Stefan Nykvist gör comeback som soloartist

Reklam

När Stefan Nykvist lämnade Larz-Kristerz 2013 trodde nog ingen att det skulle ta så lång tid innan han skulle kliva tillbaka ut i rampljuset igen, inklusive honom själv. Men nu, efter sju år är det äntligen dags för hans första album i eget namn.

Stefan Nykvist har gjort det mesta som artist, vunnit Dansbandskampen, kommit 2:a i Körslaget, medverkat i Allsång på Skansen, Så ska det låta, Fångarna på fortet och Bingolotto m.m. De senaste 7 åren har han dessutom spelat ”Skinnar Mäster” i Skinnarspelet i Malung bland annat tillsammans med Hanna Hedlund.

När Stefan under 2013 meddelade att han skulle lämna Larz-Kristerz slog det ner som en bomb och i stort sett varenda tidning i landet hade det som en stor nyhet. Efter detta har han ständigt fått frågan från sina fans ”när får vi höra ny musik ifrån dig?” En fråga han själv inte kunde svara på till att börja med, han var rejält trött på att ständigt vara på turné så en paus var välbehövlig för att få tillbaka kreativiteten. Men det blev dock en lite längre paus än vad han hade tänkt sig, även om han under tiden inte varit inaktiv som musiker då han bland annat gett konserter i kyrkor, medverkat som gästmusiker med olika artister och satt upp sin egen julshow. Med tiden kom han fram till att det var dags att göra något i eget namn och att det skulle grunda sig i det han älskar, Rock & Roll, 60-tals schlagers och 70-tals dansband. Han bestämde sig väldigt tidigt för att det här skulle bli en charmig, glad och personlig skiva så uttryck, känsla och charm har fått gå före teknisk perfektion.

 Den här skivan är väldigt mycket jag. Den innehåller låtar som följt mej genom åren. Charm kärlek och humor har fått gå före perfektion. Den är också ett tack till alla dom fantastiska gamla svenska orkestrar som inspirerat mej genom åren”, säger Stefan

Målet var från början att spela in 2-3 nyskrivna bra svenska låtar, resten skulle bli covers på svenska och engelska.
”Jag har alltid varit lite rädd för att sjunga på svenska, för då betyder helt plötsligt orden och texten något.  Då måste man mena det man sjunger annars hör folk att det inte är på riktigt.”, säger Stefan
Trots detta så slutade det med 6 nyskrivna låtar och ett helt album på svenska (Förutom bonuslåten ”Budapest”). Dessutom är det faktiskt första gången som Stefan kliver fram som upphovsman, inklusive en låt där han har samarbetat med sin gamla vapendragare Peter Larsson från Larz-Kristerz. Peter har även tagit alla bilder för albumet.

Stefan vurmar för folkparker och bygdegårdar, ställen där gammal som ung samlas, dansar och har skoj. Förhoppningsvis kan vi snart samlas med honom på en lövad dansbana någonstans i Sverige.

”Jag vill göra folk glada, spela musik som jag älskar, liva upp i förtälten på campingen helt enkelt!”, säger Stefan