Vid vansinnets berg – volym II (recension)

Reklam

Nu får vi ta del av François Barangers andra volym av ”Vid vansinnets berg” där han illustrerat  H.P. Lovecrafts berömda roman från 1936. 

När det kommer till själva romanens text så är jag lite kluven. Visst får man veta mer om Lovecrafts universum och man dras med i historien, men samtidigt kan jag känna att berättelsen hade nog mått bra av att ha varit lite kortare i stil med ”Cthulu vaknar” så att det blivit mer kompakt. Nu tycker jag att den ibland känns lite onödigt långdragen. Får ändå säga att den är klart läsvärd och sevärd. För man vill ju veta vad expeditionen kommer att möta…

Foto: Fria ligan förlag

Fantastiska illustrationer.

Åter är François Baranger illustrationer otroligt snygga. Som jag sagt tidigare om hans illustrationer så blir det så att jag fastnar vid varje uppslag för att riktigt suga i mig av de utsökta bilderna och studerar detaljer. Hans illustrationer höjer verkligen det här verket. Det känns verkligen som att den arktiska kylan griper tag i en och även ger  mig kalla kårar samtidigt som utforskningen pågår.

Bokens utformning

Boken kommer i ett stort format, 262 x 350 mm, som ger illustrationerna utrymme, så att de kommer till sin rätt. Även pappret är av den lite tjockare kvalitén. En riktigt snygg bok som har sin givna plats i alla skräckfantasters bokhyllor, men låt den inte bara stå där, utan läs den och plocka fram den emellanåt och njut av illustrationerna.

Titel: Vid vansinnets berg
Författare: H.P. Lovecraft
Illustratör: François Baranger
Förlag: Fria Ligan