Kan fisk hålla hjärnan frisk?

Reklam

En studie från Chalmers kastar nytt ljus över sambandet mellan fiskkonsumtion och långsiktig neurologisk hälsa. Parvalbumin, ett protein som förekommer rikligt i flera fiskarter, har visat sig medverka till att förhindra uppkomsten av vissa proteinstrukturer som är tydligt kopplade till Parkinsons sjukdom. Pernilla Wittung-Stafshede som är biofysikalisk kemist och professor i kemisk biologi på Chalmers tekniska högskola i Göteborg hjälpte oss att få lite mer kunskap i ämnet.

Det är protein som det handlar om och proteiner är något som du har forskat om under en längre period.

Jag har egentligen forskat på hur proteiner veckar sig rätt. Vi har många olika proteiner i kroppen och de måste vecka sig rätt för att fungera. Då blir det som en liten boll. Sen simmar de runt och gör olika saker. Men ibland så veckar de sig fel, kladdar ihop sig med varandra och bildar långa fibrer, vilket leder till demenssjukdomar. Alzheimer och Parkinson är typexempel på detta att proteiner klumpar ihop sig och sen så dör hjärnceller.

Det är det som kallas för amyloid?

Amyloid är vad det kallas när proteinet kladdar ihop sig som långa fibrer. Det som är det intressanta är att alla de här demenssjukdomarna har samma amyloidmönster fast de bildas av olika proteiner. Startpunkten är olika proteiner men sen ser slutprodukterna likadana ut. Därför så tror man att det finns nåt generiskt i den här typen av sjukdomar, så kanske kunde man upptäcka något som skulle kunna stoppa alla. (även typ 2 diabetes gör på liknande sätt men i bukspottkörteln istället för i hjärnan) Amyloid är välordnade klumpar kan man säga.

Du brukar använda dig av Rubiks orm för att illustrera hur detta går till…

Rubiks ormar använder jag ganska ofta när jag pratar populärvetenskapligt för det är lätt att illustrera med dem .Ett protein görs som en lång kedja i celler, Legobitar på rad,  vilket är som en utsträckt orm, sen måste den knöla ihop sig till en mer rund boll .Detta händer i våra kroppar spontant hela tiden.

Mycket forskning bedrivs om hur kan såna här kedjor veta att de ska rulla ihop sig till en boll. Hur ska bollen se ut?

Det är den kunskapen man är ute efter?

Ja för kan man förstå hur och varför  proteiner veckar sig till sina aktiva former då kunde vi designa nya proteiner som kan vecka sig till vilken form och funktion som vi vill. Då skulle vi kunna göra vilka läkemedel eller förändringar i kroppen som helst. Om vi hade nyckeln till detta.

Även kunna få starkare idrottsmän?

Absolut. Vi skulle t ex kunna förbättra muskelprotein att arbeta bättre. Allt kan användas farligt eller fel.

Det talas mycket om protein när det kommer till att bygga muskler..

Det är lite komiskt. Ibland när folk pratar med mig om proteiner så har man nämnt kalltillverkad dryck där proteinerna förblir intakta vid tillverkning. Nu är det så att alla proteiner vi äter, proteinpulver eller vad som helst, bryts ner i magen. Och så blir de de här byggstenarna (legobitarna) som kroppen tar upp och sätter ihop till nya proteiner. Så min paradigm är att man kan äta vilka proteiner som helst. Vill man ha dem från choklad så kan man äta det. Det lustiga är i den studie vi nu har gjort är proteinet ett undantag från den här regeln. För fiskproteinet (parvalbumin) som vi tittar på, det överlever magen. Det är därför det är en allergen, så är man fiskallergiker så reagerar man på det här proteinet. Det går ut i vårt blod som ett kompakt protein, det har inte upplösts i sina beståndsdelar.

Om vi som inte är allergiska mot fisk om vi äter fisk så kommer det här proteinet ut i vårt blod. Som en hypotes så kan då detta protein träffa mänskliga proteiner. Det vi nu har gjort har vi gjort i labb i provrör där vi har testat saker. Men den biologiska kopplingen finns där. Sen måste vi förstås gå vidare och testa det i en människa. Kan dessa proteiner mötas, var möts de i kroppen, är det i blodet eller går de upp i hjärnan eller möts de i magen.

