Har du ett sagolikt namn?

Reklam

I och med att Sagan om ringer fyller 65 år har Ratsit undersökt om det finns personer i Sverige som har samma namn som karaktärerna i boken.
Sagan om ringen är väldigt populär och många, både kvinnor och män, har valt att kalla sig namn som Frodo, Gandalf, Galadriel och Legolas.
Bilbo – Det vanligaste namnet
Vanligast av de namn som vi undersökt är Bilbo och förekommer i ett knappt femtiotal personers namn. Alla är män och är i åldrarna 17–64 år med en spridning över hela landet.
Frodo och Gandalf finns i södra halvan av Sverige
Det finns 13 personer som heter Frodo i antingen för eller mellannamn. Alla personer som är uppkallade efter Frodo är män och är i åldrarna 16–36 år och större delen finns i södra Sverige.
Gandalf är en av huvudpersonerna i flera av Tolkiens böcker och har givit namn åt 23 personer. De flesta som heter Gandalf återfinns i södra halvan av Sverige med en koncentration i Göteborg och förekommer i åldersgruppen mellan 16 och 63 år.
De mest populära namnen bland kvinnor
De namn som är mest populära bland kvinnor är Arwen och Galadriel. Det är 32 kvinnor och en man som heter Arwen och namnet är mest populärt i västra Sverige. Galadriel har givit namn åt 27 kvinnor och förekommer i åldrarna 16–49 år. Kvinnor med namnet Galadriel förekommer i hela landet men vi ser en mindre koncentration i och runt om Göteborg.
Legolas – Inte bara en framgångsrik travhäst
Namnet Legolas förekommer i en lite yngre åldersgrupp. Av 18 personer som heter Legolas, är 14 personer under 20 år.
Under 1980-talet fanns en mycket framgångsrik travhäst vid namn Legolas som vann många segrar både i Sverige och internationellt. Legolas inledde sin karriär men 19 raka segrar och sprang in över 3 miljoner kronor under sin aktiva period.