VOLA – ”Straight Lines”

Reklam

Den genre överskridande dansk-svenska kvartetten VOLA är tillbaka med sin nya plattan Witness som ges ut på  Mascot Records den 21 maj 2021.

Witness ges ut nästan tre år efter Applause of a Distant Crowd där bandet grävde sig djupt ner för att undersöka hur vi distraheras i samhället bort från eftertänksamhet och synar hur våra mänskliga relationer har förändrats. Den nya plattan går ett steg längre och belyser brustna relationer på en samhällelig nivå. Slitningarna mellan ledare och följare som orsakas av maktmissbruk.

“Om man kollar in närmare,” säger gitarristen och sångaren Asger Mygind. “Så beror misslyckandet på obesvarad kärlek, sorg, manipulering och osäkerhet. Om man tar albumtiteln i beaktande skulle man kunna se de karaktärer som porträtteras i texterna som vittnen till de brustna relationer som de har skapat.”

Bandet har också gett ut en fantastisk video för plattans öppningsspår Straight Lines. Så här funderar Mygind om låten.

“Föreställ dig någon som är på flykt från myndigheterna. Det blir allt svårare för personen att hålla sig undan där textraden “running low on straight lines” kan ses som en metafor. Hen kan helt enkelt inte välja den enklaste vägen utan måste vara kreativ för att kunna fly. Om flykten sedan är på riktigt eller bara inuti personens huvud lämnar jag öppet. Det får lyssnaren avgöra.”

Förra året gav bandet ut det första smakprovet från den kommande plattan med “Head Mounted Sideways.’’ Låten glider elegant in och ut mellan slamriga riff och gripande vackra melodier allt med den komplexitet som har blivit VOLAs kännetecken.

Head Mounted Sideways är också en metafor för att se åt ett annat håll,” säger Asger Mygind. “Jag hade inte någon plan för texterna men så snart jag visste att de skulle behandla ilska så kände jag instinktivt för att tala om civilisationers förfall och att inte ta ansvar för det. Det handlar inte nödvändigtvis om vår jord 2020. Vad jag kände var viktigt att få fram var bilden av en värld som byggts på bristfällig moral och hur den världen till slut måste gå under på grund av alla fundamentala sprickor.”

VOLA skrev låtarna efter de hade kommit hem efter den framgångsrika Europa-turnén som huvudattraktion 2019. Många av gigen var utsålda. Det var avslutningen på två händelserika år där de även turnerat med Dream Theatre, Anathema, Katatonia, Haken, Monuments så väl som explosiva spelningar på Euroblast, Ramblin’ Man Fair, Radar Festival, Bloodstock, Damnation Fest, Tech Fest med flera.

Plattans tema vävs samman i både titeln och omslaget som Mygind förklarar så här: “Omslaget inspirerade titeln. Bilden kan antingen visa ett öga i närbild eller något som brinner på avstånd. Då det gäller ögat så föreställer jag mig att det tillhör någon som bevittnat något. Något enormt och omvälvande. Gällande branden så är det betraktaren av omslaget som är vittnet. Eller är branden vad ögat ser? Hur jag än ser på det så är konceptet av att bevittna något väldigt närvarande i omslaget.”