Juliander är en emotionell sångare

Reklam
Juliander slog igenom 2018 när han släppte sin debut-EP ”Afterglow” som har streamats över 35 miljoner gånger. Han har efter det turnerat runt om i världen som förband till Zara Larsson och Alan Walker och uppträtt på några av världens mest populära musikfestivaler som Coachella, Summerburst och SunBurn. Nyligen kom hans senaste singel ”We” och vi kan se fram emot en EP inom en snar framtid. Under tiden fick vi till en intervju med honom.

Din första singel ”Same Moon” släpptes i september 2017 och månaderna efter fick du öppna för Zara Larsson på hennes Europaturné. Hur kändes det?

Det kändes helt overkligt. Har ända sen jag kan minnas drömt om att åka på turné så det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. Det var sån otroligt bra timing också eftersom att jag precis hade släppt min första singel.

Du har även varit ute på turné med Alan Walker och spelat på olika festivaler. Antar att du stött ihop med olika artister. Har du nån gång blivit starstruck?

Alla möjligheter som jag har fått tillsammans med Alan Walker har varit magiska. Så många spelningar och häftiga festivaler som jag knappt kunde drömma om innan. Har ju stött på extremt många olika artister genom åren, man märker då att dom är inte så olika från en själv, alla är människor. Men jag kommer ihåg när jag såg Nile Rogers och Chic på Coachella, då var jag tvungen att springa backstage för att hälsa på honom för jag tyckte hans framträdande var helt fantastiskt.

När du sjunger, t ex på låten ”We”, brukar du då måla upp en inre bild i ditt sinne?

Ja det gör jag. Jag lever mig in i situationen så att känslan i låten ska komma fram så bra som möjligt. Blir ofta väldigt emotionell när jag sjunger. Oavsett om det är framför en publik eller hemma själv i vardagsrummet.

Du skriver, framför och producerar. Är något roligare än de andra eller smälter de olika delarna ihop?

Nu tycker jag att alla delar smälter ihop. När jag börjar med något nytt så är det oftast det jag tycker är roligast. Allt kändes väldigt spännande när jag började skriva låtar, lite samma känsla som jag fick när jag började lära mig att producera. I slutändan kommer alltid att framföra låten inför publik vara väldigt speciellt.

Du skriver ihop med andra, hur viktig är personkemin?

Personkemi är väldigt viktigt i sessions. Att skriva en låt är en väldigt personlig och kan vara en väldigt känslig upplevelse. Jag skriver till huvudsakliga till mig själv men det tog lång tid innan jag vågade testa det. Det jag gillar med sessions med andra är att man lär sig väldigt mycket av varandra.

Kommer du från en musikalisk familj?

Både min syster och jag sysslar med musik men våra föräldrar skulle jag inte kalla så musikaliska. Vi har alltid spelat mycket musik hemma sen vi var små så det är nog en stor del av varför jag nu håller på med musik. Har också varit på många konserter i uppväxten vilket har inspirerat.

Har du gått på nån typ av musikskola?

Jag gick Kulturama i 8:an och 9:an och sen Rytmus som gymnasium. Kommer ihåg att det var kul att alltid vara omgiven av musik.

Vilka är dina förebilder musikaliskt och textmässigt?

Finns många. I början av mitt låtskriveri så inspirerades jag väldigt mycket av Ed Sheeran och John Mayer. Nu skulle jag säga Bon Iver, Tyler The Creator, Kanye West, Frank Ocean, The Japanese House, Fred Again. , 070 Shake och The 1975 om jag bara får nämna några.

Snart kommer din EP, föredrar du det formatet eller singlar?

Det har varit väldigt kul att släppa singlar i år, men själv lyssnar jag oftast på EPs och album rakt igenom. Tycker det finns något fint med att lyssna igenom ett helt ”body of work”.