Paul Gilbert – ”Holy Diver”

Reklam

Det var ren slump som ledde till att Paul Gilbert spelade in musiken som nu kan höras på hans kommande platta The Dio Album. Den amerikanske gitarrvirtuosen, som är mest känd för sin tid med hårdrockarna Mr. Big och högoktaniga Racer X, såväl som ett antal soloplattor, befann sig i sin bil då han fick syn på något som fick hjärtat att bulta lite snabbare av pur oväntad glädje.  Det var verkligen inget märkvärdigt han såg eller ens något speciellt utan en baseboll-mössa med ordet Dion tryckt på framsidan. Ibland är det de små detaljerna som gör det t o m för en av vår tids största gitarrlegendarer.

På sin väg hem började en plan utformas i hans huvud. Varför inte fånga all den råa energi och extas på ett album tillägnat Ronnie James Dios mest älskade låtar, från hans tid i Rainbow till Black Sabbath och hans soloplattor? Gilbert har gjort instrumentalplattor tidigare men ett helt album där han försöker efterlikna en väletablerad och världskänd sångares melodier på sin pålitliga sexsträngare kändes lite skakigt. Redan på planeringsstadiet kändes det som en rejäl utmaning som han skulle njuta av att sätta tänderna i.

Det är ingen överdrift att påstå att en sångröst inte kan bli så mycket mer magisk än Ronnie James Dios. Han var en man som satte en klassisk finess på högljudd och tung musik. Han var riktmärket för flera generationer av kommande rocksångare. Då han antog utmaningen att efterlikna dessa delikata sångslingor, varje en av dessa legendariska och dekorerade med sina unika egenheter och nyanser, behövde han faktiskt göra sig av med några av sina tekniker som gjort Gilbert till ett välbekant namn, framför allt bland gitarrister.

The Dio Album består av 10 enastående låtar från Neon Knights och Long Live Rock ’N’ Roll till Holy Diver och Man On The Silver Mountain. Han analyserade inte bara Ronnie James Dios enastående sångmelodier, Paul fann även glädje i att samtidigt hylla tre exceptionellt begåvade gitarrister, Tony Iommi från Black Sabbath, Ritchie Blackmore från Rainbow samt Vivian Campbell från Dios band och som sedan 1992 är medlem av Def Leppard.

”Att spela dessa metalriff som på Stand Up And ShoutNeon Knights och Kill The King gav mig verkligen ståpäls,” flinar Paul. ”Ritchie, Tony och Vivians gitarrspel gav mig en hel del gåshud. De här fantastiska riffen är låtarnas grundbult på vilket allt annat vilar,” fortsätter han. ”Det var ett tag sedan jag gjorde en liknande djupdykning i metalens kompgitarr och jag upplevde det som jag grävde fram guldklimpar med en spade gjord av platina iklädd en stjärnbeströdd trollkarlshatt! Låtarnas gitarrsolon ekade från bergstoppar i fjärran. Ritchie, Tony och Vivian satte ribban andlöst högt.”

Plattans ljud rattades av Zach Bloomstein och Paul spelade samtliga instrument förutom trummorna som spelades av Bill Ray. The Dio Album är den ljudmässigt mest exakt hyllningen till de låtar som gjorde Ronnie James Dio till en legendar inom rock and roll. För att verkligen komma den salige sångaren inpå livet dissekerade Paul Gilbert många av låtarnas melodier slinga för slinga och gav sig helhjärtat in i musiken. Det var det enda sättet att fånga varje uns av all energi och känsla.

”Precis så som han sjöng, The world is full of kings and queens who blind your eyes and steal your dreams…it’s Heaven and Hell!’ Tack Ronnie, och long live rock and roll!”