Chipimplantat – kan det vara något? Del 3.

Reklam

Jowan Österlund har jobbat som piercare hela sitt yrkesverksamma liv. Men just elektrisk integrering i kroppen halkade han in på för tre år sedan.
Han säger själv att han alltid varit super fascinerad av allt sådant här sedan han såg filmen Johnny Mnemonic.

Vad har ni på gång nu?

Det är rätt mycket uppståndelse om de nya chipen och kretsimplantaten. North light heter den. Det är helt enkelt en magnetaktiverad krets med med fem LED – lampor på. Gjord för att belysa huden och lysa upp tatueringar. Den har vi gjort helt fristående bara för att lysa upp halva armen. Det är riktigt coolt. Så den är i huvudsak för modifikationsdelen, den typen av kunder. Men själva kretsen i sig är bara ett koncept för att visa att vi kan bygga väldigt bra kretsar. Den här drar bara 5 microampere per ljusset i tio sekunder. Kan bara säga att våra ingenjörer är helt sjukt duktiga.

Foto: Biohax International

Vad blir nästa pryl?

Nästa station kommer att läsa av blodtryck, temperatur och förhoppningsvis blodets syrehalt. Och socker är något de jobbar på, men blodsocker ligger nog längre bort.

Kommer du ha det implantatet under tredje kvartalet 2016?

Yes! Det kommer skicka över biometrisk data via Bluetooth till en mjukvara som sparar det med tid. Det ska vara source cykel? på den är tanken. Så man kan checka sin sömn och lite såna grejer. Fast mjukvaran är inte helt utformad, men det är väl meningen att man ska kunna plocka ut biodatan mellan vissa klockslag och skicka iväg den.

Men de här kretsarna måste vara större än det chip jag fick in i min hand av dig på Øredev. För det var som ett riskorn.

Ja det blir lite större än det. De kommer väl vara nånstans mellan åtta, tio millimeter bred, tre millimeter hög och 20,25 millimeter lång. Den har låg profil och är inte så bred. För att det inte ska behövas mer än ett pyttelitet hål för att få den på plats.

För man vill ju inte få en massa ärr på kroppen.

Nej, precis. Det ska ju räcka att tejpa ihop och ha läkt på en vecka.

Du har en magnet i armen. Vad gör den?

Den gör inte så mycket mer än att den ger mig magnetisk ”syn” egentligen. Jag känner starka elektromagnetiska fält. Då flippar magneten på sig. Det är en magnet som ligger i ett silikonhölje. Den kan byta pol, så den kan snurra. Så har man ett magnetfält som skiftar, vi tar en magnetröntgen för exemplets skull, då snurrar magneten precis lika snabbt som magnetkameran.

Hur känns det i armen?

Det surrar lite. Det är likadant med stark elektromagnetisk kraft, då känner jag att det kittlar lite i magneten. Om den är precis på gränsen att vippa, den slår inte över utan ligger på gränsen, då blir det att det kittlar.

Finns det ekonomiskt intresse i dessa elektroniska implantat?

Jo det kommer in pengar. Och jag tror att varenda spänn kommer att läggas på utveckling för att göra dem mindre och effektivare. Vi ska förse världen med de bästa och mest intelligenta implantat som finns. Vi är i Forbes om tio år. Ha ha. Siktar man mot stjärnorna så kommer man till månen.

Du säger att dem drar lite ström, är det då någon typ av batteri i dem?

I version 1 är det batteri. Kommande versioner kommer ha induktionsladdning. Batteriet är gott för fem år och 35000 användningar. Det är då lågt räknat.

Skulle man kunna ha smarta chip istället för smarta klockor?

Absolut. Det finns nog en viss fördel med klockorna att man kan vrida på handen och kolla att man fått ett sms och bestämma om man ska svara på det då eller ej. Fast de är väl inte så friktionsfria som man hade velat. Ett smartare implantat och ett operativsystem är det vi är ute efter. Det kommer nog inom några år. Vi har Kaspersky (företag som jobbar med data säkerhet) med oss och de vill veta varenda ny grej vi gör.

Det är ju bra för säkerhetsaspekten är ju alltid känslig.

Och är det så att man börjar skicka biometrisk data och man är uppkopplad så vill man ju ha sådant i privata VPN:er. Alla typer av log ins måste vara unika så att varje kod är unik. Varje gång som du använder ett lösenord så injiceras chipet med ett nytt. Men jag är helt övertygad om att inom fem, tio år så ligger de här kretsarna och frågar om DNA frekvensering för att se om du är du. Det enda som är i vägen för att nå dit är egentligen pengar.

Pengar och folks rädsla kanske…

Ja, fast grejen är att vi är så många som är lite avantgarde som kan visa att så här ofarligt är det. Om nyttan överstiger risken så blir folk intresserade. Tänk vad skeptiska man var till datorer när de kom.

Firman Biohax International hur stor är den?

Vi har representanter i Europa och USA. I nuläget har jag ingen verksamhet i Biohax utan jag drar verksamheten i min kärnverksamhet. Så Biohax har jag egentligen bara för att skydda namnet och loggan. Men vi flaggar rätt mycket för det då Biohax kommer att vara samlingsnamnet för mycket av det här. Jag har kommit ut med ett eget implantat kit som jag kommer att sälja till väl valda studios. Sådana som jag vet håller hög standard och som kan utföra det här på ett bra sätt.

Undertecknad väntar spänt på att få se vad som komma skall och en eventuell uppgradering av mitt chipimplantat. Svip.se tackar Jowan Österlund och kommer med all säkerhet att kontakta honom för mer spännande nyheter på detta område.