Supersonic Blues Machine – ”Money”

Reklam

Money har just gets ut som öppningsspåret på bandets nya album Voodoo Nation som AllMusic.com beskriver som ”bandets bästa hittills.” Låten tacklar ämnen som snikenhet och brist på respekt. Så här säger bandets basist Fabrizio Grossi, ”Snikenhet är inte det yttersta problemet utan snikenheten i kombination med bristen på respekt för andra.”

Voodoo Nation pekar på vår nutid, åtminstone här i USA, men jag antar att hela världen kan relatera till det. Snart har vi nått stadiet då vi tvingas leva som zombies. Vi är små maskiner.”

Men det finns alltid hopp om förbättring vilket är vad Supersonic Blues Machine alltid handlat om.

Voodoo Nation är bandets tredje studioalbum. Så här beskriver Fabrizio bandets utveckling, ”Kris kommer från den brittiska hårdrocken och bluesen. Det är ett helt annat sound än jag och Kenny är vana vid med Allman Brothers, Sly Stone & The Family och Mountain. På Californisoul (2017) lutade vi mer åt västkustens Funkadelic, 60-talet och jammande. Blues i botten men med influenser från hippies och flower power. Vi ville ha med Kris för vi ville ha hans avtryck i musiken. Så det är därför som du kan höra spår av Led Zeppelin, Pink Floyd och Gary Moore på plattan. Som att Union Jack tryckts på Star-Spangled Banner.”

Texterna är nu mindre förlåtande än tidigare. ”Jag säger inte att flower power kan fara åt helvete för det har jag alltid gjort,” säger Grossi. ”Men de nya texterna vänder sig mer inåt. Något som är vanligare inom bluesen skulle jag vilja säga men lite mer skruvade. Det är en hel del grejor om djävulen på plattan.”

Mästaren på slidegitarr, Sonny Landreth från Louisiana, gästar på den hemsökta 8 Ball Lucy. Den berättar historien om hur lätt det är att falla för frestelser när du är nere och utlämnad och någon trycker på de rätta knapparna. ”Där visar djävulen sitt rätta ansikte och han spelar sina kort så väl,” säger Grossi. På den 8 minuter långa Devil at the Doorstep gästar Eric Gales (vars senaste plattan Crown blev 1:a på Billboards blueslista) på gitarr. ”Eric kan få en tre minuters bluestolva att mynna ut i en episkt lång låt a la Zeppelins Dazed and Confused. Den skulle vara perfekt för en skräckfilm…om nu inte historien var sann!!” tillägger han.

Musikers dilemma är temat på Coming Thru och Get It Done den senare med gästartisten Josh Smith, och Do It Again är ytterligare en fyrverkeripjäs som rundar av temat med hjälp av Ana Popovic. Den unge bluessensationen från Harlem, King Solomon Hicks, gästar på den uppviglande You and Me. Bandets varumärke, själfull blues, hörs på den utsökta I Will Let It Go med gästen Kirk Fletcher, och den praktfulla Is it All med legendaren Joe Louis Walker. Plattan avslutas med rotrockande All Our Love med Blackberry Smokes Charlie Starr.

Låten gjordes sommaren 2020 då de värsta bränderna i Kaliforniens historia härjade. ”Jag var och donerade kläder till behövande i Woodland Hills. Vi körde på den ökända 405:an och körde bokstavligen genom eld på bägge sidor om vägen.”

”Jag insåg att vi befinner oss i en av världens rikaste städer där missnöjet breder ut sig med klimatförändringar och allt annat som pågår. Hur blev det så här? Det är total förstörelse. Jag kände bara att nej, nej, nej, vi måste ställa saker och ting till rätta. För att fixa allt krävs massor av kärlek från oss alla. Det är vad låten handlar om, hopp,” avslutar Grossi.