”Små små ord om ovisshet” – Johanna Bakkes albumdebut

Reklam

Johanna Bakke samlar på ord. Hon beskriver sig själv som en ”textnörd” och kan lyssna på en specifik rad i en låt om och om igen. I dag släpper Johanna sitt första album på svenska med fokus på just text – ”Små små ord om ovisshet”. En genuin och eftertänksam skiva där varje låt har sin egen historia. Vemod blandas med jävlar anamma och frihetskänsla.
Johanna är från Järvsö och hon låter sig ofta inspireras av hembygdens vackra natur. Skog, vatten, berg, kohagar och meta abborre i roddbåt – det är Hälsingland för Johanna. Ett lugn som speglar hennes personlighet. Dock har hon även en temperamentsfull sida. En styrka och envishet som driver henne framåt. För Johanna vet vad hon vill.
Trots sin unga ålder har den driftiga 23-åringen hunnit med en hel del. Johanna har spelat live i olika konstellationer – ensam i pianobarer, med komplett sättning på större scener och hon har även varit förband till artister Tomas Andersson Wij och Hurula. Dessutom har Johanna belönats med Lill-Babs stipendiet.
Det nya albumet, som är producerat av Anna Engberg, har processats under en längre tid. Johanna har låtit varje spår få växa fram i sin takt. En del låtar har förblivit avskalade medan andra har ändrat form och färg under resans gång. Fullängdaren innehåller bland annat de tidigare släppta singlarna ”Sara Elin”, ”Gå i takt” och senaste ”Tyst”.
Johanna om albumet:
”’Små små ord om ovisshet’ är precis vad det är. Som livet – det är liksom inte så mycket vi vet egentligen, men ändå så försöker vi. Vi provar, säger saker, försöker kanske igen, provar andra ord och ibland så blir det bra, ibland blir det sämre och ibland så blir det ett album. Det har varit en lång process från att vissa av låtarna skrevs fram tills nu. Men det har varit en intressant resa att få se låtarna växa. En del blev till någonting större än vad som var tänkt från början och andra stannade vid små små ord.”

Tidigare intervju med Johanna kan du läsa här