Inte too soon för Roger Rönning att växla språk

Reklam

Det tog Roger Rönning 44 år efter solodebuten ”Rötter” för honom att ge ut sin första låt på engelska. Han utlovar ett album, men först ut var singeln ”Too Soon”.  Vad var det som gjorde att det tog så lång tid innan Roger sjöng in något på engelska? Och vilka ämnen kommer albumets låtar att beröra?

Sist vi talades vid så var du tveksam till om du skulle ge ut något mer album, men nu har du kommit på andra tankar?

Det var så det kändes då, men i och med att jag kom på idén att försöka göra något på engelska så kom skaparglädjen tillbaka.

Vad är det som gjort att du inte provat på och skriva texter på engelska tidigare?

Jag har haft stor respekt för engelskan. Tycker att jag kan svenskans nyanser bra medan jag inte tycker att jag behärskar nyanserna i engelskan på samma sätt. Därför har jag nog haft lite överdriven respekt för engelskan och den ville jag komma över den muren nu. I samma veva för ca ett år sen bestämde jag mig för att lära mig Logic efter påtryckningar från musikanter jag har omkring mig. Nu för tiden skickar man musikfiler till varandra istället för att stå i en replokal tillsammans. Då fick jag lite lust och så blev det lite låtar.

Hur skulle du vilja beskriva texten till ”Too Soon”?

Alla får sin egen bild när de hör nånting utifrån den situation de befinner sig i och vilka referenser de har. Men jag tänkte att om du är låt säga tretton år och har varit ute på nätet där du kan bli lockad in i olika saker, men det kan även vara att man ska kanske inte rusa in i en relation utan ta det lite lugnt. Man kan även uppfatta det som att det är för tidigt att lägga av.

Tänker att det går väldigt fort från det att man är tretton till att man plötsligt hamnar i vuxenvärlden.

Och det är inte helt enkelt att veta vilken väg man ska gå i den åldern. Därför ska man inte rusa på för snabbt. Det är det enkelt att sitta och säga som gammal stofil, men för den som är runt tretton är allt nytt som ska upptäckas. Lätt att bli lurad, tyvärr.

Har du även tagit med erfarenheter från din egen uppväxt när du skrivit låten eller har du mest reflekterat över hur det är för ungdomar idag?

Både ock. Det går inte att komma ifrån att man har med sig själv nånstans. Jag har folk i min närhet som jag kan se hur de handlar och det ger mig funderingar. Sen så bryr man sig ju såklart. Man vill gärna kunna vara där som ett bollplank de lyssnar på så att de inte drar iväg åt fel håll.

Tror du att de lyssnar och följer råden jämt?

Nej, de måste upptäcka saker själva. Sällan som någon gör som man säger utan de måste gå in i väggen själva för att se att det var så som man sa.

Finns det mer liknande reflektioner på de andra låtarna som kommer på albumet?

Det är lite av varje. Tre låtar handlar om miljön och det som händer runt omkring oss. ”Do We Need Moore” ställer frågan om vi behöver mer än det vi redan har. Är det inte snarare så att vi måste stanna upp, bromsa och konsumera mindre. Sen är det relationstexter och en låt handlar om hur det var i Stockholm när man själv sprang runt och hur det är nu.

När du var ung var det mods som var på tapeten då?

Det var både mods och sunar (raggare). Då var jag långhårig och fick höra: ”gå och klipp dig”. Jag gillade Beatles och Rolling Stones, även om det mest var Kinks som var favoriter. Det var massor av musik som man slukade på 60, 70 talen. Efter det så har det planat ut lite grand i och med hip hopen. Jag har grabbar runt omkring som spelar sånt så jag är insatt i det, men har svårt för det. Det är liksom inga låtar utan mer berättelser som man pratsjunger och sen kommer en refräng osv. Men det finns även i den genren saker som är bra och som berör en på något sätt.

Det är väl äktheten som behövs?

Ja, exakt! Det måste göras på riktigt för det är äktheten man vill känna.

Om du fick välja en artist att sjunga duett med, vem skulle du välja då?

Det skulle i så fall vara någon som berört mig, Dolly Parton. Jill Johnsson gjorde Eagles ”Desperado” på ett trovärdigt sätt så hon kanske vore ett alternativ. Även Carola har berört mig emellanåt. Men jag tänker nog mer på soulsångerskor för när man sjunger soul så sjunger man med hjärtat. Jag lyssnar mycket på b la Sam Cooke och Motown.

Det verkar inte bli en duett utan en hel kör…

(skratt) Det kanske vore en grej. Jag har svårt att komma på någon speciell.

När dyker albumet upp?

Albumet är inte riktigt klart ännu, men ganska nära. Det är lite finputsning kvar. Jag skulle gissa att albumet släpps i början av nästa år. Kanske, kanske inte kommer det en singel innan.

Vad tycker du om streamingtjänsterna?

Det är positivt att många kan göra och ge ut musik, men samtidigt så devalveras värdet på musiken. Det är inte så märkvärdigt att göra musik när alla kan ge ut musik. Med tekniken kan du få det att låta väldigt bra utan att du är speciellt driven på ditt instrument. Det är även svårt att hitta något nytt och annorlunda då t ex Spotify vill vara till lags och bara tipsar om liknande musik som man redan lyssnat på.