Walter Trout – ”Ride”

Reklam

Han kom fram till den amerikansk västkusten två veckor innan inspelningarna skulle börja och började fila på låtarna till Ride i sitt övergivna hus i Huntington Beach, Kalifornien. Men t o m i detta paradis bland svajande palmer och vågornas brus kom hans förflutna i kapp honom. Som de flesta av Trouts fans vet så har Kalifornien varit bluesmannens hem i 47 år.

Backa bandet till då Trout gick med i John Mayall’s Bluesbreakers 1985 innan han påbörjade sin ännu pågående solokarriär 1989. Men innan dess gick han igenom några minst sagt kaotiska år som sologitarrist för begåvade men knepiga bluespionjärer som John Lee Hooker och Big Mama Thornton och en tid som medlem av 80-talsversionen av Canned Heat som då kontrollerades av Hells Angels.

Trouts väl dokumenterade missbruk under de här åren var mörkare än en ung rockmusiker som släppte loss. Allt kan spåras tillbaka till hans problemfyllda uppväxt i New Jersey där en instabil styvfar, som själv led av chock efter sin tid som krigsfånge, var ett ständigt orosmoment. Då Ride började ta form kunde han inte hjälpa att dessa plågsamma minnen kom att färga musiken. ”Den här plattan speglar vad jag gick igenom både emotionellt och psykiskt,” konstaterar han. ”Allt jag gjorde var att uttrycka det. Jag grät mycket för jag grävde djupt i mitt inre. Jag vill att mina låtar ska innehålla någon slags uppriktighet.”

Vissa av minnena ligger långt tillbaka i tiden men är ständigt närvarande. Kolla in titelspåret som återskapar det lokomotiv som passerade hans barndomshem varje kväll och eggade honom att hoppa på det till friheten. Den stormiga Hey Mama hämtar inspiration från samma period där Trout resonerar hur vida hans trauma hade kunnat undvikas. ”Jag är inte förbannad på min mamma och mitt minne av henne är ömt,” säger han. ”Din mamma kunde säkert ha gjort mer för att skydda dig mot din styvfar?” Ja kanske kunde hon det. Men det är lätt att vara efterklok.”

Walter Trout är hjärtat som pulserar i den moderna bluesrocken. Respekterad av det gamla gardet. Hyllad av nykomlingarna. Avgudad av fansen som hälsar honom efter varje konsert och efter femtio år i branschen är Trout fortfarande en ikon.

Hur långt och fort en människa än reser så kan hon aldrig fly från sitt förflutna. På sitt nya album ser Walter Trout mot horisonten och de gröna skott som grott under den senare delen av hans karriär. Ett nytt kontrakt med Mascot/Provogue Records. Flytten från Kalifornien till Danmark med sin kära familj. Trots sina 70 år skriver han på ett nytt kapitel i historien om sitt liv.

Vid det här laget vet Trout att ingen kan bli kvitt sitt förflutna. Men med Ride har han kunnat lätta på trycket, både för sig själv och sina lyssnare, och kanske kan denna veteran kunna komma till freds med det förflutna, acceptera framtiden och leva i nuet så som det blir. ”Jag tror du kan tolka plattans titel på flera olika sätt,” sammanfattar han. ”Jag menar, den är definitivt en musikalisk resa och jag försökte helt klart att täcka in så mycket som jag bara kunde. Men egentligen så är mitt liv också en slags resa, eller hur? Och jag vill leva min fullt ut!”

I år besöker han Sverige följande datum:

11/6 – Sölvesborg, Sverige – Sweden Rock Festival

10/11 – Stockholm, Sverige – Nalen
11/11 – Karlskrona, Sverige – Karlskrona Bluesklubb
12/11 – Uddevalla, Sverige
13/11 – Kristianstad, Sverige – Kristainstad Teatern