet. Då kan det mycket väl bli att vi sätter oss ner och skriver.

Alexzandra: Man längtar efter att få träffa folk och skriva musik.

Är det svårt inför turnén med att spela ihop sig? En bor inte i landet och ni andra bor långt ifrån varandra.

Kalle: Man arbetar ganska mycket hemma själv först. Alla arr kommer att vara klara och veckorna innan vet vi vilka låtar vi ska lära oss. Sen kommer alla väldigt väl förberedda. Man måste göra så för annars så går det inte. Sen är det ett par tre dagars pysslande då man sätter ihop det, diskuterar hur det ska låta osv. Det brukar absolut inte vara några problem. Vi är väldigt snabbarbetade på det sättet.

Tänkte om det kan vara så att när man träffas så kan man kanske känna lite olika för hur en låt ska framföras.

Kalle: Musikerna står med stora öron och lyssnar på vad alla har att säga om styckena. Det är naturligtvis artisterna som framför låten som får bestämma hur det ska vara. Det anpassar sig musiker alltid efter.

Är det du Kalle som fungerar som dirigent?

Kalle: Nej det är vår kapellmästare Johan Granström som skriver arr och organiserar ihop låtarna. När han gör arrangemangen kan han ringa upp t ex Alexzandra ”hur vill du göra den här låten?” Efter det så återvänder han till skrivbordet och skriver arr utifrån det. Sen repar man, justerar det man behöver justera och kanske tar bort eller lägger till nånting. Det är ett snickrande, men vi har hållit på i 25 år med det här bandet. Inte minst när vi hade åtta säsonger på TV. Då framförde vi över 350 låtar.

Kommer Doug att framföra något på svenska?

Doug: Jag kommer att försöka träna på några låtar och om jag är riktigt lyckosam kanske jag lyckas med en. (skratt)

Det är något som jag ser fram emot.

Doug: Jag också. (skratt)