Möt Izabella Dear, en ovanligt initiativrik vapendragare för de hemlösa och uträknade

Reklam

En helt vanlig gift tvåbarns mamma enligt henne själv, men den här kvinnan är allt annat än vanlig.
Izabella har alltid värnat om andra människor och varit en bra lyssnare, själv växte hon upp under fina och bra förhållanden och kom egentligen i kontakt med den andra sidan av verkligheten först då en väninna hamnat snett i missbruk.

Izabella Dear

Izabella säger själv att hon alltid varit den omtänksamma service-tjejen som arbetat i reception, kokat kaffe och varit trevlig. När väninnan hamnade snett och blev placerad på ett kvinnoboende hjälpte Izabella henne med att bland annat städa lägenheten, chefen för boendet blev väldigt nöjd och erbjöd henne en anställning, detta utvecklades såsmåningom till att hon också möblerade dessa. Efter ett år insåg även övriga i ledningen Izabellas potential och dessutom hur uppskattad hon var hos de placerade kvinnorna. Förvaltningen för boendet uppmanade henne till att utbilda sig till behandlingspedagog, själv var hon tveksam då skolan inte varit något hon anser sig själv vara bra på. Till sin egen stora förvåning blev hon antagen, och så fortsatte Izabellas resa från städare till behandlingspedagog.

My Dearest Secondhand har nu funnits i 4 år och butiken startade Izabella med hjälp av arvet efter sin mor. Hon köpte en liten butikslokal på 30 kvadrat och lade ner hela sin själ och arbetade ofta nästan dygnet runt, ett år senare blev lokalen bredvid ledig och Izabella fick ta över den helt gratis. Tanken med butiken var och är att fortsätta hjälpa individer i utsatta situationer, men på hennes egna villkor. Sedan dess vet hon inte riktigt hur det har blivit, det har bara rullat på som hon själv säger. När hon öppnade den stora butiken hyrde hon ut den mindre lokalen men det fungerade inget vidare då hyran alltid kom in sent. Därför tog hon beslutet att driva sin rörelse även från den mindre lokalen och där finns idag det mer moderna, medan det antika och vintagen finns i den större lokalen.

My Dearest Secondhand säljer inte bara vintage och antikt, här delas det även ut matlådor till de hemlösa måndag till fredag. Överskottet av prylar och kläder skänker dessutom Izabella vidare till de som verkligen behöver dem.

Izabella har uteslutande hemlösa och uträknade människor som arbetar med och hos henne i butiken. Det hela började med att hon en dag såg en man stå och vinka till henne från andra sidan gatan. Det visade sig vara en av männen från härberget där hon tidigare arbetat. Han kom över till butiken och ville ha en femtiolapp och en cigarett. Efter ett par tillfällen sa Izabella till slut att om du ska fortsätta att komma hit, får du för det första inte vara påtänd och sedan får du hjälpa till och då betalar jag dig. Mannen arbetar för övrigt fortfarande kvar hos Izabella.
Med My Dearest Secondhand får jag hjälpa på det sättet jag vill, inte med en väldig massa regler som någon annan har satt utan här har jag mina regler, man får till exempel inte komma hit påtänd, utan när man kommer till mig så gör man det för att man vill göra något av sitt liv och inte för att man blir hitskickad och måste arbeta för att få pengar. Självklart förekommer det återfall och de får tre chanser, sen får man sluta men jag stänger aldrig dörren till någon utan de vet att de är välkomna tillbaka när de inte är påverkade.

Inspirationen får Izabella av alla vackra saker och människor som finns i och kring butiken. “Här kommer det människor in i butiken och dansar och sjunger, istället för att bara säga hej…” Vi skrattar varje dag på jobbet och det kan inte bli bättre än så, berättar hon.

Ikano Bostad i Rågsved har ett projekt för föräldrar som inte har råd att ha sina barn på fritids och dit skänker hon bland annat kläder ifrån butiken. Dessutom har de upplåtit en lokal där Izabella ska ha sin verksamhet mot att de boende i Ikano Bostads lägenheter ska få arbetsträna. Så det är ju en god gärning för mig att ge, säger Izabella. Hotell Amaranten har också räckt ut en hand till henne och vill anordna ett sopp-kök tillsammans med flera krogar i Stockholm. Hotell Amaranten och krogarna ska då stå för personal och mat, medan Izabella ska organisera och ansöka om tillstånd från polisen att vara utomhus inne i staden. Till att börja med är det tänkt att göras en gång i månaden men går det bra, blir det oftare än så.

Något annat väl uppskattat som Izabella gör är att hon dagen före julafton åker runt i sin rosa bil och delar ut julklappar vid de många härbergen som finns i Stockholm.
Vill ni vara med och skänka julklappar? Kontakta Izabella direkt i butiken på adress: My Dearest Secondhand, Johan Skyttesväg 198, Älvsjö Centrum, eller besök henne på www.facebook.com/Mydearestsecondhand!

Namn: Izabella Dear
Ålder: 43 år
Född: Stockholm
Familj: make och två barn
Aktuell: Med sitt enorma engagemang för hemlösa och utsatta människor och sin My Dearest Secondhand butik i Älvsjö