Förena nytta med nöje

Reklam

Med vår och sommar öppnar nöjesfälten. Till glädje för alla karusellfantaster. Nu har alla ni som gillar att åka berg och dalbanor fått ännu en anledning till att ta er en tur.
För en urolog i Michigan har upptäckt att dessa turer kan hjälpa till att få ut njursten. David Wartinger hade hört talas om patienter som besökt Disney World och kommit därifrån med färre njurstenar.
Så han beslöt sig för att göra en studie. Utrustad med en konstgjord njure i silikon som han fyllde med låssas njurstenar och sin egen urin gav han sig iväg till ett nöjesfält med en kollega. Då de båda skulle åka ett flertal gånger med en ryggsäck med konstgjorda njuren emellan sig tog de kontakt med arbetare på plats och förklarade sitt syfte med åkturerna. Hade kanske sett misstänkt ut med två män med en ryggsäck i dessa dagar.
De åkte mer en 200 gånger och fick fram dessa fakta: satt man bak lossnande de vid 63.89%, medan om man satt fram lossnade de bara till 16.67%. Testet visade dock att njursten mindre än fem millimeter kan ha hjälp att komma ut i en berg och dalbana.
David kommer att göra en klinisk studie med riktiga patienter.
Ska bli kul att få höra vem som fick berg och dalbana som ordination först.