The Cold Stares – ”Hard Times”

Reklam

Idag då de ger ut sin glimrande nya singel Hard Times ger den Indiana-baserade duon The Cold Stares ett smakprov på det nya material som kommer att ges ut senare i år på Mascot Records/Mascot Label Group. Bandet har till dags dato streamats mer än 20 miljoner gånger på Spotify och har på kort tid skaffat sig en stor fan-bas där vi bl a hittar Joe Bonamassa som beskriver bandet som sin ”favorit bland mina musikaliska upptäckter”. Bandet består av gitarristen Chris Tapp och trummisen Brian Mullins och de har turnerat med artister som Rival Sons, Spoon, Big Head Todd and the Monsters och Thievery Corp och uppträtt på festivaler som The Ride Festival, Copperhead Festival, Handy Blues Festival med flera. Deras låtar har hörts i synch med CyberPunk 2077, ESPN, X-Games, Monster Energy, TNT Network och the Dodge Motor CompanyHard Times är bandets första utgivning sedan fullängdaren Ways från 2019.

Jag skrev Hard Times i december 2019  precis innan allt gick åt skogen,” säger Tapp. ”Låten handlar om känslan när du bara inte kan ta dig upp hur mycket du än försöker. Jag lade sången  i februari men då jag lyssnade igen i oktober kände jag att jag måste göra om den. Efter ett år med covid, presidentvalet, att uppleva hur mina vänner gick bort, affärsverksamheter som stängdes ned så fick jag en annan empati för vad Hard Times verkligen betyder. Jag lade om sången med det i åtanke och låten fick en mycket större verklighetsanknytning. För mig handlar det alltid om att sången ska kännas så ärlig och verklig som den någonsin kan.”

Tapp och Mullins har känt varandra i många år och växte upp i västra Kentucky på gränsen till Indiana. De började spela tillsammans vid tjugo års ålder men gick sen skilda vägar för att tio år senare återförenas. ”Det finns massor av fantastiska musiker här men det är svårt att hitta någon som vill satsa allt,” förklarar Mullins. ”De som vill göra plattor och som är villiga att ta allt slit som krävs för att genomföra det.”

”Vi spelade tillsammans 2019 i ett annat band som gick riktigt bra,” säger Tapp. ”Men det funkade inte så vi slutade och funderade på att sluta med musiken.” Det tog dock, som tur är, inte lång tid innan de övergav den idén. ”En av våra kompisar frågade om vi inte kunde vara förband till honom. Det gjorde vi men var så övertygade om att vi inte skulle fortsätta att vi aldrig skaffade någon basist.”

Den där enda spelningen blev en succe som övertygade både Tapp och Mullins om att de kanske skulle satsa som en duo. Den unika respons de fick den kvällen hjälpte dem att hitta sitt namn.

Deras nya album, som är deras hittills bästa, spelades in på en enda dag i Sam Phillips berömda inspelningsstudio i Memphis och är en blandning av Blind Willie Johnson möter Son House som träffar Stevie Ray Vaughan som lär känna Black Sabbath och Soundgarden som möter Black Crowes och blir polare med Free och Led Zeppelin. ”Det känns som jag nu kan säga det jag vill säga och lite mer elegant och concist och jag tror att Brian och jag tillsammans, genom att ha spelat ihop så länge, är på det klara med vad vi vill uttrycka,” säger Tapp. ”Vi är inget av de band som säger ”på nästa platta ska vi verkligen göra något helt annorlunda” utan vi är nöjda med det vi är idag. Vi vill vara det bandet som vi är.”