The Minds Of 99 – ”Infinity Action”

Reklam

Nu släpper Danmarks största pop- & rockband The Minds Of 99 sitt fjärde studioalbum; ”Infinity Action”.

”Livet är tråkigt utan kaos. Inget nytt och allt med det gamla är en säker kräkmedicin.”
Det skrev den danska poeten Michael Strunge i sin dikt ”Krystalkuglen” från 1982 och den finns med på skivan, inläst av bandets sångare Niels Brandt. Texten är ett slags manifest utifrån och sätter ord på vad ”Infinity Action” egentligen är för bandet.

De fem barndomsvännerna från Frederiksberg åkte till Los Angeles 2019 och utan att ens veta om det gav de sig ut på något som blev en musikalisk resa.

”Det var egentligen meningen att vi bara skulle dra ur kontakten, festa och ta in stan, men medan vi var där borta tog vi en promenad förbi producenten Frederik Thaae, som vi var bekanta med. Det slutade med att vi aldrig lämnade hans studio. Där fanns en kolossal kreativ energi som vi verkligen njöt av att vara i, och när vi åkte hem till Danmark hade vi spelat in fem låtar som var mycket mer färdiga än de normalt skulle vara så tidigt i en ny process,” berättar bandet.

The Minds Of 99:s tredje album ”Solkongen” kom 2018 och var en enorm framgång, det utsågs av flera medier till 2010-talets viktigaste musikverk och bandet hyllades som årtiondets mest betydelsefulla. Hur lever man upp till en sådan succé? Istället för att bara göra ”det fjärde albumet” bestämde sig bandet för att spela in och släppa låtar allteftersom de blev klara, utan att veta vad det skulle leda till – ett oplanerat, spontant och nästan oambitiöst förlopp. Infinity Action – alltid igång. En snabb, kanske lite klyschig, titel som mer liknar namnet på ett internetcafé på Amager än en The Minds of 99-skiva, men också en nödvändig lekplats för ett band som plötsligt hade blivit Danmarks största, och som upplevde en tornado av förväntningar och press både inifrån och utifrån.

”Våra tre första skivor, men speciellt ’Solkongen’, hade gjort så mycket för oss, och vi ville inte börja tävla med dem. Det skulle ha varit ett kreativt fängelse. Istället fann vi stor frihet i att bara skriva låtar och släppa singlar utan att nödvändigtvis vilja något med det – annat än själva musiken, alltså. Om vi ändrade vårt tankesätt, då kunde vi helt plötsligt släppa en låt på engelska eller en barnlåt, om det var det vi ville. Då kunde vi helt plötsligt vara modigare – eller kanske dumdristiga?” säger bandet om den kreativa processen.

”Infinity Action” och sättet skivan har har skapats på har skett i bandets jakt på kaos. Kanske en reaktion mot att behöva hålla sig till det man vet fungerar. Kanske en reaktion mot att fastna och stillna precis där det känns rätt, men där man också bygger murar runt sig. För utveckling kräver att man rör på sig. Utan rörelse finns det ingen energi, och just energi är nog det som The Minds of 99 är mest kända för.

”Vi behövde komma ut på djupare vatten och ta fler chanser – utan att veta var det hela skulle sluta. Och vi kände att vi skulle komma ännu längre ut om vi visade upp vår process så att våra fans var med oss och kunde se det hela utvecklas nästan som i realtid. Av alla skivor vi har gjort har ’Infinity Action’ varit roligast, och samtidigt, mitt i processen där vi faktiskt slutade, har det varit värst. Vi började som blixtar och åska, men mitt i alltihop stoppade vi i ett helt år. Vi var jävligt rädda för att aldrig komma igenom det, och att det här skulle bli vår ’Smile’ eller ’Chinese Democracy’. Vi har släppt sex låtar från ’Infinity Action’, och de låtarna har redan sina egna liv. Kommersiellt har de presterat bättre än något vi har släppt tidigare. Nu får de också ett hus att bo i. En skiva där de får sällskap av en massa nya låtar som blev klara i höstas. Det känns som ett album nu,” säger The Minds of 99.