Travis – ”10 songs”

Reklam

25 år har gått sedan de fyra bandmedlemmarna i Travis möttes i en gemensam replokal för första gången. Sedan dess har bandet turnerat världen runt, haft huvudrollen i den prisbelönta dokumentären ”Almost Fashionable” och Travis frontman Fran Healy har hyllats för sitt låtskrivande av ikoner som Elton John, Paul McCartney och Graham Nash.

Numera är Travis själva legendarer med miljontals sålda skivor i ryggen. Den 9 oktober släpper de sitt nionde studioalbum som bär den kortfattade titeln ”10 songs”. Men den nya fullängdaren är allt annat än lakonisk och innehåller känsloladdade alster – snyggt producerat av Fran och Robin Baynton (Coldplay och Florence & The Machine).

Skivan gästas av flera namnkunniga musiker som Jason Lytle från Grandaddy och lap steel-stjärnan Greg Leisz (Beck, Emmylou Harris, Bruce Springsteen). I slutet av sommaren släppte Travis en uppmärksammad duett med Susanna Hoffs från The Bangles, en singel som återfinns på fullängdaren liksom tidigare släppta ”A Ghost”.

Med ”10 songs” visar Travis att de fortfarande är en av Storbritanniens främsta låtskrivarexporter. För just själva skapandeprocessen är en viktig del för Travis.

– Det finns en låt på plattan som heter ”Butterflies”. Det är så jag ser på låtskrivande – som fjärilar som flyger runt. Och du måste vara väldigt tyst, snabb och respektfull. Du fångar dem, du tittar på dem en liten stund och sedan frigör du dem. Och det är hela poängen med låtar. Det är poängen med låtskrivning, summerar Fran.