Svip.se har frågat Olle…

Reklam

Olle Waller är för de flesta människor känd för att synas och höras i TV-rutan där han svarat på frågor om sex och samlevnad i programmet “Fråga Olle” tillsammans med kollegan Martin Björk. Utöver TV-jobb har han dessutom arbetat som lärare under många år och alltid varit engagerad i ungdomar och gjorde till exempel ett gediget arbete med att informera och utbilda inom det laddade området HIV på 80-talet. Numera är Olle också en uppskattad föreläsare och reser runt om i Sverige för att förmedla sina kunskaper som sexualupplysare.

Det man troligen däremot inte visste, är att Olle Waller är född i Degerfors, kusin med Nisse Landgren, bor vid Globen i Stockholm och håller fortfarande på DIF i fotboll…

Jag har läst att du började arbeta som lärare, vilka var dina ämnen?

Jag arbetade som speciallärare på 70-talet och undervisade kanske mest i svenska, engelska och i matte för de här stökputtarna. De var väldigt speciella ungdomar som jag jobbade med. Jag har faktiskt haft kontakt med några av dem i vuxen ålder, alltså de har blivit vuxna, jag var ju vuxen redan då. Speciellt en kille som jag brukade jaga i korridorerna är idag journalist och har nyligen gjort en lång intervju med mig. Vid ett annat tillfälle var jag på julglögg hemma hos min kusin Nisse och hans hustru Bea, och där kommer det fram en kille till mig och frågar om jag kände igen honom, det visade sig vara en av de här bus-killarna som jag haft som elev och han var nu en framgångsrik företagsledare. Så det känns kul att det gått bra för dem, säkerligen inte min förtjänst men det är väldigt kul!

Om du fortfarande bodde kvar i Degerfors och inte var en framstående sexualupplysare och känd ifrån TV, vad tror du då att du arbetat som idag?

Jaa, alltså jag tror… nu finns det ju inom släkten, morfar och ännu mer bakåt i släkten järnverket och metallarbetare. Bland annat Nisses pappa min morbror Karl-Erik, var ju arbetare där vid järnverket. Så jag kan mycket väl tänka mig att jag hade hamnat vid där. Men jag vet inte, jag tycker om musik och tycker mig vara hyfsat duktig på sådant också. Det är möjligt att det skulle kunna ha hänt något med det, men jag tror ändå att jag hade blivit kvar på det sättet. Men jag är inte duktig på fotboll, så någon fotbollsspelare för Degerfors det hade jag inte blivit. Fast man vet ju aldrig, kanske skulle jag ha blivit politiker, titta på Göran Hägglund som ju också är Degerforsare… Jag har ju jobbat politiskt på vänsterkanten under 70-talet så det har jag ju kunnat bli. Men grundtipset blir järnverket och möjligen med fackliga och politiska uppdrag.

Jag flyttade ifrån Degerfors när jag var väldigt ung, men har en känslomässig koppling dit fortfarande. Jag tillbringade somrarna i Degerfors hos mina kusiner, mormor och morfar och hos min biologiska pappa som bodde ute på Degernäs i ett av flygelhusen. Han jobbade som rörmokare. Och det är ju skälet till att jag återvänt till Degerfors hela tiden. Jag bor ju nu på söder i Stockholm där alla är Hammarbyare och när de frågar mig vilka jag håller på i fotboll så säger jag ju Degerfors, då hajar de till och tittar lite extra! DIF har ju ändå legat i superettan ett tag så de är ju inte helt väck!

Degernäs herrgård

Degerfors är ett litet samhälle på ca 9,500 innevånare. Varför tror du att det producerats så många stora profiler just härifrån?

Jaa, jag tror alltså att Degerfors då var påtagligt präglat av musik och fotboll. I små orter där det inte finns så mycket annat organiserat förutom det från musikkåren och fotbollen, ja möjligtvis då kanske Tunet (skratt), att man har tid att musisera och drömma. Både när det gäller musik och idrott så är det ifrån de små orterna man hittar de stora profilerna. Man kanske inte har behövt specialisera sig på något utan haft möjligheten att prova på olika idrottsgrenar och så vidare. Nisse började ju till exempel att spela trummor men det blev inte hans grej, utan jag tror att det har att göra med det lekfulla och avspända som finns i en småstad. Det finns en bok som heter I Afton Landgrens som skrevs av Lisbeth Axelsson och Rolf Jansson, för ett par år sedan och som visar på just familjen Landgren och deras rika musikliv i och utanför Degerfors.

Vilken var din första LP-skiva?

Jag kommer inte ihåg min första LP, men däremot kommer jag ihåg min första köpta Ep-skiva och det var King Creole med Elvis Presley. Då talar vi om 50-talet. King Creole var det och det var på den tiden det var ett krig mellan Elvis och Tommy Steel fans, man skulle ju hålla på rätt idol. Jag minns att när jag gick i skolan så kunde man bli upptryckt mot en vägg, vem lyssnar du på? Elvis eller Tommy? Då höll jag på Elvis och det var oftast bäst att hålla på honom, så att man inte skulle få stryk…