Unikt hjärtfelsinstrument säljs på Stockholms Auktionsverk

Reklam

På Världshjärtdagen lanserade det svenska techbolaget teenage engineering och designern Love Hultén instrumentet CHD–4 i förmån för Hjärtebarnsfonden. En trummaskin baserad på hjärtslag från fyra barn med medfödda hjärtfel.

I samband med Alla hjärtans dag säljs nu det unika instrumentet via Stockholms Auktionsverk.

Stockholm 2023-02-14: Varje år i samband med Alla hjärtans dag uppmärksammar organisationer runtom i världen medfödda hjärtfel, som är den vanligaste medfödda defekten hos barn. I Sverige föds varje år ca 2 000 barn med hjärtfel, men trots detta är kunskapen om problematiken låg.

För att öka kännedomen har det svenska techbolaget teenage engineering och designern Love Hultén i år valt att ta fram och auktionera ut det unika instrumentet CHD-4 – en trummaskin baserad på EKG-kurvor från fyra barn med medfödda hjärtfel. Instrumentet fungerar som en modulär synt där varje EKG har avkodats till en sequencer, vilket gör det möjligt att spela på hjärtslagen från varje barn.

Trummaskinen avtäcktes i september 2022 i samband med Världshjärtdagen och har sedan dess skapat musik och rytmer i händerna på olika artister. Bland användarna finns bland annat det brittiska indierockbandet Alt+J, den svenska musikgruppen Amason, ljudkonstnären Elin Piel och producentduon Linus och Hannes Hasselberg.

”CHD–4 är ett audiovisuellt objekt i ett helt eget slag där konst, teknologi, design och hantverk möts. Love Hultén har hittat en oerhört intressant nisch i den moderna designkonsten som går att uppskatta oavsett om man är musiker, syntfantast eller bara fascineras av hantverkskonst. Därför hoppas vi på ett stort intresse för auktionen” säger Li Pamp är VD för Stockholms Auktionsverk

De fyra hjärtebarnen som bidragit med sina EKG-resultat till maskinen – Liv, Janiyah, Vincent och Wega – föddes alla med olika typer av hjärtfel, men klarade sig tack vare forskningsframsteg och läkarvård. Auktionen öppnar upp tisdagen den 14 februari, på alla hjärtans dag. I samband med det öppnar även budgivningen, som man hittar via Stockholms Auktionsverks hemsida eller på auctionet.com. Det vinnande budet och vem köparen blir avgörs sedan online den 28 februari.

Alla intäkter kommer att gå till Hjärtebarnsfonden, en organisation som hjälper barn med medfödda hjärtfel och deras familjer.

“Intresset för projektet har varit bredare än vi trodde. Kanske för att musik och konst kan beröra på ett sätt som gör problematiken mer närgången och personlig. Varje krona som samlas in via auktionen kommer hjälpa oss i att arbeta för att minska lidandet för barn med hjärtfel. Men jag hoppas också att vårt budskap ska få leva vidare, oavsett var maskinen hamnar”, säger Linda Sundberg, generalsekreteraren för Hjärtebarnsfonden.