Henrik ”Elvis” Åberg tar med sig Jerry ”Lee” Carlsson på vinterturné

Reklam

Stjärnduon Henrik ”Elvis” Åberg och Jerry ”Lee Lewis” Carlson ger sig ut på en ny gemensam julkonsertturné runt om i landet med ”A Christmas With Elvis And Friends”. Vi fick oss en pratstund med Henrik och hörde oss för om planerna för showen.

Blir turnéstarten på din hemmaplan?

Ja i min hemstad Härnösand. Jag bor nu i en bruksort som heter Utansjö och tidigare har jag alltid bott centralt i Härnösand.

Blir det lite blandade sorters lokaler ni spelar i?

Vi har ett antal kyrkor, teatrar, konserthus och nåt Folkets hus. Akustiken skiljer sig rejält mellan de olika lokalerna så teknikern får alltid ett tufft jobb att utföra i kyrkorna då de är mer krävande. Allt ska höras, inget ska sticka ifrån eller ta överhanden. Många brukar tycka att det är väldigt vackert i kyrkorna pga. av deras kraftiga akustik. Man behöver inte ha så mycket effekt på sången, lägga eko eller reverb för det blir naturligt. Showen är designad så att den innehåller en blandad repertoar med huvuddelen riktad på Elvis jul- och gospellåtar.

Finns det några låtar som du alternerar utifrån vilken lokal du befinner dig i?

Beroende på om det är kyrka eller teater så är showen gjord i två varianter. Vi tar paus i konserthus, men det gör vi inte i kyrkorna för där finns det ingenstans för publiken att gå ut och fika.  Så där gör vi showen i ett set. De viktigaste låtarna vill man alltid behålla, men sen är det några som pga. tiden inte kan vara med i kyrkor eller att de inte passar i kyrkan då de är för riviga eller ösiga. I en konsertlokal kan man riva av en riktig rökstänkarlåt. Tanken är ändå att man som besökare inte ska märka nån större skillnad i showen beroende på vilken typ av lokal man besöker.

Hur blir det med Jerry Lee Lewis låtar? De är väl lite ösigare?

Sinnebilden av Jerry Lee är väldigt röjig. Så det blir en utmaning för både mig och Jerry  att ta sig in i det kyrkliga rummet. Men han har faktiskt skrivit två stycken jullåtar som han kommer att ha med på konserten. De kommer att premiärspelas i showen. Om man skalar av lite Jerry Lee från Jerry Carlsson så hittar man en man som gör country och lite mer med sydamerikanska toner. Det är den musik som jag uppfattar att han är mest svag för. Om man sen tittar på andra låtar än de som Jerry Lee Lewis är mest känd för så finns det i hans karriär en countryperiod och en gospelperiod. Så även där finns låtar som jag känner att de passar i konceptet, showen och i kyrkor.

Har du och Jerry Carlsson varit ute på turné ihop tidigare?

Vi har bland annat  gjort ”Så minns vi Elvis” under flera år. Där vi berättar om Elvis, sjunger kända och okända låtar, och även Jerry Lee Lewis är med på ett hörn som en rival till Elvis.  Det är mer som en dokumentär föreställning om de här artisternas liv med fokus utifrån Elvis. Vi träffades i TV4 programmet ”Sikta mot stjärnorna” 1995.  Han hade vunnit sin deltävling och jag min och så sågs vi i finalen.  Vi fick dela loge för de tyckte att det var roligt att slänga in Elvis och Jerry Lee Lewis i samma rum. (skratt)

Men du knep förstaplatsen i finalen.

Ja och det var där vi knöt kontakten som vi haft sen dess. Några år senare hörde vi av oss och startade ett samarbete i showen ”The Legends”. Det har blivit att Jerry Lee Lewis och Elvis har fått tampas på scenen. Vi har haft mycket roligt ihop för Jerry Carlsson är en trevlig person som är trevlig att umgås med även privat. Vi kompletterar varandra väldigt bra. Han är skåning och jag är norrlänning. Det är nästan som en bra Bellmanhistoria.

Sa du när du vann till Jerry : I`m the king!

Nej. (skratt) Hade jag gjort det hade han säkert svarat: I never said i was the king, i said i was the greatest!

Men med den här julshowen gör du mer av arbetet bakom scenen.

Ja den här har jag satt upp i egen regi och jag är producent. Jag har haft hand om allt från affischering, svara på biljettköpares frågor, bokat ställen och musiker osv. Jag har varit en allt i allo. Det är på senare år som jag har börjat arrangera saker. Alltid tyckt att det verkat intressant. Som artist har man ett yrke, men sen märker man att i den här branschen finns det mycket som det är kul att hålla på med.

Kommer du och Jerry spela och sjunga något tillsammans?

Det kommer vi att göra några gånger. Och det är kul att sjunga med Jerry för det kan gå åt vilket håll som helst för man vet aldrig vad han kan få för sig. Extra solon, han kör över totalt eller så är han frånvarande och sitter i en annan värld och hakar inte på alls. Men det är alltid med humor.

Blir det en välförtjänt semester efter turnén?

I det här yrket tar man aldrig semester. (skratt) Man går inte hemma och kopplar bort allt, utan man tänker på något man ska göra, har gjort eller kunde ha gjort bättre. Så funderar man kanske inte om man är ledig från ett vanligt yrke.

Turnéplan: ”A Christmas With Elvis And Friends” 2021

26 november Härnösands Teater
27 november Örnsköldsvik, Nolaskolans Aula
28 november Sollefteå, FH Hullstagård
1 december Gävle, Teater
2 december Järbo, Folketshus
3 december Bollnäs, Kulturhus
4 december Norrtälje, kyrka
5 december Ljusdal, Slotte Scenen
10 december Enköping Vårfrukyrkan
11 december Karlskoga Nya Folketshus/Teatersalongen
12 december Götene Folkpark
13 december Vara Konserthus
14 december Borås, Gustaf Adolfs kyrka
16 december Vänersborgs Teater
17 december Kungälv, Mimers Hus Teater
18 december Värnamo, Gummifabriken
19 december Göteborg, Annedalskyrkan
20 december Kungsbacka Teater

(med reservation för eventuella ändringar)