Star Stables Lisa Peterson släpper singeln ”Soul Riders”

Reklam

Lisa Peterson är dock ingen vanlig artist. Hon är en avatar och är en av de mest älskade karaktärerna i häst- och äventyrsspelet Star Stable som är en av Sveriges största kulturexporter och spelas av ca 500 000 användare per månad. Bolagets målsättning är att stärka och engagera unga tjejer. Star Stable är numera även en plattform för kvinnliga artister. Lisa Peterson finns även i bokserien om Ödesryttarna.  Nu sprider sig Lisas musik även i den riktiga världen där fenomenet avatarer som artister blir allt vanligare. Rösten bakom Lisa Peterson är svenska Amanda Örtenhag som menar att avatarer är framtiden. För att få veta lite mer ringde vi upp Amanda.

Vilka var dina kvinnliga förebilder eller hjältar under din uppväxt?

Grynet var en stor favorit. Hon var cool, sa vad hon tyckte och kände, så hon var riktigt häftig. Pippi Långstrump såklart. I tidiga ungdomen så lyssnade jag mycket på Pink. Det var väl uppväxtens hjältar.

Det har varit lite starka tjejer som vågat ta för sig….

Det har det varit. Starka coola brudar.

Tror du att det är svårare för tjejer att hitta hjältar/förebilder än för killar? Själv är jag uppväxt med Marvels serier där det mesta är skrivet av män.

Det beror nog på vad det är inom. Bland superhjältar så är det ett större antal manliga hjältar och författare och det är just därför det är brist på tjejer inom det som är mansdominerat. Att man som liten inte har haft så många kvinnliga förebilder att se upp till och tänka att henne vill jag bli som. Man får inpräntat som barn att det inte går och att det inte är lika aktuellt för kvinnor. Det är väl det som måste ändras och vi rör oss mot rätt håll. Star Stable gör ett fantastiskt jobb som skapar hjältar för unga tjejer.

Vilka förebilder har du i vuxen ålder?

Numera är det mer inom musiken då jag själv håller på med det. Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit som jag har som de största förebilderna, men även Ane Brun, Sara Klang och alla i bandet The Hypemen.

Foto: pressfoto

Hur är det att framföra låtar som avatar? Känns det knepigt?

Nej, det tycker jag verkligen inte. Det är bara roligt att få tänka sig in i den biten och se det från hennes liv.

Då får du spela en roll som Lisa?

Det är det som är spännande, att kombinera spel och musik. Jag hjälper avataren Lisa att komma till liv genom min sångröst. Till min hjälp har jag hennes musik. När jag är ute och gigar visas Lisa på en skärm. Att få vara hennes röst är skitkul, att få sätta sig in i hennes situationer och hur hon känner i låtarna är väldigt inspirerande och spännande. Med det sagt så gör jag hennes sångröst och ska därigenom försöka uttrycka hennes känslor.

Många artister bygger sin karriär på en image, finns det några likheter med att framföra musik bakom en avatar?

Jag har bara försökt vara mig själv genom hela processen. Från audition till inspelningar och det har fungerat bra. Och att det gått så bra tror jag beror på att jag och Lisa har så mycket gemensamt. Det fanns mycket material (skisser, animationer och berättelser) att ta del av för att kunna lära känna Lisa. Då jag hittade många likheter så kände jag mig trygg i att bara vara mig själv i det här.

Har karaktären Lisa funnits länge?

Hon har varit med från start i spelet. Hon fanns med innan jag kom in i bilden, men de har använt vissa saker från mitt rörelsemönster. T ex när jag har spelat gitarr så har de fört över mina rörelser till Lisa. De har använt mig som referens. De har även ritat av min gitarr och den syns på bilder med Lisa. Det är lite saker de gjort i efterhand för att få in lite mer av mig, om man säger så.

Låten handlar om vänskap, systerskap och hur man styrker varandra. Tror du att det kan vara annorlunda hur killar kontra tjejer behandlar varandra?

Jo, fast låten handlar om Lisa och hennes tre vänner som tillsammans med sina magiska krafter ska beskydda Jorvik. Sången är ett sätt att berätta om de här fyra soulriders och deras vänskap. Även om det är något alldeles extra med ett systerskap så är så klart vänskap till för alla.

Har du gjort musik under eget namn också?

Jag har gjort lite under olika projekt och band. Ett band som jag är mest aktiv med nu heter Mandy. Det är lite modern pop. Vi startade för ungefär ett år sedan. Sen har jag ett annat band som heter Different Cups som gör mer americana, folk, visa. Jag körar och gör lite varierat med andra artister.

Har du själv läst böckerna om Ödesryttarna?

Jag håller på att läsa första boken nu. Dels för att få en större uppfattning om vem Lisa är, men också för att få veta hela Jorviks story. Efter att ha träffat författaren Helena Dahlgren som skriver så fantastiskt känns det roligt att få läsa hela storyn. Extra kul när man är en del av det.

Men du kommer inte med nåt tips till Helena om hur du vill att Lisa ska utvecklas?

Nej, de som har byggt upp henne få komma med förslag och idéer. Jag följer bara Lisa för den hon är.

Foto: pressbild

Gillar du själv hästar?

Jag red lite grand när jag var liten, men likt Lisa så blev även jag avkastad och har inte vågat ridit efter det. Och i samma veva så blev jag intresserad av musik som fick ta upp al min tid istället. Men jag gillar hästar och tycker att de är mäktiga fantastiska djur. Min kompis hade två ljusbruna ardennerhästar med lite blond man.

Har du något bra tips till föräldrar om hur man kan hjälpa sina barn att bli bra vänner med andra?

Nu har jag inga egna barn, men jag säger som en annan kvinnlig förebild som jag har, Astrid Lindgren, ”ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek så kommer folkvettet av sig själv.” Det är en fin filosofi tycker jag.

Kommer Lisa att släppa mer musik framöver?

Det blir i alla fall en låt till i år. Vi jobbar med fler låtar under tiden så det kommer att komma mera.