Bättre mobiltäckning inomhus med Elitfönsters antennfönster

Reklam

Elitfönster lanserar nu fönstret Elitfönster Access på den svenska marknaden. Fönstret underlättar mobiltäckning och dataöverföringshastigheten inomhus markant. Fälttester visar på signalstyrkor som är upp till 100 gånger starkare i rum med antennfönster jämfört med likvärdiga fönster utan antenn. Klart intressant tyckte vi och ställde några frågor till Niklas Sjödén, Commercial Product Manager på Elitfönster.

Det sägs att det ”medför endast minimala kostnadsökningar (installationskostnad för den integrerade antennen)”, hur mycket rör det sig om?

Alternativ kostnaden för att få till en fungerande mobiltäckning inomhus är beroende av system som ska installeras samt många andra faktorer bl.a. placeringen av basstationen, väggkonstruktion, abonnemang, telefonmodell, antal Elitfönsterfönster med Access.
Som ex. kan det kosta en bostadsrättsförening upp mot en halv miljon för att installera en lokal basstation alternativt aktiva förstärkare.
Vår lösning kräver ingen installationskostnad eller andra kostnader utöver kostnaden för Access-fönstret.
Elitfönster säljer inte produkter direkt till konsument enligt en prislista utan gör detta via återförsäljare t.ex. bygghandeln men ett normalstort fönster kommer med ett pristillägg inkl. moms på någon tusenlapp per fönster.
Det exakta priset offereras av våra återförsäljare och är som sagt beroende av många faktorer.

Ni skriver att ”ett nästintill osynligt antennmönster integreras i fönstrets isolerande energibeläggning”. Ligger mönstret över hela ytan eller endast runt kanterna?

Antennen är c:a 10 cm bred och står utmed ena sidan av glaset, inte över hela ytan.

Då det inte krävs nån el, hur förstärks signalen eller är det så att den lättare tar sig in?

Det är en passiv antenn som inte förstärker signalen utan minska dämpningen som energibeläggningen normalt orsakar. Designen/mönstret på antennen gör dock att radiovågorna sprider sig som en solfjäder på insidan av fönstret och täcker därför en större invändig täckning.

Vad kan vara nästa spännande innovation på fönsterområdet?

Vi arbetat ständigt med nya lösningar som kan ge våra kunder ett mervärde. Några sådana spännande områden kan vara smarta hem lösningar och multifunktionella fönster.