Is anybody out there?

Reklam

Människans sökande efter utomjordiskt liv har alltid varit fascinerande. Redan som ung var man nyfiken på UFOs och sience fiction. Vem minns inte svartvita Blixt Gordon som sändes på statstelevisionen? Men liv därute? Varför inte, universum är ju lite större än en trerummare.

Det senaste ”beviset” för att det skulle finnas några därute är en ”kanonkula” på Mars som NASAs Mars Curiosity fått på bild. Och visst ser den rund ut och  att kunna vara gjord i någon typ av metall. Den ser inte heller ut att passa in i sin omgivning. Har det varit ett krig på Mars med gamla kanoner? Inte laser?

Den lite mer sansade uppgiften som kommer från NASA är att detta är ett exempel av konkretion (sammansmältning). Det vill säga att mineraler samlas och härdas i en vatten dränkt klippa. I och med att de får en bolliknande form så eroderar de inte lika lätt som den omgivande klippan. Därför dyker de upp lite här och där. De är så vanliga att forskarna på NASA har gett dem ett eget smeknamn: blåbär (blueberries).

Finns det då inget liv därute? Eller på Mars?

När man ser att NASAs Mars Curiosity tar en selfie på sig (se inledande bilden) så kanske den ska räknas som en varelse? Och ska den räknas som intelligent liv då den gör som merparten av jordens innevånare som rör sig på två ben?

Hur som helst, frågan återstår: is anybody  out there?