Tomas Rimeika – ”Säffle” (feat. Ida Wiklund)

Reklam

”Säffle” är en hyllning till landsbygden. Till småstäderna. Platser som sällan får fokus, men där mirakel också sker. Platser som fått ett uppsving nu när fler och fler upptäcker naturen, lugnet och vattnet. Sången skrevs efter en båtfärd på värmländska Byälven i sommarsol och älven spelar en central roll i texten. Älven som ibland flyter stilla, ibland forsar fram, precis som livet. Och när vi färdas tillsammans på livets älv, måste vi hålla om varandra så vi kommer säkert fram och inte ensamma faller ner i djupet. Sången handlar på så sätt också om solidaritet över gränserna.

Den 3 september kom Tomas Rimeika ut med sin första solosingel. Vi känner Tomas sedan tidigare som frontman till Uppsalarotade The Rhymes. Låten heter ”Säffle” och är en hyllning till rötterna i hembygden, solidaritet över gränserna och är en duett med Ida Wiklund. Det här blir också startskottet för Tomas kommande soloprojekt, ett album som bär arbetsnamnet ”Byälvsdalen” och som beräknas släppas våren 2022.

Tomas berättar om ”Säffle”:

– ”Säffle” är ’värmländsk kärlek möter uppländsk magi’. Det känns så kul att som första släpp i min solokarriär få sjunga med Ida, säger Tomas.

Ida fyller i:

– Jag blev jätteglad när Tomas frågade om jag ville sjunga på hans låt. Genom åren har vi sprungit på varandra i Uppsala, där vi stått på samma scener. Vi har dock aldrig samarbetat på det här sättet tidigare, så nu var det dags!

Ida Wiklund har vi sett i både TV4 Nyhetsmorgon och två gånger hos Lotta på Liseberg, hon har uppträtt på på Västerviks visfestival och hennes musik har ofta hörts på radio. Under pandemin har Ida arbetat som undersköterska på akuten på Danderyds sjukhus och Tomas har spelat på gatorna i Stockholm, Malmö och Uppsala till stöd för vårdpersonalen.

Säfflebördige Tomas Rimeika är även sångare i uppsalabandet The Rhymes vars självbetitlade debutalbum släpptes i april 2020. Albumet fick lovord från både svensk och tysk press och har hörts i P3, P4 och tysk radio. Som frontman i The Rhymes och andra tidigare band, har Tomas en ansenlig mängd livespelningar i ryggen från runt om i hela världen. The Rhymes har gjort sig kända för sina explosiva livespelningar och har jämförts med artister som The Ark, Bruce Springsteen och The Killers. 2019 spelade bandet för ett fullsatt Cirkus som förband till Mando Diao.