Pierre & Ludvig Isacsson – ”Eden”

Reklam

Pierre Isacsson var en hyllad artist på 70-talet. Han hade stora framgångar med gruppen Family Four, inte minst i Melodifestivalen som bandet vann hela två gånger. En av Pierres största hits är singeln ”Då går jag ner i min källare” som kännetecknas av hans djupa basröst. En röst som många även känner igen från filmer och tecknade serier.

I början av 90-talet arbetade Pierre som underhållare och kryssningsvärd på M/S Estonia. Han planerade en comeback som artist och förberedde ett nytt albumsläpp – det första sedan 1977. Det blev dock aldrig något återinträde i rampljuset för Pierre Isacsson. Den 28 september 1994, dagen innan han skulle gå på semester, förliste M/S Estonia och Pierre omkom.

Bara en månad innan katastrofen hade Pierre framfört sin nya låt ”Då gömmer jag mig i Eden” i ett populärt tv-program. En låt vars studioinspelning aldrig blev slutförd och under många år förblev en demo. Tills nu.

Pierres son Ludvig Isacsson var 9 år då han förlorade sin pappa. Ludvig är numera själv musiker och som en hyllning till Pierre har han nu färdigställt sin pappas alster. I dag, exakt 27 år sedan Estoniakatastrofen, släpps en digitaliserad version av nyss nämnda låt som fått den nya titeln ”Eden”. Singeln är en duett där Pierres röst från originalinspelningen förenas med Ludvigs nya arrangemang och text.

– Jag har varit väldigt försiktig med idén om att sjunga tillsammans med pappa, och undvikit det helt. Men mitt i arbetet föll den här biten bara på plats, som från ingenstans. De nya textraderna kom tillsammans med tårarna och plötsligt hade vi det här samtalet. Plötsligt möttes vi i sången, men också i flykten till det förflutna. Pappa sjöng om familjen 1994. Jag sjunger om honom 2021, säger Ludvig Isacsson.

På den nya inspelningen av singeln ”Eden” medverkar även gitarristen Janne Schaffer. Han är en av många musikerkollegor som berörts av Pierres tragiska öde.

– Janne spelade i orkestern när Family Four vann Melodifestivalen 1971 och 1972. Från början pratade vi om hans medverkan på deras inspelningar, och av bara farten hamnade vi i det här. Janne beskriver själv ”Eden” som att den ”känns ända in i själen”, berättar Ludvig.

Och ”Eden” är inte den enda av Pierres låtar som nu ges ut. Ludvig har samlat samtliga låtar på fullängdaren ”Pierre Isacsson – Innan slutet” som släpps den 1 december – på Pierre Isacssons födelsedag. Albumet är finansierat via en kampanj där lyssnare bidrar och får belöningar tillbaka. Projektet har fått ett enormt gensvar och har gett Ludvig möjlighet att låta lyssnare återuppleva Pierres musik. Och inte minst Ludvig själv.

– Vi möts igen och det är otroligt vackert. Mina nya textrader är ett samtal med pappa, samma samtal vi har i mina återkommande drömmar. Det är en längtan, en saknad, men det är också en trygghet. Vi sjunger. Nästan ofattbart, säger Ludvig.