Donika Nimani vill ha kontraster utifrån vad låtarna handlar om

Reklam

Donika Nimanis EP ”Våra låtar” är historien om ett förhållande, från att det börjar skava, genom uppbrottet och slutligen känslorna som drabbar en efteråt – tankar och känslor som speglas i dessa sex gnistrande poplåtar. Vi ville få veta mer om Donikas tankar kring sin EP och vilken musikalisk påverkan hennes familj har haft på henne.

Din EP handlar om ett förhållande från början till slut, antar att du skrivit utifrån ditt perspektiv, är det svårt att dela med sig av något så personligt?

Det kan bero på situationen och om man har fått distans till det. På just den här EP´n speglar många av låtarna det som hände under en pågående relation. Det hände precis i stunden. Sen har jag tagit inspiration från andra erfarenheter och vävt in också. Så att vara utlämnande kan vara olika svårt beroende på vad det handlar om, men jag tycker inte att det är jobbigt att släppa något som är självupplevt eller personligt. Tycker mer att det känns skönt att få det nedskrivet som ett avslut. De flesta kan relatera till de känslor som man har i den situationen.

Då kan dina texter vara lite terapi för lyssnarna?

Jag tror att de kan göra att man känner sig mindre ensam i sin situation. Både jag och de som lyssnar. Jag tycker själv om att lyssna på artister som känns ärliga och genuina. Då känner jag att jag kommer närmre den artisten.

Har du fått nån respons efter att du släppt EP´n i form av nån kommentar?

Massor. Mest på Instagram, där jag är aktiv, skriver folk och delar. Även när jag inte släpper musik kan man få kommentarer som: ”den här låten har hjälpt mig så mycket” och liknande. Sånt gör mig verkligen jätteglad. Kul att folk är engagerade och vill följa mig.

Du ville göra en EP med blandad musik…

Låtarna är inte lika varandra över huvud taget skulle jag vilja säga. Det är en blandning mellan det som är lite mer sköra balladiga till det som är ganska hårt och kaxigt. Jag ville blanda kontrasterna mycket i de olika låtarna i samband med vad de handlade om. Så det blev inte bara i texten som det var vad låten handlade om utan även i produktionen. Det känns roligt att inte bara göra liknande låtar på en EP. Alla som lyssnar på den kommer att hitta minst en låt som de gillar lite extra. Det känns jättefett.

Då misstänker jag att en skitig poplåt med mycket bas handlar om när man är lite mer sur och arg.

(skratt) Ja lite mer kaxig och sen finns det som är lite mer skört. I t ex ”Jättefina ord” eller ”Smuts” där texten kommer fram väldigt mycket och det är fina element i produktionen som glittrar.

Gjorde du den här EP´n på en gång eller släppte du låtarna som singlar först?

Jag släppte tre singlar och sen kom EP´n. Sammanlagt blev det sex låtar på EP´n. Jag kände att jag ville inte släppa för många singlar för jag vet hur jag själv känner när nån artist går ut med att hen ska släppa en EP eller ett album. Och så består de av singlar som redan släppts och så tillkommer en eller två nya låtar, då blir man lite besviken. Man vill ha lite mer nytt. Därför tänkte jag att tre singlar (som släpptes under ett år) och sen de låtar som mina lyssnare förtjänade att få skulle var på EP´n. (skratt)

Har du släppt nån musikvideo till EP´n eller nån av låtarna?

Till låtarna ”Everyday” och ”Jättefina ord”. Det är väldigt olika varandra. ”Everyday” är lite spacead, konstnärlig medan ”Jättefina ord” är filmisk och drömmig . De matchar låtarna.

När du skriver dina låtar ser du då storyn som finns i dina texter i bilder i ditt huvud som du sen kan översätta till en video?

Absolut. Sen är det bilder av det som man har varit med om själv. Man kommer tillbaks till situationen som man har varit i. Men det är inte alltid det som hamnar i videon sen, utan då handlar det mer om att få en bra story.

Efter ett EP släpp känner man sig då nöjd och håller på sin nya musik eller vill man bara ge ut mer?

Jag vill bara släppa nytt varje dag, typ. (skratt) När det blir ett paket av musik som med den här EP´n där man har jobbat med ett antal låtar, det har varit en process med singelsläpp på vägen så känner man sig väldigt tom. Det har varit mycket hårt jobb och intensivt arbete för att sen bara släppa allt. Då är det ute och man vet inte riktigt vart man ska ta vägen. Jag hade önskat att covid-19 inte fanns nu när jag släppt EP utan att jag kunde ha gett mig ut och spelat låtarna. Om nån vecka eller två kommer jag vilja släppa ny musik.

Då kan det på sikt bli en EP igen?

Nu är jag nog inne på några singlar den närmaste tiden, men sen nån gång så vill jag släppa ett album. Vi får se vad nästa steg blir.

Det släpps bara digitalt?

Jag vill släppa vinyl, men jag vill hålla på det tills jag släpper ett album. Vinyl vore asfett att släppa.

Kommer du ifrån en musikalisk familj?

Det skulle jag inte säga. (skratt) Min mamma är lite musikalisk, men hon har aldrig sjungit eller spelat. Det hon gjorde när jag låg i hennes mage var att hon jobbade som tolk och åkte mycket bil med hög musik i.  Annars är det ingen i familjen, förutom jag som håller på med musik.