Rhodos, en charterklyscha eller en vibrerande stad för rekreation och underhållning?

Reklam

Svip.se tog en långweekend och reste till en av Sveriges mest nötta och blötta charteröar sedan 60-talet för att på egen hand upptäcka den omtalade staden Rhodos. Att ta sig dit var inga större problem och heller inte speciellt kostsamt, många av lågprisbolagen flyger till Rhodos flera gånger i veckan under hela säsongen från maj till mitten av oktober. Resan tar nuförtiden bara tre timmar och tjugo minuter och fördelen med en långweekend är att man klarar sig med endast handbagage och slipper stå och vänta på att bagagebandet ska hoppa igång vid ankomsten. Semestern börjar direkt!

Boende och transport

Från flygplatsen Diagoras in till Rhodos stad tar det ungefär 20 minuter med taxi och det kostar 22 Euro. Men, gör alltid upp priset med chauffören innan. Hyrbilar och bussförbindelser finns också tillgängliga på flygplatsen. En fördel med att åka på långweekend till Rhodos är att det med största sannolikhet är sol och varmt, vilket gör att standarden på hotellet inte spelar någon större roll, eftersom det är där du duschar och förhoppningsvis sover.

Svip.se valde ett mindre hotell mitt inne i stan, som visserligen har pool, bar och en trevlig uteterrass, men saknar den lilla extra lyxkänslan. Dock med omhändertagande och trevlig personal. Det finns ett stort antal hotell mitt inne i staden med varierande standard, en rekommendation är att besöka hotellens egna hemsidor för en snabb översikt och jämföra priserna. När man väl bestämt sig för ett hotell, kan man enkelt boka via en av de många bokningssajterna på internet för att få bästa pris.

Den bästa tiden att resa hit.

Rhodos är enligt Grekisk mytologi, Helios (solgudens) ö. Solen strålar från maj och ända in i december. Men smaken är som baken, - delad. Under maj månad finns det fortfarande risk att du blir överraskad av regn och medelhavets temperatur ligger runt 16-18 ̊, beroende på hur vintern på ön varit. Badvänligare är det mellan juni och oktober, framförallt augusti och september då temperaturen normalt ligger på 32 ̊ i vattnet.

Stränder

Mitt inne i staden finns två stränder att välja mellan. Den mest kända och populäraste stranden är Ellie Beach som sträcker sig cirka 1 km från spetsen av ön vid Akvariet, ner till Mandrakihamnen med sina lyxbåtar guppandes i det turkosa, svip-färgade vattnet. Stranden består av småsten blandat med sand. Solsängar med parasoller finns att hyra för ungefär 8 Euro för en dag, men naturligvis kan man helt kostnadsfritt ligga på en handduk vid vattenbrynet och relaxa. Små, trevliga strandkiosker finns längs stranden att handla enklare mat och dryck från. Ett antal allmänna toaletter finns också tillgängliga.

Windy Beach är den andra centralt placerade stranden och som namnet berättar blåser det nästan alltid här med härliga vågor av ljummet vatten som slår emot dig. Den här stranden är att föredra om man vill slippa ljudet av partylejon eller barnfamiljer som gärna häckar på Ellie Beach. Väljer man att resa under den senare delen av augusti, så har dessa två kategorier hunnit avdunsta av naturliga skäl.

Shopping och Mat

Rhodos bjuder naturligtvis på traditionell turistshopping med t-shirts och krimskrams av alla de slag. I den nya delen av staden återfinns kilometervis av gator med den här typen av kommers. Allt är smakfullt uppblandat med små restauranger, hotell och caféer. Givetvis finns det också moderna märkesbutiker så som Lacoste och Zara, nu senast öppnade till och med H&M inne i stan.

Självklart finns det hur mycket restauranger som helst, men det är inte speciellt billigt att äta här. En enkel middag för två med en öl och ett glas vin går på runt 400kr. Svip.se rekommenderar istället att leta upp de Grekiska restaurangerna som har öppet året runt. Dels för att man med säkerhet får riktigt god mat, både från det traditionella grekiskta köket men också annan vällagad mat. Priserna ligger avsevärt lägre och man får en kulinarisk upplevelse tillsammans med en språklektion.

Sightseeing och Historia

I utkanten av den nya delen av staden ligger Mandrakihamnen. Förutom alla läckra båtar, så var det här det sägs att ett av världens sju underverk Kolossen på Rhodos stod. Denna gigantiska staty som antas har varit mellan 27-31 meter hög, restes på 200-talet f.Kr. och byggdes av skulptören Charles av Lindos. Kolossen ska ha föreställt solguden Helios med solstrålar runt huvudet och en fackla i handen där han stod vid hamnens inlopp medan skeppen passerade kring hans fötter. Till följd av en kraftig jordbävning år 226 f.Kr. kollapsade statyn. Historiska källor gör gällande att den kapades vid knäna i skalvet. Oraklet i Delphi lär ha uppmanat invånarna att inte flytta på statyn, som därför låg kvar på samma plats ändå fram till år 653 e. Kr. då en grupp arabiska pirater flyttade på den.

Från hamnen kan man enkelt nå den gamla delen av Rhodos stad. Gamla stan är den historiska stadskärnan som omsluts av en obruten stadsmur. Den delen är en sevärdhet i sig själv med sina låga stenhus och enbart smala gränder med traditionell stenbeläggning. I brett stråk ner till och jäms med hamnen till det sydöstra hörnet ligger det mest aktiva turistområdet, där knappt en meter lämnas fri från butiker och matställen. Sydväst om detta stråk blir turisterna allt glesare och bostäder och pensionat dominerar, denna del kallas ibland för den turkiska delen. Svip.se rekommenderar också här att ta sig en bit ifrån de självklara turistfällorna och leta er fram till de grekiska krogarna och matställena för en billigare och mycket trevligare upplevelse. Gamla stan är en kanonplats för både shopping och mat!

Nattliv och Nöjen
Vill man festa loss finns bargatan, eller Orfanidi som den egentligen heter. Gatan är fylld av barer och klubbar som passar alla tycken och smaker. Det är här det händer om man är i 20-års åldern. Svip.se hittade ändå ett par ställen där även övriga åldersgrupper kan ha en superkväll!

Summa, summarum, Rhodos är en plats för alla. Oavsett om du är ett partylejon, en barnfamilj eller bara vill chilla. Fyra starka play-knappar av fem möjliga!