Julia Fischler fastnade tidigt för musiken

Reklam

Under året har Julia Fischler släppt två singlar, Can´t Say I´m Not Lost och nu senast Does She Knows. Hon började i tidig ålder intressera sig för musik och musiken fick henne i sitt grepp. Vi ställde några frågor till henne om detta.

Du har har studerat låtskrivning på Berklee College of Music i USA och läser nu till musikproducent i Stockholm. Men hur började din musikaliska resa?

Som sexåring började jag på piano hos min klasskompis mormor och fattade där att musik är det vackraste som finns. Jag har alltid sjungit och lyssnat på olika typer av musik, och växte upp med allt ifrån tidig 2000-tals Brinety Spears till Lisa Nilsson och Elvis. I skolan har jag ju också alltid haft musik på schemat, och började på sånglinjen på Södra Latins gymnasium där jag fick sjunga jazz för första gången. Där bestämde jag mig för att det var musik och inget annat som gällde för mig.

Skriver du din musik själv och i så fall vad börjar du med? Texten eller musiken?

Ja, jag skriver alla mina låtar själv. Det är ofta olika processer, jag drar mig för att skaffa ett system för jag är väl rädd att allt ska låta likadant då. Oftast kommer text och musik samtidigt, men ibland dyker små textfraser upp som sen får utvecklas till melodier.

Har du skrivit låtar åt andra artister?

Ja, jag har haft två låtar på NRK P3 som jag skrivit med och till den norska artisten Aiida.

Hur många låtar kommer din kommande EP innehålla? Blir det släppta singlar plus nytt material?

Fyra eller fem låtar. Under 2021 kommer jag ha släppt två låtar, mina debutsinglar, och EP:n kommer innehålla dessa plus några fler. Låtarna har alla ett eller två år på nacken, men det är först nu jag gjort färdigt produktionerna.

Du pluggar till musikproducent innebär det att du har en egen studio?

Hemma har jag ett litet setup ja! Annars sitter jag i skolan eller hos min producentkollega Sole Gipp Ossler och skriver med henne.

Om du fick möjligheten att sjunga en duett med valfri artist (död som levande) vem skulle du då välja?

Svår fråga. Jag kommer alltid älska Carole King, hon är för mig urmodern av modern låtskrivning och jag tror våra röster hade passat väldigt bra ihop. Så jag säger henne.