Kontaktlinser som anpassar sig efter ljusets styrka

Reklam

Johnson & Johnson Vision lanserar nu en kontaktlins som anpassar sig efter ljusets styrka. Fotokromatiska glasögon som mörknar i starkt solljus har funnits på marknaden länge. Nu får Synoptik, som enda optikkedja, under det första kvartalet 2020, möjligheten att erbjuda sina kunder den fotokromatiska kontaktlinsen i samtliga butiker. Fördelen med såna linser är att i inomhusmiljöer slipper man besväras av stark belysning, minskar bländning som kan uppstå vid mötande trafik och utövar man någon utomhussport slipper man  störas av solljus. Sådana linser verkade intressant tyckte vi och ställde några frågor till Stina Lönn, chef för klinisk utveckling på Synoptik.

Fotokromatiska glasögon har funnits länge, varför har det tagit så lång tid innan linser med samma egenskaper togs fram?

Bra fråga, troligtvis har det varit svårt tekniskt samt att de senaste åren har man fokuserat på att få fram bättre linsmaterial. Nu har vi bra material i linserna och tillverkarna börjat titta på andra funktioner.

Hur länge kan man ha ett par av dessa linser innan man bör byta ut dem?

Man använder linserna i 14 dagar under dagtid och sedan byter man dem.

Vad hamnar priset på i jämförelse med vanliga linser?

Linserna kostar ca 50 % mer jämfört med likadan ofärgad lins.

Nu anpassar sig dessa linser efter ljuset när det blir ljusare, skulle det gå att göra linser som anpassar sig i motsatt riktning?

Svår fråga. Molekyler i linsmaterialet ändrar form när de träffas av ljus och UV-ljus. Jag har lite svårt att se vilken nytta man skulle kunna ha av motsatt effekt.

Använder du själv linser och i så fall vad tycker du är största fördelen gentemot glasögon?

Jag använder själv linser vid fritidsaktiviteter där glasögon ibland är ett hinder. Jag har dessvärre själv inte kunnat prova denna lins eftersom jag behöver multifokala linser som ännu inte finns som fotokromatiska.