Tips för att få behålla sina skidor

Reklam

Efter en härlig förmiddag i skidbacken kan det sitta fint med en matbit.
Många slarvar då i samband med sitt restaurangbesök och ställer skidorna olåsta utom synhåll.
Har man otur är tjuven framme och stjäl dyrgriparna och skidsemestern kan vara förstörd.
Även kvällstid bör man fundera över var man förvarar sin alpina utrustning.
En takbox är kanske inte bästa stället. Bättre att ta med dem in i boendet under kvällen.
– Även om hemförsäkringen ersätter exempelvis stöld ut låst takbox så är det ju inte så roligt att behöva stå skidlös i backen nästa morgon. Det är ju alltid bättre att försöka förhindra att stölden inträffar, säger Lars Silfverswärd på If Försäkring.
En hemförsäkring ger ersättning om skidorna stjäls i backen, utanför after ski-stället eller ur takboxen, om du har haft rimlig uppsikt över den eller om bil och takbox varit låsta. Det gäller både för egna skidor och för sådana man hyrt.
– Får man sin skidutrustning stulen ska man göra en polisanmälan direkt och sedan anmäla stölden till sitt försäkringsbolag, säger Lars Silfverswärd.

Så lurar du skidtjuven

* Tillfället gör tjuven. Det vanligaste är att skidorna stjäls från ställen utanför restauranger, caféer och värmestugor. Lås därför fast dina skidor med ett vajerlås.
* Det är också vanligt med stölder ur bilarnas takboxar. Lämna ingen utrustning i bilen.
* Lås in skidorna i skidskåp på natten, eller ta med dem in i bostaden.
* Notera det unika tillverkningsnummer som finns på nyare utrustning.
* Har du inte möjlighet att låsa fast skidorna kan du ställa höger- och vänsterskidan på helt olika ställen eller para ihop skidorna med någon i ditt sällskap.
* Pensla märk-DNA på dina skidor och sätt på ett varnande klistermärke – det gör att de kan spåras tillbaka till dig och gör det svårare för tjuven att sälja dem vidare.