Med glöd och oemotståndlig drivkraft…

Reklam

En mångsidig entreprenör som har en bred och spännande bakgrund med en resa från aupair till en av Sveriges mest kända hemmafruar, till att bli en framgångsrik företagare med en drivkraft som aldrig verkar ta en paus. Home styling är en bransch där vi är vana att se henne, till detta och under det samlade namnet Maria Montazami Collection har hon designat en egen kollektion av väskor, smycken, kosmetika, öl-, vin- och champagneglas tillverkade av Reijmyre Glasbruk i Sverige. I dessa vackra glas kan vi numera också dricka Marias egna Cava, Chardonnay, Zinfandel, Rosé eller Shiraz, som helt klart är värda att testas.

Montazami viner och cava

Maria har fått utsökt kritik för sina drycker. Agneta Sharp som är sommelier vid Trosa Stadshotell & Spa har smakat och uttryckt sig så här; “Jag måste erkänna att jag brukar ha en förutfattad mening om s.k. kändisviner men jag fick verkligen tänka om denna gång. Alla viner var genomgående av mycket god kvalité och karaktär”.

Tillsammans med Fyrklövern, har Maria designat en servis mjukt utformad med en smakfull dekor av vintageanda och feminin pärlbård. Serien heter Moments by Maria Montazami och utstrålar Marias egen värme, kvinnlighet och elegans!

Moments by Maria, Fyrklövern Servis

Maria har publicerat två böcker, har en webbshop och är också en flitig bloggare.
Det fullkomligt sprudlar av aktivitet kring Maria och hur hon får tiden att räcka till är för undertecknad ett mysterium! En sak är säker, Maria är en kvinna med ett stort och drivet hjärta, mitt under dottern Emmas födelsedag tar hon ett break från bakandet av banana pancakes och tar sig tid för en intervju med svip.se!

Du var hemmafru och kombinerade det med att arbeta med Home styling, när bestämde du dig för att bli entreprenör?

Jaa, sådant kommer ju… Först är man ju ungdom och jobbar och sliter, sedan blir man mamma och stannar hemma. När barnen börjar växa upp lite, det är då man får en chans att kunna vidareutveckla sig och det har ju jag gjort på ett väldigt bra sätt för att det har ju liksom inte förstört mitt hemmaliv utan vi har fortfarande kunnat… det finns god mat när alla kommer hem och jag har kunnat hjälpa till med skolan och samtidigt kunnat göra sidsaker.

Home styling är ju jättekul! Jag skulle omstyla ett hus idag, men nu ska vi göra det imorgon istället, och det är så roligt! Just med home stylingen så är min man jättelycklig, för ett hus säljs så mycket snabbare och ser ju så mycket finare ut även om man bara piffar till toaletterna och köket och så vidare (Marias man är mäklare).

Vilka produkter har du mest fokus på idag?

Nu ska ju vi börja med våra egna kläder och det här är ett jättestort steg för oss att… nu är ju vi verkligen själva om det här, jag, Sara och Hanna och vi tycker att det är rätt tid, vi startar helt från noll, vi bestämmer själva, det är vi! Tänk dig själv, vi har eget ansvar, vi är jättenervösa men vi är så excited och vi får se vad som händer!

Berätta mer om de här planerna…

Ja nu är det så här att vi har sytt upp, nej vi har inte sytt upp ännu för att vi väntar fortfarande på våra mönster. Vi har designat sex olika klädesplagg, två till Sara, två till Hanna och två till mig med hjälp av Malin Hedlund som är autodidakt och kreativ designer nere i Helsingborg och som har gjort klänningar till mig nu under de senaste två åren.

Malin har sin egen verksamhet, E. Mallassockertopp där hon syr one of a kind klänningar till olika folk i Sverige. I alla fall så har vi nu själva gått och valt tyger i garment district i Los Angeles, som är så stort, har så många tyger, jag måste tänka på hur tygerna kommer att falla, vi har ju lite hum om vad som är coolt. Men det är mycket att tänka på vi är ju ganska enkla människor och vi kan ju inte bara sy upp klänningar, man måste tänka på detalj… självklart kommer jag att komma med två långa klänningar som kommer att passa vem som helst, när som helst (skratt) och de här klassiska t-shirtklänningarna då som man kan sedan ändra byta tyger och man kan sätta sprunnen i sidan eller där bak, du vet!

Sara och Hanna har ju designat sina, tvådelat så där strukturerat. Sara har även designat en gå-ut klänning med lace fram och så där snyggt där bak. Hanna har ju en helt annan stil och har också designat sina. Ja, vi bygger på det helt enkelt!

