Paul Gilbert – ”Hark! The Herald Angels Sing”

Reklam

Gilberts 17:e soloplatta innehåller ett dussin låtar varav två är nyskrivna. Han berättar: ”Många håller nog med om att de senaste året har utmaningarna regnat över oss som ett exploderande vattenfall av sirap. Åtminstone känns det så för mig. Men medans jag jammade på några jullåtar tillsammans med mina vänner där jag växlade mellan en röd, en vit och en grön elgitarr från Ibanez så kändes det som när livet är som BÄST! Jag hoppas den här musiken får även dig att dra på smilbanden. God jul till er alla och god natt.”

Plattan innehåller följande låtar: Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!, Frosty The Snowman, Hark! The Herald Angels Sing, The Christmas Song, Rudolph the Red-Nosed Reindeer, I Saw Three Ships, Every Christmas Has Love (original), Three Strings For Christmas (original), Have Yourself a Merry Little Christmas, We Wish You a Merry Christmas, Silver Bells samt Winter Wonderland. Den japanska utgåvan innehåller bonusspåret Down the Chimney Blues (original).

Gilbert förklarar: ”Tio av låtarna är gamla klassiker. Jag inspirerades av jullåtar som spelats in av Nat King Cole, Loretta Lynn, Stevie Wonder, Barbra Streisand, Johnny Mathis, Ella Fitzgerald och The Ventures. Naturligtvis inspirerades jag även av mina gitarrhjältar Eddie Van Halen, Alex Lifeson, Johnny Winter, Robin Trower, Frank Marino, Pat Travers, Jimi Hendrix och Jimmy Page för att nämna ett fåtal. Jag skrev även några egna nya jullåtar. Så som jag gjort på senare tid började jag med text och en melodi. Sedan lät jag gitarren ta över eftersom den sjunger bättre än vad jag gör.”

Han fortsätter: ”Three Strings for Christmas beskriver den 3-strängade gitarr som jag använder på min dubbelhalsade. Jag stämmer den i oktaver som gör att jag kan spela otroligt snabba arpeggios men inte så mycket mer (det är därför den andra gitarrhalsen är stämd på vanligt vis). Every Christmas Has Love skrev jag snabbt och inspirationen fick jag av den ångest jag hade över att göra klart plattan. När jag vet att inspelningarna snart ska ske kopplar min hjärna över i ett överlevnadsläge och så börjar melodierna komma. Sen tar jag alla de ackord jag lärde mig genom att lyssna på radio på 70-talet och bygger upp en låt. Texterna är bra dom också. Jag inkluderar dom i plattans häfte.”

Gilbert bildade ett band med Portland, Oregons bästa jazz- och bluesmusiker. Dessa är Dan Balmer (gitarr), Clay Giberson (klaviaturer), Timmy Blakely (bas) och Jimi Bott (trummor). Han reflekterar: ”De bidrog alla till de finaste musikaliska inslagen på dessa arrangemang och framföranden. De styrde mig i allra högsta grad till klokare beslut som jag aldrig skulle tagit själv. Och som du kommer att få höra så slår min metalgitarr-instinkt fortfarande gnistor när den får chansen.”

Plattan spelades in i Jimi Botts studio. Jimi var även ljudtekniker och mixade plattan. Man spelade in två låtar varje dag under sex dagar som resulterade i tolv låtar. Gilbert fortsätter: ”Allt spelades in live men jag får för mig att Jimi lagt på en koskälla vid några tillfällen. Om det är något man kan addera till ett livespår så är koskälla rätt val.”

Plattan ges ut som CD & digitalt 26 november och som LP 10 december.