Konst in på bara skinnet

Reklam

För tredje året i rad arrangerade föreningen Tattoo Mess Ek. en heldag fullspäckad med bläck och utställare på Kulturhuset i Örebro. Årets upplaga av Pennybridge tattoo mess bjöd på artister från hela landet blandat med live band, mat och dryck, försäljning av kläder, smycken, porslin, och barberare i tre plan. En trivsam nyhet för i år var konstutställningen från föreningen Bunkern som hölls en trappa ner. Svip.se var på plats för mingel och trevliga intervjuer…

Foto: Thomas Holmstrand

Kulturhus sedan 1928

Kulturhuset i Örebro är en byggnad som varit med i svängen ganska länge, det byggdes redan 1928 och är i mångt och mycket bevarat i sitt ursprungliga skick. Däremot har huset haft flera olika namn och funktioner, allt från Folkets Hus till Folkhögskola och under en period hette det Café Oscar… Idag är Kulturhuset ett arrangemangshus och en central mötesplats, lokalerna är till för alla som verkar för Örebros kulturliv, oavsett ålder – huset är till för att fyllas med liv och rörelse. Det var just precis detta som erbjöds under lördagen då Pennybridge Tattoo Mess öppnade portarna till årets tatueringsmässa.

Foto: Thomas Holmstrand

En rad bekanta ansikten

En trappa upp möttes vi av de vackra och färgstarka tjejerna från Jessie’s Barbershop, som till vardags håller till på Kungsgatan i Örebro. Av de här läckra brudarna fick man hela paketet, en upplevelse helt enkelt. Allt var enhetligt, från musik, arbetskläder och inredning – här doftade det av det sköna 50-talet. Intill frisörerna hittade vi garderoben med ett gäng sköna tjejer och killar, bra, snabb och trevlig service precis som man önskar sig när man är ute på galej!

Galej, ja på samma våningsplan höll då de cirka 40 tatuerarna och utställarna till i sina bås. Ett mysigt surrande av arbetande nålar låg som ett dovt ljud av insekter i bakgrunden medan vi kryssade runt lokalen. I år kunde vi tydligt se en ökad trend av ben, lår och vader som tatuerades under mässan och som medförde en hel del obekväma ställningar för dem som valt att få sina konstverk gjorda under dagen. Otroligt många och skickliga artister vilket gjorde det nödvändigt för oss att gå flera varv runt båsen för att inte missa något…

Foto: Thomas Holmstrand

Här hittade också svip.se ett par bekanta ansikten. Eva Gernandt, en keramiker som bevarar sjömans tatueringar på ett nytt och spännande sätt då hon smyckar sina tallrikar och serviser i vitt och blått. Hon beskriver själv sin konst som dokumenterande och historieberättande. By Mutti heter hennes företag och de vackra föremålen säljs bland annat av Sjöfartsmuseerna i både Sverige och Finland.  

Elina Pettersson Foto: Thomas Holmstrand

I ett av hörnen stod Elina Pettersson från Headbanger Tattoo tillsammans med Emma Bjelke från konstföreningen Bunkern och utförde en art fusion. Ruskigt duktiga tjejer som verkligen bjöd på sig själva och sin vackra konst.

Emma Bjelke Foto: Thomas Holmstrand

Karlskogas främste

Lite längre bort hittade vi Karlskogas främste tatuerare från Headbanger Tattoo, Daniel Nagy med frun Veronica som inför mässan jobbat hela natten med förberedelserna av bland annat t-shirts. Daniel gjorde också en vad tatuering på en liggande Jessica Delén. I studion som ligger i Karlskoga finns även kläder, smycken och skor till försäljning men just den här dagen fick inte allt plats berättar Veronica. Hon själv hade även varit ytterligare ett plan upp och inhandlat smycken från Lotta Design och deras rock kollektion, något som Veronica funderar på att beställa hem och sälja i den egna butiken. Vi tog oss också upp till den översta våningen där det bland annat serverades mat i form av Tattoo Mess Burgers.

Foto: Daniel Nagy

Livemusik och tilltugg

Från det övre planet, som man delvis skulle kunna beskriva som en balkong kunde vi se och höra surret från tatuerarna på våningen under och samtidigt både beställa mat och dryck. Dessutom underhöll A Treehouse Wait, Wolf & Moon och Meadows ever Bleeding inne i själva serveringsdelen. Även här uppe hittade vi utställare, så som Lotta Design med läckra smycken och Sweet Poison med kläder för både barn och vuxna. Självklart hände det grejer på den stora scenen under hela dagen och kvällen, det tävlades i olika tatueringskategorier som till exempel Lettering, Realistic och “Det blev inte riktigt som jag tänkt mig”. Ett jättekul inslag där svip.se var med och tävlade i en av kategorierna förra året!

Foto: Thomas Holmstrand

Rena rama Bunkern

Så från det övre planet ner till källarvåningen. Längst ner i Kulturhuset hittade vi det senaste tillskottet på tatueringsmässan, nämligen en konstutställning, Det var den nystartade konstföreningen Bunkern som dagen till ära ställt ut några av sina alster. Föreningen består av snart nio personer som har sin ateljé på Kyrkogatan i Örebro. Vi möttes av Jens Haraldsson som glatt berättade om verken som stod utställda och infade oss om mer händelser kring föreningen. Jens berättade att de tillsammans arbetar för att visa upp samtidskonsten i och utanför Örebro och jobbar på att ta fram utställningar och konstmässor, men framförallt att visa upp konsten för folket. Ni som inte har besökt eller haft möjlighet att se vad Bunkern har att visa, kan hålla utkik under december då de planerar för ett öppet hus. En mässa till våren ligger också med i planeringen. Vidare berättar Jens att de sysslar med allt från måleri till skulpturer och svip.se kan lova att det är väldigt blandat material som används… Ett suveränt och kanske lite oväntat inslag på tattumässan, lysande tyckte vi!

Pennybridge Tattoo Mess som arrangemang

Även i år var uppslutningen av piercare, tattoo-artister, utställare, barberare och konstnärer en fantastisk upplevelse. Ett arrangemang som helt klart lös upp tillvaron i den annars gråa oktobermånaden och vi hoppas verkligen att Pennybridge Tattoo Mess återkommer under nästa år. Ett stort tack för att vi fick komma och grattis till ett lyckat arrangemang!!