Vilka färger tänker du dig Maria?

Ja, nu har jag faktiskt varit väldigt svag i färgerna och kommer att börja med en svart klänning och en klänning är så där lite velvet, den heter Mayfair velvet cut, jag vet inte hur jag ska förklara den… och den svarta är då med spets såklart!

När i tiden är det dags?

Vi försöker att få allting klart till i maj, men det är ju jättedumt för mig att säga någonting egentligen för du vet ju hur det kan gå… Det kan ju gå Oh My God!!
Nu klipps mönstren upp i England av en svensk tjej som heter Vanessa Hansen och som ska vara jätte, jätte duktig. Hon ska skicka tillbaka dem hit och du vet det tar ju tid med posten och så där. Så vi gör så gott vi kan!

Hur viktigt är det för dig att det finns en svensk koppling till tillverkningen och ursprunget av dina produkter?

Ja, vad tror du? (skratt) Svenskarna och deras sätt att jobba är effektivt, jag tycker att de är trustworthy och jag vet att kvaliteten och allt sådant där är nästan hundra procent garanterat. Men min vän, vi kommer att sy upp våra klänningar här i Kalifornien. Vilket vi personligen tycker är ganska coolt. Just nu håller vi på att snacka med ett familjeföretag som syr. Det handlar om mycket, mycket undersökning och vi kommer säkert att göra jättemånga tabbar innan vi får liksom ordning.

Vilka har de största svårigheterna varit hittills med ditt företagande?

Det svåraste som har varit tycker jag är att det är så otroligt långt mellan Sverige och här, Kalifornien. Och när businessen sköts i Sverige och det är minimal telefonkontakt om saker och ting, och de jag arbetar med i Sverige tar egna beslut. Det har varit lite irriterande om man tänker på business hållet. Det är därför vi är så glada nu att vi kan själva bestämma.

Men om du menar att det ena har fått blivit lidande på grund av det andra så har det inte hunnit bli så ännu. Det har ju ändå varit i ganska liten skala. Du vet det här med att sy kläder, de sköter ju allt det i Sverige, de är så väldigt duktiga de kan det där och de fixar och donar…

Det som tar väldigt mycket tid för oss är ju social media. Jag har bloggat i snart sex år, jag menar tänkt dig själv… Man har inte kul varenda dag och ibland orkar man inte, vad fasiken ska jag ta kort på…? Det är då det är fantastiskt att ha två hundar som alltid ställer upp på en!

Hur hinner du Maria? Du svarar på näst intill alla blogginlägg…

Ja, jag vet… Jag är så otroligt effektiv. Ja, jag är effektiv och allt löser sig på något konstigt vis. Jag vet inte, men jag är väldigt trogen mina fans och jag vill visa att jag är en bra förebild. Jag har så många unga fans, som på något sätt kanske tycker att det är kul att se en trygg familj. Du vet, det är något som vi alla vill känna. Jag vet själv hur det var när jag var yngre, man ville springa hem till pappa och säga “Åh pappa kan du hjälpa mig med det här?”. Men då hade man inte den chansen och det är ytterst irriterande!

Därför har vi gett oss tusan på att vi kommer att ge våra barn precis den tryggheten och det märks på dem, hur de har blivit och hur dom är i skolan och i deras val av kompisar. Mina barn är absolut inte perfekta, men de har en bra bas och det är jag jätteglad för!

Du är en så jordnära kvinna Maria, har du några framgångstips till nya entreprenörer?

Ja det har jag och det är; Tro på dig själv, ge inte upp och hela vägen från början till slut, var så ärlig som du kan. Gör det rätta och undersök, var inte rädd att fråga och var inte rädd att säga nej! Ibland är man ju så otroligt artig och vill inte riktigt kanske säga nej. Följ din magkänsla, vad som är rätt och fel. Man kan starta litet och sedan bygga upp mer och mer, ju bättre det går. Och blir det en nedgång, stig upp och borsta av dig, försök igen eller tänk vidare!

Vi är ju också beredda på att folk kan tänka “Åh ja, Maria! Tänk vad den där klänningen är fin på dig, men jag skulle aldrig…” du vet, man vet ju inte vad folk kommer att tycka!

Och till sist, vilken var din första LP-skiva du köpte?

Åh, det vet jag exakt! Det var Anita Hegerland, mitt sommarlov tror jag den hette! Eller så var det Sudda, sudda med Gullan Bornemark. De lyssnade jag och min syster på om och om igen, medan mamma lyssnade på Lill Lindfors!

Svip.se tackar Maria för en trevlig pratstund och framförallt för din tid och önskar dig all lycka och framgång!