Steve Vai presenterar sin skapelse Hydra

Reklam

Steve Vai och Ibanez presenterar Hydra. Detta unika instrument som endast finns i ett exemplar är resultatet av ett samarbete som pågått i fem år. Det är ett riktigt monster till instrument med en kropp, två huvuden och tre halsar som har bl a sju- och tolvsträngad gitarr, en fyrsträngad bas, välljudande harpasträngar, en halv bandlös hals, single coil, humbucker, piezo och sustainer-mikrofoner, flytande och fasta vibraton, fasförskjutning och mycket mer. Regissören Garson Yu och hans team på yU+co engagerades för att titta närmare på denna magnifika skapelse som kan ses nedan.

Steve Vai berättar: ”Vi har stor respekt för instrumentet och tog därför in den brilliante Garson Yu och hans team för att göra den här närmare studien på Hydra. Som gitarrnörd är jag förbluffad varje gång jag ser den. Videon visar Hydrans elegans och mystik in i minsta detalj. Instrumentets koncept och konstruktion är en monumental kreativ bedrift gjord av en mängd inspirerande människor och jag kan inte vara gladare över hur videon blev. Tänk dig att du är 1,5 cm lång och utforskar Hydra som om det vore ett äventyr. Det vore som att utforska en främmande planet. Jag anmäler mig!”

yU+cos Garson Yu fortsätter: Då jag först såg instrumentet i Steves studio blev jag förbluffad. Jag trodde instrumentet hörde till någon utomjording. När han spelade upp en låt som komponerats med Hydran sa jag att den låter så transparant och öppen, komplex och andlig på många olika plan. Då vi filmade satte jag gitarren på en roterande skiva och tittade genom linsen, den såg ut som ett rymdskepp. Den är episk. Jag sa till mig själv att vi måste göra en video som ha samma genomgripande känsla som instrumentet. Jag och mitt team är hedrade att få vara en del av projektet.”

Chefen för Artist Relations på Ibanez, Mike Orrigo, säger, ”Hydra, som Mr. Vai så lämpligt valt att kalla den, började som ett koncept som Steve presenterade för Ibanez för flera år sedan. Även om vi redan då förstod att uppdraget att förvandla Steves vision till verklighet skulle kräva stora resurser så ryggade vi aldrig för utmaningen. Påhejade av Steves inspiration arbetade vårt team av designers, ingenjörer och gitarrtillverkare outtröttligt tillsammans för att skapa ett sannerligen unikt instrument och att försöka komma så nära den ursprungliga idéen som möjligt. Den här videon, producerad av yU+co, fångar perfekt den känsla av vördnad och häpnad som alla som ser den känner.”