Poängen finns där. Därför tycker jag att det är så intressant att spekulera för det finns en sportslig chans att det här kan fungera.

Men det är i ett förebyggande syfte som det skulle fungera, men om man redan är drabbad av tex Parkinsons skulle det kunna bromsa sjukdomen?

Det är mycket möjligt för när du har Parkinsons så bildar du såna härna hopklumpade proteiner i hjärnan hela tiden och fler hjärnceller dör. Så jag skulle kunna tänka mig att om man skulle börja äta fisk efter att man har blivit sjuk så skulle man kunna bromsa upp sjukdomen. Jag tror inte att man kan bota utan bara bromsa. Vi kan bara spekulera om hur mycket fisk måste man äta eller ska man göra piller av det här proteinet så det blir mer koncentrerat. Jag kan tänka mig ‘vitamintablett’ med proteinet om man ska tänka långt fram i tiden.

Lite liknande som man har med Omega 3 tabletter?

Det här skulle kunna vara det nya Omega 3 egentligen, för kanske är det proteinet i fisken som är det nyttiga. När det gäller alla de här demenssjukdomarna så är det viktiga att upptäcka sjukdomarna i tid, men sen att vi får mediciner som förebygger för när väl hjärnceller börjar dö så är det jättesvårt att stoppa det förloppet. Det optimala vore om man fann något som man kunde äta från femtioårsåldern för att förebygga sjukdomar som du får i sjuttioårsåldern. Säg att du åt fisk ett x antal gånger i andra halvan av ditt liv och du minskade riskerna att drabbas av demenssjukdomar med ganska många procent.

Om man tittar på den konsumtion som de yngre växer upp med i form av snabbmat så är det kött och kyckling som gäller. Då borde det kanske även finnas en fiskkedja?

Precis. Du borde ha fish and chips. Eller nuggets av fisk om du nu ska ta fram nåt som passar barnen. Om statliga myndigheter gick ut och sa att det vore bra om man åt si och så mycket av detta. Det fina är att det finns inga nackdelar med att säga att du ska äta fisk, för det finns inget farligt med det.

När man forskar på kroppen och försöker förstå hur allt funkar så är det så det är väldigt mycket som går fel i kroppen som vi automatiskt reparerar i våra celler när man är ung och vanligt vuxen. Åldringen har till stor del att göra m ed att vi inte klara av att ta hand om problemen som uppstår. Så lite är frågan om det blir hela tiden fel i våra celler, vi kan reparera det eller kasta bort det som går sönder så länge som vi är unga men när vi blir gamla så har vi svårare att slänga bort felaktiga saker i cellerna. Då blir allt mer markant som går fel. Man tänka att det kanske inte spelar nån roll om barnen äter kött eller fisk när de är unga för de mesta av de här sakerna går ändå runt. Det du äter som barn finns inte kvar i dig som vuxen. Å andra sidan vet vi så lite. De byggs upp så sakta du kan tänka dig att det byggs upp som startstrukturer som kan klibba och klumpa ihop sig. Så har du några felaktigheter så är risken större senare i livet.

Bland de som äter medelhavskost så är förekomsten av demenssjukdomar lägre?

Ja det finns en koppling, och det finns det en koppling i Japan som inte är bevisad. De äter annorlunda så det visar att kosten spelar roll. (sen har vi gjort en annan studie med bakterier i magen och bakteriernas  proteiner kan också spela roll för Parkinsons)

Det jag tycker är det roliga vetenskapligt är att det här fiskproteinet överlever magen genom att det klumpar ihop sig till liknande fibrer/aggregat som det mänskliga proteinet klumpar ihop sig. Det är så det överlever magen.

Kan man säga att den lurar kroppen?

