Schmidt & Gissberg reser mellan årtionden på nya skivan ”Decennier”

Reklam

Fem låtar, fem årtionden, en skiva. Nu släpper Mange Schmidt och Joakim Gissberg EP:n ”Decennier” som innehåller låtar inspirerade av olika epoker. Duon, som kort och gott kallar sig Schmidt & Gissberg, beskriver konceptet som en nostalgisk kärleksförklaring till all den inspiration de fått från musik, konst och mode som tidigare generationer har skapat.

– Med ”Decennier” har vi färdats fram och tillbaka från 1970-talet till 2010-talet i en musikalisk och konstnärlig tidsmaskin. Genom olika musikstilar, modemanér och trender har inspiration hämtats och sedan fått vår personliga touch. Vi gör denna EP som ett hommage till artister och konstnärer innan oss vars verk alltså fortfarande inspirerar till ny konst, berättar Mange.

Mange Schmidt fick sitt genombrott i början av 00-talet med sina svenskspråkiga versioner av internationella hiphopklassiker. Några år senare gjorde han stor succé med egna låtar som ”Glassigt” och ”Giftig”, den sistnämnda tillsammans med Petter. Sedan dess har Mange släppt flertalet singlar och EP:s. Nya skivan ”Decennier” är något av en comeback för Mange som släppte sitt senaste album för exakt tio år sedan.

Joakim Gissberg slog igenom stort med sin tolkning ”Vår betong/Stationen” av Jacco, Stor och Ison & Fille som streamat över 4 miljoner på YouTube. Därefter fortsatte framgången med egna alster som ”Aldrig Nöjd” och ”Dom Säger”. Förra året släppte han bland annat singlarna ”Highlife” och ”Dold Agenda”.

Nu är duon alltså aktuella med ”Decennier”. Skivans första singel, den 80-tals doftande ”Precis när vi”, släpptes i mars 2022. I den tillhörande musikvideon medverkar profiler som Sanna Bråding och graffitikonstnärerna Ziggy & Disey från kultfilmen ”Stockholmsnatt”. Lagom till midsommarafton i fjol kom singel nummer två – ”Sluta snacka skit”. Denna gång tog Schmidt & Gissberg tidsmaskinen till 00-talet och till den brittiska garagegenren 2step. Musikvideon gästas av 00-tals ikonen Markoolio i en cameoroll. Med tredje singeln ”All I Need” landade duon i andra halvan av 90-talet. En tid då den franska housevågen sköljde över världen och band som Daft Punk slog igenom.

Skivan innehåller även de nya låtarna ”Trots Allt” och ”Tough Love”.

– ”Trots Allt” är influerad av 70-talet och är vår mest organiska låt med bland annat fantastiska trummor av Martin Johansson (Blacknuss Allstars) och gitarrsolo av vår producent Karl Flyckt. En lite proggig och jammig låt. Med texten vill vi skänka styrka till folk som går igenom en tuff period i livet, folk som utsätts för mobbning eller på annat sätt har det svårt. Nutida ”Tough Love” är vår mest moderna låt och är inspirerad av K-pop. Det är en hitig och glad låt, men även denna låt har en lite allvarligare text om att inte ge upp och vill visa att ingen ska känna sig ensam med sina problem, säger Mange.