Ja och sen kommer den ut i blodet och då dras det mänskliga proteinet till de här hopklumpade fiskproteinerna. Grundforskningsmässigt så är det ett nytt sätt att stoppa de mänskliga proteinerna från att klumpa ihop sig. Det förklarar varför det är så stabilt och kan funka, då de hopklumpade proteinerna är väldigt stabila så kan man i det långa perspektivet tillverka sånt för då har man fiskproteinklumpar som man kan stoppa in i tabletter eller vad som helst för de kommer aldrig att gå sönder. Då kan man äta upp det och så överlever det magen för det är så det funkar. Biologin är där. Det måste bara testas lite noggrannare.

Binder dessa proteiner även farliga metaller?

Det är något som vi tittar på också för metaller är både viktiga och farliga, beroende på hur mycket man har. Parkinsons och Alzheimers proteinerna som klumpar ihop kan binda olika metaller men man vet inte idag om det är funktionellt. Man vet att vissa metaller, koppar t ex (koppar, järn och zink är de viktigaste metallerna som vi behöver pyttelite av men vi måste ha dem annars så dör vi.) behövs i jättemånga enzymer i kroppen. De här metallerna, särskilt koppar, kan binda till sjukdomsproteinerna och påskynda ihopkladdningen.

Jag forskar på två saker, det ena har med felveckning och demenssjukdomar att göra och där kladdar proteiner ihop sig, det andra att göra med hur kopparjoner transporteras i kroppens celler och då kommer man in på cancer som verkar behöva koppar för att kunna spridas. Sen blir det en bro mellan dessa områden för metallerna är inblandade i felveckningen, så det hänger ihop. När man har Alzheimer och Parkinson så kan man se att mängden metaller man har i hjärnan ändrar sig. Men man vet inte vad som triggar det eller vad som är en sidoeffekt. Men det spelar absolut roll.

Vi tittade på ett läkemedel mot cancer, Cisplatin, …. Det är ett cancerläkemedel som är baserat på en metall. Vi såg att det kunde binda till proteiner som normalt ska binda en annan metall. Det var ett sätt för Cisplatin att binda istället för att döda cellen, vilket man ville då det är ett cancerläkemedel. Så kunde det följa med proteinet ut ur (cancer)cellen så att de blev resistenta. Ju mer man lär sig om vad som sker i cellerna, kan man designa bättre läkemedel.

Det man lär sig äta som barn brukar ju hänga med en under livet.

Så är det ju. När mina barn föddes bodde vi i USA och de började sin skolgång där, sen flyttade vi hem till Sverige. Jag såg den hemska maten man fick på skolorna i USA och undrade för mig själv om det var bra att växa upp med. Vilka krav ställer det på mig som förälder att laga mat hemma? Man borde vara nyttig från början. Mycket är mentalt så om man får goda rutiner i tidig ålder är det bra. Det är lätt att säga att du ska börja äta fisk när du är 50, men det är bättre att göra det som en vana från barnsben. Lite av poängen är att har man goda rutiner och äter bra mat och undviker det som man vet är dålig mat så kommer det att påverka kroppen mer än man tidigare har trott. Vi kan framhålla ett fiskprotein, men sen finns det mycket som vi inte vet vilka goda roller de gör . Vi har en massa bakterier i magen och de påverkas av vad vi äter samt att vi påverkas av dem.

Hur ser du på konstgjorda sötningsmedel och liknande?

Jag är egentligen emot det och mina barn får ej detta för att vi vet inte vilka effekter de har på lång sikt. Eller om de ansamlas i kroppen. Jag tror att vi ska äta naturligt och varierat så får man inte för mycket av någonting.

Lite tänk som kostcirkeln?

Ja, lite så. För de här sötningsmedlen hjälper för stunden och men de kan ha bieffekter över lång tid. Men det fina är att jag tror aldrig att någon kommer att säga : – det där med fisk är farligt.

Mina barn gillar fisk. På nåt sätt har vi fått till det att det är festligt att äta fisk.

Hur ser menyerna ut i USA? Är det mest kött och skräpmat?

USA är så segregerat. Det är en större mängd fattiga och medelklass. De äter oerhört mycket snabbmat. I stort sett varann dag. Medans de som har råd äter bättre. Det känns som att de är mer fanatiska, de som bryr sig köper bara hälsokost. Det är antingen eller. Lagom finns inte riktigt I USA.